witam
mam problem ze spóldzielnia. jestem w trakcie remontu mieszkania. zmianiem kuchnie na pokój dla dziecka. ze spóldzielni przyszła na wizje Pani, która zakwestionowała wielkość pokoju, stwierdziła , że jest za mały. podobno prawo budowlane okresla wielkość jaką powinien mieć pokój. przyczepiła sie również do kuchni, która miała byc przeniesiona do pokoju jako aneks kuchenny. tym razem brakowało jej jedenj kratki wentylacyjnej, podobno musza być dwie. chociaż do tej pory była jedna i kuchnia była gazowa a teraz będzie elektryczna. prosze o pomoc czy ta Pani ma racje czy sie tylko czepia.
problem ze spóldzielnią
Moderator: Redakcja e-mieszkanie.pl
-
piotrek4751
- Początkujący

Re: problem ze spóldzielnią
po pierwsze pokoj nie ma określonych wymiarów i prawo budowlane nie precyzuje jaki ma być pokuj chodzi o wymiary
chum... kratka wentylacujna jeśli kratka ma odpowiednią szerokość [ 125 lub 100] to nie ma potrzeby aby dawać jeszcze jedną;)
wedle mnie to ta pani sie tylko czepia bo szuka luki w całym
poprostu te panie z administracji tak mają :0 pozdrawiam 
wedle mnie to ta pani sie tylko czepia bo szuka luki w całym
- Zibi1000
- rekomendowany doradca
Re: problem ze spóldzielnią
Na wszystko są przepisy.piotrek4751 pisze:po pierwsze pokoj nie ma określonych wymiarów i prawo budowlane nie precyzuje jaki ma być pokuj chodzi o wymiarychum... kratka wentylacujna jeśli kratka ma odpowiednią szerokość [ 125 lub 100] to nie ma potrzeby aby dawać jeszcze jedną;)
wedle mnie to ta pani sie tylko czepia bo szuka luki w całympoprostu te panie z administracji tak mają :0 pozdrawiam
Rozporządzenie Ministra Infrastruktury w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie z dnia 12 kwietnia 2002 r. (Dz.U. Nr 75, poz. 690)
Dział III. Budynki i pomieszczenia
Rozdział 7. Szczególne wymagania dotyczące mieszkań w budynkach wielorodzinnych
§ 94. [Minimalna szerokość] 1. W budynku wielorodzinnym szerokość w świetle ścian pomieszczeń powinna wynosić co najmniej:
1) pokoju sypialnego przewidzianego dla jednej osoby - 2,2 m,
2) pokoju sypialnego przewidzianego dla dwóch osób - 2,7 m,
3) kuchni w mieszkaniu jednopokojowym - 1,8 m,
4) kuchni w mieszkaniu wielopokojowym - 2,4 m.
2. W mieszkaniu co najmniej jeden pokój powinien mieć powierzchnię nie mniejszą niż 16 m2.
§ 95. [Przedpokój, korytarz] 1. Kształt i wymiary przedpokoju powinny umożliwiać przeniesienie chorego na noszach oraz wykonanie manewru wózkiem inwalidzkim w miejscach zmiany kierunku ruchu.
2. Korytarze stanowiące komunikację wewnętrzną w mieszkaniu powinny mieć szerokość w świetle co najmniej 1,2 m, z dopuszczeniem miejscowego zwężenia do 0,9 m na długości korytarza nie większej niż 1,5 m.