Wykop pod ławy fundamentowe za głęboki

Fundament może być wykonany z różnych materiałów, a jego poprawne wykonanie jest podstawą budowy domu. Jeżeli jeszcze nie wiesz jakiego materiału użyć do budowy swojego domu to w tym dziale z pewnością poznasz zalety i wady różnych materiałów i rodzajów fundamentów.

Moderator: Redakcja e-izolacje.pl

Andrzejp27
Początkujący
Początkujący

Wykop pod ławy fundamentowe za głęboki

Post autor: Andrzejp27 »

Witam wszystkich mam pytanie ponieważ podczas zbierania gornej wrstwy ziemi tzw humusu operator koparki troszke sie zagalopował i zrobil mi wykop za głeboki o jakies 30cm moze troche wiecej w niektorych miejscach czy moge to jakos podsypac aby ławy znajdowały sie na głębokości ktora przewidziana jest w projekcie.
Dodam za budowany bedzie dom parterowy z lekkim dachem.

Awatar użytkownika
Zibi1000
rekomendowany doradca

Re: Wykop pod ławy fundamentowe za głęboki

Post autor: Zibi1000 »

Andrzejp27 pisze:Witam wszystkich mam pytanie ponieważ podczas zbierania gornej wrstwy ziemi tzw humusu operator koparki troszke sie zagalopował i zrobil mi wykop za głeboki o jakies 30cm moze troche wiecej w niektorych miejscach czy moge to jakos podsypac aby ławy znajdowały sie na głębokości ktora przewidziana jest w projekcie.
Dodam za budowany bedzie dom parterowy z lekkim dachem.
Podsypać można ale niezbędna solidna zagęszczarka.

Tyle było humusu czy budynek będzie obsypany ? :wink:

Andrzejp27
Początkujący
Początkujący

Post autor: Andrzejp27 »

Humusu nie bylo az tak duzo poprostu gosc za duzo wykopal niepotrzebnie bo tak jak piszesz budynek bedzie opsypany caly poziom dzialki bedzie podnoszony.

wysypani piasku i zageszczenie powinno mi pomoc?

Awatar użytkownika
Zibi1000
rekomendowany doradca

Post autor: Zibi1000 »

Andrzejp27 pisze:Humusu nie bylo az tak duzo poprostu gosc za duzo wykopal niepotrzebnie bo tak jak piszesz budynek bedzie opsypany caly poziom dzialki bedzie podnoszony.

wysypani piasku i zageszczenie powinno mi pomoc?
Wystarczy grunt piaszczysty, nie musi być czysty piasek.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Fundamenty”