Witam,
W tamtym roku robiłem instalkę C.O. na podstawie kotła:
allegro.pl/item771088210_kociol_vaillant_vuw_turbo_tec_pro_242_3_tanio.html)
Mam mieszkanie 70m2 - wysokie (3m), w starych nie ogrzanych murach, miłem starsznie wysokie rachunki za gaz ok 500zl /mc, wiec teraz chcailbym to solidnie zoptymalizować.
Wyglada na to ze kocioł ciągnie gaz jak smok, przy liczniku konkretnie slychać tykanie - schodzi ok 8-12m3 na dobę. Mam 4 pomieszczenia łączine 6 grzejników więc obstawiam że można go jakoś lepiej ustawić ? - grzejniki oczywiscie szybko i mocno sie nagrzewają, ale mieszkanie i tak szybko sie schaładza, jak jest w mieszkaniu 20 stopni to jest bardzo dobrze, ogrzewanie zalacza sie jakies 6 razy na dobę.
Zastnawiam sie czy coś może poprawić zmiana regulatora pogodowego, bo mam: allegro.pl/item776321607_termostat_pokojowy_regulator_temperatury_600_i.html - tylko model nizszy, dziala na zasadzie wlacz wylacz,
czy jesli zmienie na dedykowany pod kociol vaillanta np allegro.pl/item773989266_regulator_pokojowy_vaillant_calormatic_330.html bedzie on dzialal w bardziej ekonomiczny sposob ?
ogolnie bede wdzieczny za wszelkie wskazowki
pozdrawiam
Piotr
C.O. optymalizacja Stare budownictwo
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
Re: C.O. optymalizacja Stare budownictwo
Hmm, około 500 zł na miesiąc to jakieś 250 m3 gazu miesięcznie, czyli jak na stare wysokie budownictwo całkiem przyzwoity wynik
Częściowo można wytłumaczyć tak nieduże zużycie gazu faktem, ze jak piszesz rzadko masz 20'C.
Niewiele tu pomoże nawet najlepszy na świecie regulator (skoro i tak nie osiągasz zadanej temperatury to będzie grzał nawet częściej niż teraz), trzeba myśleć o ociepleniu i montażu rekuperacji lub przeprowadzce.
Teraz mieszkam w ocieplonym domku (około 110 m2), mam tradycyjne ogrzewanie węglowe, w tym sezonie do tej pory spaliłem niecałe półtora worka orzecha 26 MJ/kg, a w domu jest za gorąco (worek ma 18 kg i kosztuje 14 zł)
Brakło mi jeszcze kasy na rekuperator, choć rury do wentylacji i reszta instalacji są już gotowe, jak go zamontuję to będę palić jeszcze sporo mniej
W sumie jestem zdziwiony tak niskim zużyciem paliwa, ale reku i tak muszę zamontować, gdyż mam szczelne okna i kiepską wentylację.
Niewiele tu pomoże nawet najlepszy na świecie regulator (skoro i tak nie osiągasz zadanej temperatury to będzie grzał nawet częściej niż teraz), trzeba myśleć o ociepleniu i montażu rekuperacji lub przeprowadzce.
Teraz mieszkam w ocieplonym domku (około 110 m2), mam tradycyjne ogrzewanie węglowe, w tym sezonie do tej pory spaliłem niecałe półtora worka orzecha 26 MJ/kg, a w domu jest za gorąco (worek ma 18 kg i kosztuje 14 zł)
Brakło mi jeszcze kasy na rekuperator, choć rury do wentylacji i reszta instalacji są już gotowe, jak go zamontuję to będę palić jeszcze sporo mniej
W sumie jestem zdziwiony tak niskim zużyciem paliwa, ale reku i tak muszę zamontować, gdyż mam szczelne okna i kiepską wentylację.
Re: C.O. optymalizacja Stare budownictwo
Indiana trafnie odpowiedział , ściany tracą ciepło wiec kocioł musi je dostarczyć .Po opisie mieszkania i szybkości wychładzania , przyznam ze kocioł pracuje oszczędnie.