przebudowa domu
Moderator: Redakcja e-mieszkanie.pl
-
rudolf 2408
- Początkujący

przebudowa domu
Witam !!!!!!!! Czy moze mi ktos pomoc ????????? Mam 2 pokoje kuchnie lazienke lecz jeden pokoj i kuchnia nadaja sie do rozbiorki i chcialem to rozebrac i do reszty dobudowac dwa pokoje i kuchnie tylko nie mam zielonego pojecia jak sie do tego zabrac co zalatwiac i czy taka przebudowa to sa duze koszty papierkowe ??????? Bardzo prosze jezeli moglby mi ktos pomoc , z gory dziekuje bardzo i pozdrawiam....
- Patin
- rekomendowany doradca
- Kontakt:
Re: przebudowa domu
1. Poprosic projektanta o odwiedziny na budowie żeby wstępnie przeanalizował czy "się da" formalnie i czy stan techniczny budynku na to pozwoli.
2. Jeżeli "się da" złożyć wniosek o warunki zabudowy lub wypis z mpo w urzędzie gminy jeżeli jest aktualny plan.
3. Projekt budowlany rozbudowy
4. Wtedy składamy projekt z wnioskiem o PNB (pozwolenie)
Takie działanie nigdy nie są tanie, bo oprócz pełnobranżowego projektu dochodzi inwentaryzacja budynku, ocena stanu technicznego a może i ocena geologiczna gruntu a to dużo pracy.
2. Jeżeli "się da" złożyć wniosek o warunki zabudowy lub wypis z mpo w urzędzie gminy jeżeli jest aktualny plan.
3. Projekt budowlany rozbudowy
4. Wtedy składamy projekt z wnioskiem o PNB (pozwolenie)
Takie działanie nigdy nie są tanie, bo oprócz pełnobranżowego projektu dochodzi inwentaryzacja budynku, ocena stanu technicznego a może i ocena geologiczna gruntu a to dużo pracy.
Re: przebudowa domu
Witamrudolf 2408 pisze:Witam !!!!!!!! Czy moze mi ktos pomoc ????????? Mam 2 pokoje kuchnie lazienke lecz jeden pokoj i kuchnia nadaja sie do rozbiorki i chcialem to rozebrac i do reszty dobudowac dwa pokoje i kuchnie tylko nie mam zielonego pojecia jak sie do tego zabrac co zalatwiac i czy taka przebudowa to sa duze koszty papierkowe ??????? Bardzo prosze jezeli moglby mi ktos pomoc , z gory dziekuje bardzo i pozdrawiam....
Od: App architekt Ewa Gołębiowska-Koszańska
Zacząć należy od projektu i pozwolenia na budowę - a aby móc wykonać projekt trzeba w Gminie wypełnić wniosek o WZZiT lub pobrać Wypis i Wyrys z Planu Zagospodarowania Przestrzennego - też po wypełnieniu wniosku
- a potem:
zamówić projekt , załatwić media ( woda , gaz , prąd, droga ,kanalizacja itp)wykonać mapę do celów projektowych
zapraszam na swoją stronę appdomy.pl - jest tam opis co potrzebne do projektu i pozwolenia na budowę - pozdrawiam architekt Ewa Gołębiowska-Koszańska