Dom Pasywny jakie koszty ?

Budownictwo energooszczędne zyskuje coraz większą popularność. Tu znajdziesz mnóstwo podpowiedzi na temat budowy domu energooszczędnego i pasywnego ? od opłacalności takiej inwestycji, poprzez wybór projektu i wykonawców, do technologii budowy i montażu instalacji.

Moderator: Redakcja e-izolacje.pl

Awatar użytkownika
HenoK
Superużytkownik
Superużytkownik

Re: Dom Pasywny jakie koszty ?

Post autor: HenoK »

Tomasz_Brzeczkowski pisze:Dom pasywny poza tym, że jest drogi jest też energochłonny, dlatego nie jest powszechnie budowany. Podstawą energooszczędności jest eliminacja strat ciepła. Co podraża koszty budowy i wpływa na większe zużycie energii?
- izolacja ściany za odbiornikiem ciepła (ściana na fundamencie.
-niezabezpieczenie ściany przed wilgocią z wewnątrz. Przy 30 cm styropianu zawilgocenie z roku na ro rośnie - to łatwo zmierzyć.
-zastosowanie zasobnika i transportu ciepła do ogrzewania pomieszczeń i wody
Straty na zasobniku i rurkach są większe niż potrzeby gdy mamy zmywarkę i energooszczędny prysznic.
Ciekawe rzeczy Pan opowiada !
Dam pasywny jest energochłonny i drogi. Natomiast Pana dom, ponoć mniej energochłonny od pasywnego jest tańszy.
Tylko jak przychodzi do konkretów - np. podania adresu wybudowanego w ten sposób domu to :
Tomasz_Brzeczkowski pisze:A namiary... bez zgody nie mogę.
Jeżeli ten dom Pana pomysłu jest tak rewelacyjny, to dlaczego Pan nie zacznie takich domów budować i sprzedawać?
Będą sprzedawały się jak ciepłe bułeczki.
Za duże ryzyko ?
Łatwiej to ryzyko przerzucić na inwestorów ?

Tymczasem domów pasywnych trochę się już w Polsce buduje.
Nikt jednak nie pisze, że są one tańsze od zwykłych domów.
Oprócz domu w Smolcu domy zbliżone do pasywnych opisane są tutaj :
/http://www.naturalnydom.pl/naturalnydom/index.php?option=com_content&view=article&id=60&Itemid=41&limitstart=1

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: Tomasz_Brzeczkowski »

Ponieważ trochę domów pasywnych stoi, dlatego wiem co piszę. mam porównanie co do ceny i ilości zużywanych kWh. Pan tylko teoretyzuje.
Stojące domy pasywne, są drogie, ale za to energochłonne, błędy wykonawcze i projektowe przez które nie mogą zejść do energooszczędnego poziomu opisałem wielokrotnie . Przy okazji te błędy podnoszą koszt budowy i obniżają komfort. Nie da się Panie Henryku pogodzić OZC z domem energooszczędnym. Tam nie ma kotłowni a im większa moc tym mniejsze zużycie. Podobnie jak izolacja termiczna z mostkami i wilgocią. Trzeba to powtarzać by nawet do Pana dotarło (choć po Pana wyliczeniach na własnym domu wiem, że już dotarło)

Awatar użytkownika
HenoK
Superużytkownik
Superużytkownik

Tomasz_Brzeczkowski pisze:Stojące domy pasywne, są drogie, ale za to energochłonne, błędy wykonawcze i projektowe przez które nie mogą zejść do energooszczędnego poziomu opisałem wielokrotnie . Przy okazji te błędy podnoszą koszt budowy i obniżają komfort.
To proszę nie pisać jakie są błędy wykonawcze, tylko samemu pokazać, że można wybudować dom lepszy od pasywnego.
To co wyliczyłem wskazuje, że teoretycznie jest możliwe zbudowanie takiego domu. Diabeł tkwi w szczegółach. Pisać o tym, że przegroda nie powinna mieć mostków cieplnych jest prosto. Pokazać tak zbudowaną przegrodę już dużo trudniej.

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

Jak przestaną robić błędy i budować energooszczędnie będzie Pan miał przykładów aż nadto. Dalej nie mam zgody. Trzeba pisać o błędach!!!

jochwaw
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: jochwaw »

[quote="HenoK]
Na zakończenie warto przedstawić koszty realizacji domu pasywnego w warunkach polskich i odnieść je do kosztów standardowego budownictwa.
Koszt wykończonego budynku pasywnego pod klucz: 379 tys. zł (ok. 97 tys. Euro)
Koszt 1m2 wykończonego budynku pasywnego pod klucz: 2,4 tys. zł (ok. 630 Euro)
Koszt 1m2 standardowego budownictwa indywidualnego: 1,8 tys. zł (ok. 460 Euro)
W Nadrenii -Westfalii koszt domu pasywnego (według publikacji z 2006 r. Institut für Landes- und Stadtentwicklungsforschung http://www.ils-forschung.de/)
wynosi:
jednorodzinny - od 1.375 Euro/m2
bliżniak - od 1.400 Euro/m2
szeregówka - od 1280 Euro/m2

A teraz inne przykłady w zależności od standardu energetycznego budynku
(według http://www.energiesparen-im-haushalt.de/)

Beispiele Hausbau Kosten pro m2;

EnEV Standard, 173 m2;
Kosten
Baukonstruktion 187.000 €
Technische Anlagen 26.500 €
Baunebenkosten (v.a. Planerhonorare) 26.000 €
Preis pro m2; 1384 €

KfW 40 Kosten, 94 m2;
Baukonstruktion 133.500 €
Technische Anlagen 33.500 €
Baunebenkosten (v.a. Planerhonorare) 20.000 €
Preis pro m2; 1989 €

KfW 60 Kosten, 155 m2;
Baukonstruktion 102.000 €
Technische Anlagen 20.500 €
Baunebenkosten (v.a. Planerhonorare) 13.500 €
Preis pro m2; 877 €

Passivhaus, 184 m2;
Baukonstruktion 330.000,- €
Technische Anlagen 65.000,- €
Baunebenkosten (v.a. Planerhonorare) 52.500,- €
Preis pro m2; 2432 €

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

Jestem ciekawy iile przy takich nakładach te domy mogą mniej "palić" od np takiego "nad Pilicą" 200m2 3000-4000 kWh ogrzewanie 250kWh/osobę woda uzytkowa, 3000kWh reszta.

Awatar użytkownika
HenoK
Superużytkownik
Superużytkownik

Tomasz_Brzeczkowski pisze:Jestem ciekawy iile przy takich nakładach te domy mogą mniej "palić" od np takiego "nad Pilicą" 200m2 3000-4000 kWh ogrzewanie 250kWh/osobę woda uzytkowa, 3000kWh reszta.
Może nie są te same domy, ale można zobaczyć ile "palą" domy pasywne w Niemczech :
/http://www.muratordom.pl/budowa-i-remont/oni-juz-zbudowali/niemcy-buduja-domy-pasywne_,6316_21272.htm

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

Obrazek
Palą więcej .. kosztują ho ho więcej
A taki system ogrzewania to sztuka dla sztuki -

Awatar użytkownika
HenoK
Superużytkownik
Superużytkownik

Tomasz_Brzeczkowski pisze:Obrazek
Palą więcej .. kosztują ho ho więcej
A taki system ogrzewania to sztuka dla sztuki -
Widzi Pan, w Niemczech też się jeszcze na Pana domach nie poznali.
To ma Pan już potężny rynek - nic tylko budować i sprzedawać.

Bduda

Post autor: Bduda »

Panie T.B. skoro domy które Pan wykonuje palą mniej i kosztują mniej to czemu jest ich ciągle tak mało? Pisał Pan kiedyś o ile dobrze pamiętam że wykonuje Pa domy tego typu od 1990, jeśli byłby faktycznie tak tanie i tak dobre jak Pan pisze to przez te 20 prawie lat ta technologia rozrosła by się na cały kraj i to bez żadnych reklam w gazetach/magazynach. wystarczyło by że zadowolony użytkownik/inwestor pochwalił by się rodzinie/znajomym i tamci przy budowie nowego domu zdecydowali by się na tą technologię, również byliby zadowoleni i chwalili dalej. Wzrost tendencji do budowy domów w technologi proponowanej przez Pana byłby wykładniczy. Chyba że są jakieś sprawy o których Pan nie wspomniał i domy te nie są tak doskonałe jak Pan mówi.

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

Opór materii. Bardzo dużo ludzi jest otumanianych przez np. Murator. Izolacja nie ma reklam.
Domy energooszczędne to tragedia dla budżetu, reklamodawców instalatorów. Kto założy centralne czy klimę ja zaizoluje dom. Dlatego izolacja ma tylu zagorzałych wrogów. A to, że nie mam konkurencji... nie jest moim problemem.
Czy może mi Pan odpowiedzieć dlaczego nie mogę w Polsce kupić, a nawet nie mogę do Polski przywieść Porothermu Ti. plan? Ostatnia próba zakupu w Austrii - w lipcu - odpowiedź - wyłącznie przez przedstawiciela, przedstawiciel - sam szef - jeszcze co najmniej dwa lata będziemy przed tym chronić nas rynek!!!!

Bduda

Ale inwestora nie obchodzi budżet państwa, reklamodawcy, instalatorzy dla niego ważny jest dobry i tani dom zarówno w budowie jak i eksploatacji. Bo przecież budując dom będę dbał o siebie i o swoją kieszeń. Jeśli był by naprawdę pozytywna weryfikacja z licznika i mieszkało by się komfortowo, to właściciele na pewno by się takim domem chwalili an prawo i lewo i szybo by powstało kilka domów podobnych, w konsekwencji opór materii bardzo szybko byłby przełamany i byłby istny wysyp takich domów, jestem o tym przekonany.
Co do reklam izolacji to nie jest ich wcale tak, mało mam w ręku najnowszy numer Buildera i tam na 14 ogółem reklam są aż dwie reklamy izolacji (raz wełna, raz styropian) jedna reklama centralnego ogrzewania reszta to reklamy deskowań, rusztowań i firm wykonawczych, więc izolacja dominuje. Co do Muratora to się nie wypowiadam gdyż tego magazyny nie czytuję, no chyba że sporadycznie, ale po czytaniu jestem zazwyczaj dość do niego zniechęcony.
Co do Porothermu, to możliwe że dystrybutorowi w Polsce zalegają na magazynach jeszcze starsze generacje tego pustaka i sprowadzając generacje nowsze miałby problem z opróżnieniem magazynów ze staroci. Nie jest to w porządku wobec polskich inwestorów i wykonawców, ale wiadomo każda firma chce zarobić, a wyrzucanie produktów starszej generacji do zbyt opłacalnych czynności nie należy.

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

Ale kto inwestorowi ma zrobić dobry dom ? Bez gazu pomp ciepła a z izolacją. Szanowny Panie budżet płaci politechnice. Państwo wydaje uprawnienia. To monopol ! Proszę zobaczyć na nowy dom Pana HenoKa - z pompę ciepła (COP3.5) zużył na samo ogrzewanie 60kWh/m2 - czyli dom jest izolowany na poziomie 210kWh/m2 !!!!! I to dom który sobie sam postawił. A dla innych????
Co do Porothermu... Poroterm Ti plan jest od 2006 roku a poroton t 8 czy t 9 http://www.wienerberger.de/servlet/util ... de_home_de
o dwa lata dłużej. Uważa Pan, że tyle lat nie było dostaw.
Prezes wyraźnie powiedział "jeszcze minimum dwa lata będziemy chronić rynek przed tym."
[/i]

Bduda

Jak inwestor zobaczy dobry dom u sąsiada/znajomego to sobie taki zażyczy, a że klient nasz Pan to wykonawcy, architekci i inżynierowie się dostosują, bo inaczej klient znajdzie sobie kogoś innego kto to zrobi.
Państwu tak naprawdę to wisi ile dom będzie spalał, jeśli zużycie spadnie to podniosą ceny paliw i energii tak by sobie wyrównać i wyjść na swoje (wolno mu, to w końcu monopolista). Ciągnąc dalej tą myśl to domy oszczędne są dla państwa korzystne bo mniejsze zużycie energii to mniejsze nakłady na jej produkcję, a jeśli jednocześnie podniesie się ceny tak by rachunki pozostały na tym samym poziomie to więcej pieniążków trafia do koncernów energetycznych i do państwa. Jeśli popatrzy się na to z tej strony to izolowanie jak najlepsze jest dla państwa korzystne i Pańska teoria spiskowa troszkę się sypie.
Na temat domu Pana Henoka się nie wypowiadam, nie znam tematu.
Wracając do Porothermu i słów prezesa, to podtrzymuję swoją wersje, nie sprowadzą pustaków nowej generacji puki nie pozbędą się (wyprzedadzą) generacji starszych, jest to ekonomiczno uzasadnione posunięcie i na tym właśnie polega ochronna rynku, która jak już mówiłem w porządku nie jest, ale kapitalizm polega na tym żeby zarabiać.

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

-czy wie Pan ile kWh się traci na pośrednim ogrzewaniu pomieszczeń i (zwłaszcza) wody?
-czy Pan wie ile kWh się traci przez mostek termiczny do gruntu
-czy Pan wie ile kWh się traci przez zwiększoną o 4-5% wilgotność ściany (objętościowo)
-czy Pan wie ile kWh się traci przez brak stosowania stref dzień/noc i dogrzewaniu łazienek na tylko czas kąpieli
-czy Pan wie ile kWh się traci przez wyliczanie zapotrzebowania i stosowanie mniejszej mocy jednostkowej w domach lepiej izolowanych?
-Czy Pan wie ile się traci na zwykłych bateriach w stosunku do energo i wodo oszczędnych
-czy pan wie ile się traci na większej o 2-3 stopnie amplitudzie temperatury w pomieszczeniu (zakładając jednakowe minimum)

Bez tych elementów nie zbuduje Pan domu energooszczędnego. To wszystko.
Zbuduje Pan co najwyżej droższy i energochłonny dom pasywny.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Dom energooszczędny i dom pasywny”