Jajowaty trójnik - co z tym zrobić?!

Komin jest nieodłączną częścią systemu ogrzewania i wentylacji - odprowadza spaliny i dym wytwarzany przez domowy sprzęt. O tym jaki wybrać komin zależy od sposobu ogrzewania domu. Jeżeli chcesz dowiedzieć się wszystkiego o systemach kominowych koniecznie wejdź do tego działu.

Moderator: Redakcja e-dach.pl

Zibor
Początkujący
Początkujący

Jajowaty trójnik - co z tym zrobić?!

Post autor: Zibor »

Kupiłem dom z kominem ceramicznym. Gdy fachowiec przyszedł zabudowywać kominek, włos zjeżył mi się na głowie - okazało się że trójnik jest jajowaty. Różnica między miarą o pionie i poziomie wynosi ca.20mm. Rozmawiałem z paroma niezależnymi fachowcami i z serwisem producenta - każdy widzi inne rozwiązanie :
1) uszczelnienie szczelin tych wielkich szczelin (da że tak powiem), 2) wykonanie specjalnego adaptera jajowatego z jednej i okrągłego na wyjściu rury kominkowej lub 3) wycięcie wybrakowanego trójnika z komina i zabudowa nowego.
Osobiście jestem już kompletnie głupi? Co o tym sądzić?

cezarr1
Zaawansowany
Zaawansowany

Re: Jajowaty trójnik - co z tym zrobić?!

Post autor: cezarr1 »

Są wkładki kątowe może coś dopasujesz tylko pod odpowiedni kątem przytnij rurę spalinową np firmy DARCO

adamis
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: adamis »

Trochę nie rozumiem problemu. Takie wady podlegają wymianie gwarancyjnej.
A jeśli nie chcesz się użerać, to co za problem walnąć parę razy młotkiem w rurę , która tam ma być wpasowana, i zrobić z niej takie samo jajo?
adam

Zibor
Początkujący
Początkujący

Post autor: Zibor »

Może trochę komplikuję i rzeczywiście wystarczy walnąć w rurę redukcyjną żeby zrobić jajo. Ale fachowiec, który ma mi montować kominek, chce raczej żeby wycinać ten ceramiczny trójnik z komina. Mówi, że co będzie jeśli po rozgrzaniu i rozszerzeniu rury redukcyjnej - ceramika pęknie? Faktycznie trójnik nie trzyma wymiarów i trudno do niego dopasować rurę. Tymczasem producent komina nie uchyla się - możemy wyciąć i dać nowy - mówi. Tylko się zastanawiam, czy to jest konieczne, bo cięcie wymurowanego elegancko komina to trochę masakra...

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kominy, Systemy kominowe”