Pisałem o tym tutaj :jochwaw pisze:A moze ktos inny z forumowiczów go widział?
Proszę o pdf,link.
http://www.forumbudowlane.pl/viewtopic. ... 9102#89102
Moderator: konsultant BuildDesk
Pisałem o tym tutaj :jochwaw pisze:A moze ktos inny z forumowiczów go widział?
Proszę o pdf,link.

/http://www.ogrzewnictwo.pl/index.php?akt_cms=3389&cms=491Bduda pisze:W tym linku jest jednak dużo za mało... Ciężko na podstawie tych danych wyrobić sobie jakąkolwiek opinię.
Potem podaje Pan dyrektywę unijną BBR na podstawie której stwierdza Pan: dach 50cm wełny, ściana 30cm wełny, podłoga 30cm styropian.Izolacja podłogi, ściany i dachu, to jedna całość, musi być jednakowo gruba, sucha i łączyć się ze sobą.

Dyrektywy, czy normy nie oznaczają, że tak trzeba, a że gorzej się nie powinno! Rok temu słyszałem od Ludomira Dudy (audytor nr 1) że "jeżeli ktoś dziś projektuje, lub wykonuje mniej jak 30 cm styropianu od gruntu jest niedouczonym szkodnikiem"podaje Pan dyrektywę unijną BBR na podstawie której stwierdza Pan: dach 50cm wełny, ściana 30cm wełny, podłoga 30cm styropian.
Ostatecznie buduje Pan Dom z: 50cm wełny w dach 40cm w ścianę i 40cm styropian w podłogę. A to chyba nie jest tyle samo.
Nie bardzo wiem co chroni izolację cieplną przed wodą od zewnątrz,
To nie jest mój dom - ja tam tylko zakładałem ogrzewanie - cały dom ma podłogowe (koszt materiał + montaż 8800 zł) wentylację i wodę termy i krany.W Pańskim domu nie ma chyba nośnych ścian wewnętrznych (nie odczytałem z mało wyraźnego rysunku rzutu parteru), a interesuje mnie detal połączenia i ocieplenia na złączu ściany nośnej wew. i zew., proszę opisać ewentualnie narysować

Nie umiem na to odpowiedzieć, bo tam jest ciągłość izolacji termicznej i paroizolacji.Nie chodzi mi o szczegół konstrukcji co o szczegół izolacji cieplnej na połączeniu ściany nośnej zew. z nośną wew w przypadku ocieplenia od wewnątrz (tej technologii Pan broni). Jest to dla mnie potencjalny mostek termiczny i zastanawiam się jak jest to tam rozwiązane.
Z fizyki.Skąd pan wie że dyfuzja z zew. do wew. nie wustępuje?
Ja tylko napisałem jakie warunki musi spełniać dom by był energooszczędny.Skoro zajmuje się Pan tylko ie którymi instalacjami w domu, to czemu opisuje Pan cały budynek? Skoro Pan w niego nie wnikał?

Mimo wszystko chciałbym zobaczyć tą ciągłość na rysunku (dokładnym, a nie izometrycznym rusunku całego budynku, z którego tak naprawdę nic nie widać, bo takie rysunki też Pan wrzucał)Nie umiem na to odpowiedzieć, bo tam jest ciągłość izolacji termicznej i paroizolacji.

Proszę o choć jeden który zużył na wszystko mniej niż 70kWh/m2 - mogą być nawet te nie z katalogu - tzw pasywne!A już prawdziwie przerazający jest "dom energooszczędny" z katalogu, bo i to się ostatnio zdarza.
Ten budynek na rysunku, to budynek o konstrukcji szkieletowej, z obmurówką zewnętrzną.Bduda pisze:Mimo wszystko chciałbym zobaczyć tą ciągłość na rysunku (dokładnym, a nie izometrycznym rusunku całego budynku, z którego tak naprawdę nic nie widać, bo takie rysunki też Pan wrzucał)

Przy dachu nie, ale wewnętrznych ścianach konstrukcyjnych tak. Bez taki ścian mogły być tylko mały dom. Dom o powierzchni 200m2 w parterze musi mieć jakieś usztywnienie. Prz ścianie wg tego schematu nie jest Pan w stanie osiągnąć U=0,1W/(m2*K) - słupki drewniane są mostkami cieplnymi znacznie pogarszającymi wartość U.Tomasz_Brzeczkowski pisze:Panie Henryku, a gdyby „obmurówka zewnętrzna” była ścianą nośną izolowaną od środka 40 cm styropianem, czy wełną w stelażu, to czy z 50 cm wełny a dachu powstałby mostek termiczny?