centralne ogrzewanie piec stałopalny

Instalacja wodna w mieszkaniu czy w domu to bardzo istotna kwestia. Jeżeli masz problem ze swoją instalacją wodną, nie wiesz jak ją rozplanować, jak zainstalować hydrofor, czy wykonać podłączenia, tutaj znajdziesz odpowiedzi na swoje pytania.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

slawek1977
Początkujący
Początkujący

centralne ogrzewanie piec stałopalny

Post autor: slawek1977 »

Witam.Planuje montaż pieca stałopalnego Logica 20-27 kW.(aktualnie 116m2 a docelowo 195m2 do ogrzania)
Celem uzyskania CWU chce podłączyć 2 wymienniki(wyżej 120l Galmet z wężownicą a poniżej 140l Kospel dwupłaszczowy).
Pytanko dotyczy tego czy woda w tych zbiornikach da rade sie zagrzać? i jak rozwiązać sprawe podłączenia tych zbiorników aby mieć wode o zbliżonej temperaturze w obydwu boilerach oraz była w równym stopniu zużywana.
najłatwiej byłoby zamontować jeden zbiornik ale odpada taka opcja.
Prosze o info.
pozdr slawek1977

Alibaba
Superużytkownik
Superużytkownik

Re: Jak to wykonać i czy będzie dobrze?.

Post autor: Alibaba »

Czy jeżeli podam hasłowo "połączenie kaskadowe", to przy pomocy Google poradzisz już sobie, czy trzeba tłumaczyć czarno na białym?

slawek1977
Początkujący
Początkujący

Post autor: slawek1977 »

Wybacz Alibaba ale prosze o info lub link do jakiegoś schematu bo ja nie znalazłem żadnej informacji w sieci.Moja przeglądarka nic mi nie wyszukała.
pozd.

Alibaba
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: Alibaba »

Na 3 stronie tego PDF-a masz rysunek podłączenia 3 kotłów. Zastąp kotły bojlerami (podgrzewaczami) nie zapominając również o podłączeniu równoległym zimnej i ciepłej wody.
kospel.pl/pl/produkty/elek_kotly_cent_ogrz/karta_katalogowaEKCO.pdf
Tu masz inny schemat:
nowoczesnydom.bigduo.pl/pdf/kompletne_uklady_kaskadowe.pdf

ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacje wodne”