Witam planuję założyć ogrzewanie podłogowe elektryczne w pokojach i w łazience. pod panele i kafelki.Na podłodze jest styropian i wylewka.Jest to mieszkanie na 2 piętrze w budynku 3piętrowym.Ogrzewanie jest centralne a liczniki ciepła przepływowe.
Czy warto i czy można liczyć na zmniejszenie opłat związanych z ogrzewaniem?
Dziękuję z góry za fachowe porady
ogrzewanie podłogowe
Moderator: Redakcja e-mieszkanie.pl
-
tomi131274
- Zainteresowany

Re: ogrzewanie podłogowe
witamk
ja bym zastanowił sie nad podłogówka pod panelami????płytki owszem to inna sprawa ale panele raczej nie zdadza egzaminu gdyz jak sam pewnie wiesz to drzewo pochłania ciepło i niewiele oddaje a kamien czy porcelana oddaje.
podłogówka w pokojach?owszem modne teraz ale nie praktyczne ,kuchnia łazienka przedpokój to tak, no chyba ze stac cie to czemu nie?rachunki na pewno nie beda niskie ale twój wybór . j u siebie podłogówke zrobiłem kuchnia łazienka i przedpokój wraz z wiatrołapem a w pokojach standardowo grzejniki.
wybór nalezy do ciebie .
[pozdrawiam
ja bym zastanowił sie nad podłogówka pod panelami????płytki owszem to inna sprawa ale panele raczej nie zdadza egzaminu gdyz jak sam pewnie wiesz to drzewo pochłania ciepło i niewiele oddaje a kamien czy porcelana oddaje.
podłogówka w pokojach?owszem modne teraz ale nie praktyczne ,kuchnia łazienka przedpokój to tak, no chyba ze stac cie to czemu nie?rachunki na pewno nie beda niskie ale twój wybór . j u siebie podłogówke zrobiłem kuchnia łazienka i przedpokój wraz z wiatrołapem a w pokojach standardowo grzejniki.
wybór nalezy do ciebie .
[pozdrawiam
-
mariusz345
- Początkujący

Czytałem że ogrzewanie podłogowe elektryczne jest stosunkowo tanie ale jak widać życie weryfikuje reklamy.Dzięki za odpowiedź
pozdrawiam
pozdrawiam
Nie licz na oszczędności przy ogrzewaniu pod panele. Poza tym możesz efektywnie stosować to tylko do podgrzewania (efekt ciepłej podłogi) i przy matach stosowanych pod panele nie spodziewaj się rewelacji jeżeli chodzi o oddawanie ciepła, gdyż pod w tym przypadku stosuje się ograniczenie mocy na m2, aby nie doprowadzić do nadmiernego, przegrzewania, rozsychania paneli, które są bardzo dobrym izolatorem i pochłaniają ciepło.
Rafi
- e-multimax
- Zainteresowany

- Kontakt:
Jeśli elektryczne ogrzewanie podłogowe będzie używane jako dodatkowy system grzewczy, do tzw. efektu ciepłej podłogi i będzie umiejętnie używane to koszty eksploatacji nie będą wysokie.
Zgadzam się z przedmówcami, płytki są zdecydowanie lepsze w przypadku ogrzewania podłogowego, panel faktycznie słabiej przewodzi ciepło i można co najwyżej osiągnąć efekt lekko ciepłej podłogi (lub wyeliminować problem zimnej podłogi). W przypadku płytek jeśli będziesz chciał, można je rozgrzać nawet do 40st. C (co już przestaje być przyjemne).
Przy panelach stosuje się maty grzejne np. WT2000AL o mocy 60W/m2
w przypadku płytek można stosować maty 120W/m2 (MFW) lub 170W/m2 (mata grzejna DS1 i DS2).
Zgadzam się z przedmówcami, płytki są zdecydowanie lepsze w przypadku ogrzewania podłogowego, panel faktycznie słabiej przewodzi ciepło i można co najwyżej osiągnąć efekt lekko ciepłej podłogi (lub wyeliminować problem zimnej podłogi). W przypadku płytek jeśli będziesz chciał, można je rozgrzać nawet do 40st. C (co już przestaje być przyjemne).
Przy panelach stosuje się maty grzejne np. WT2000AL o mocy 60W/m2
w przypadku płytek można stosować maty 120W/m2 (MFW) lub 170W/m2 (mata grzejna DS1 i DS2).