przyłącze elektryczne
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
-
marek1234567890
- Początkujący

przyłącze elektryczne
Proszę o radę. Energetyka postawiła przełącza na granicy mojej działki, to przełącze mi przeszkadza. Gdy zwróciłem się do energetyki o przesunięcie o 2 m. to powiedziano że już są wszystkie mapki i nie da nic się zrobić. Wedle tego co powiedzieli muszę zrobić plany i mapki na własny koszt, zlecić firmie przeniesienie przyłącza. Czy energetyka ma prawo stawiać sobie przyłącza tam gdzie chce nie pytając mieszkańców o zgodę? potrzebuję przepisy które regulują wykonanie techniczne takiego przełącza(odległości przewodów od budynku i granicy działki).
-
elpapiotr
Re: przyłącze elektryczne
Witam.
Przyłącze w granicach działki zasila Kolegi budynek ?
Czy jest to obce przyłącze, nie obejmujace zasialnia dla Was ?
Przyłącze w granicach działki zasila Kolegi budynek ?
Czy jest to obce przyłącze, nie obejmujace zasialnia dla Was ?
-
marek1234567890
- Początkujący

jest to kilka budynków wtym mój likwidacja lininapowietrznej i przeniesienie liczników do skrzynki z przyłączem
-
elpapiotr
Witam po przerwie.
Zastanawia mnie jedna rzecz.
Czy fizycznie zgadza się z planami. Warto pokusić się o sprawdzenie, bo to różnie może być.
Wykonawcy np. brakło odcinka kabla i samowolnie przesunął złącze, nie bacząc na ewentualną kolizję z zagospodarowaniem terenu.
Jeżeli tak, jest to samowola, i powinna zostać poprawiona.
W przypadku wszelkich zgodności z planami niewiele można zrobić, oprócz tego co zostało napisane.
Zastanawia mnie jedna rzecz.
Czy odbiorcy zostali powiadomieni o lokalizacji złącz kablowych oraz czy ta lokalizacja jest zgodna z projektem?. Czy podpisywali zgodę na lokalizację?.Proszę o radę. Energetyka postawiła przełącza na granicy mojej działki,
Czy fizycznie zgadza się z planami. Warto pokusić się o sprawdzenie, bo to różnie może być.
Wykonawcy np. brakło odcinka kabla i samowolnie przesunął złącze, nie bacząc na ewentualną kolizję z zagospodarowaniem terenu.
Jeżeli tak, jest to samowola, i powinna zostać poprawiona.
W przypadku wszelkich zgodności z planami niewiele można zrobić, oprócz tego co zostało napisane.
Jeżeli linia kablowa nie przebiega przez Waszą i innych działkę, nic do niej nie macie.potrzebuję przepisy które regulują wykonanie techniczne takiego przełącza(odległości przewodów od budynku i granicy działki).