problem z wiązaniem betonu
Moderator: Redakcja e-izolacje.pl
problem z wiązaniem betonu
witam wszystkich myślę że w tym dziale uzyskam odpowiedz na moje pytanie a mianowicie postanowiłem zrobić samodzielnie kamień elewacyjny z betonu licowego. Używam pigmentów proszkowych (do betonu ferrokolor) i bieli cynkowej , beton jest na białym cemencie 52,5 , jako dodatek do betonu używam sika perfin300 . Problem polega na tym że beton wiąże 3 dni.Może ktoś mi coś podpowie czym to może być spowidowane??
-
Bduda
Re: problem z wiązaniem betonu
Być może któryś ze składników betonu jest zanieczyszczony cukrem, wystarczy już kilkanaście gram (5dag) na 100kg cementu (lub też kwasem fosforowym (składnik wielu nawozów sztucznych i nie tylko) tutaj już potrzeba więcej bo jakiś 1kg na 100kg cementu), by znacznie opóźnić początek wiązania i wydłużyć też cały jego proces, większa ilość cukru/kwasu fosforowego może również doprowadzić do degradacji betonu (mieszanka po prostu nie zwiąże). Być może odmierzasz wodę zarobową w zanieczyszczonych wiadrach, albo do kruszywa miały dostęp dzieci (piaskownica) bo one to potrafią różnych rzeczy do piasku nanieść w celu zabawy.
Powodem nie jest raczej receptura dodatki barwiące raczej nie wydłużają wiązania, jedyne co może je wydłużyć to preparat Siki. Jest to plastyfikator a przy dodawaniu ich zawsze czas wiązania się wydłuża (ale nie aż tak). Możliwe też że domieszek dodajesz zbyt dużo, szczególnie dotyczy to odpowietrzacza.
Powodem nie jest raczej receptura dodatki barwiące raczej nie wydłużają wiązania, jedyne co może je wydłużyć to preparat Siki. Jest to plastyfikator a przy dodawaniu ich zawsze czas wiązania się wydłuża (ale nie aż tak). Możliwe też że domieszek dodajesz zbyt dużo, szczególnie dotyczy to odpowietrzacza.