kuchnia węglowa z podkowa a bojler?
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
kuchnia węglowa z podkowa a bojler?
Chciał bym podłączyć mały bojler do kuchni węglowej,jest to mały obieg i jak uniknąć gotowania wody ?javascript:emoticon(':?')
Re: kuchnia węglowa z podkowa a bojler?
chodzi mi o zwykłą kuchnie węglową z podkową i podłączenie tylko bojlera 80l ale tak aby uniknąć gotowania wody gdyż jest to dość mały obieg,bojler bedzie zamontowany na strychu naczynie otwarte 30l a zawór termostatyczny?
Witam. Ja zamontowałem zasobnik 80l do podkowy lecz zastosowałem dodatkowy kaloryfer w łazience który odprowadza nadmiar energii zwłaszcza przy wyższych temperaturach. Przy dłuższym paleniu woda jest bardzo gorąca, więc w twoim przypadku bez grzejnika to będzie gotować.
Proponuje zastosować większy zasobnik np. 140l a będzie dostępna większa ilość wody i mniejsze ryzyko zagotowania się wody. Pozdrawiam.
Proponuje zastosować większy zasobnik np. 140l a będzie dostępna większa ilość wody i mniejsze ryzyko zagotowania się wody. Pozdrawiam.
Przy tak małym zasobniku najlepiej zastosować na nim termometr i obserwować, w sytuacji krytycznej upuścić trochę wrządku lub przestać palić.