fotosik.pl/showFullSize.php?id=6563d9397516c82f
Witam,poradzcie mi jak rozmieścic sensownie lampki na takim suficie.Jest on na całosci podwieszany i po srodku ma dwa wpusty jak widać.ile lampek by pasowało wrzucuic najpierw miałem w planie 14 lampek po 20 wat ale zmieniłem na 8 po 35 wat i mam problem z rozmieszczeniem.pozdrawiam
jak rozmieścic halogeny na suficie
Moderator: Redakcja e-mieszkanie.pl
Re: jak rozmieścic halogeny na suficie
Wedlug mnie to bedzie za malo, choc zalezy jakie bedzie przeznaczenie tego pomieszczenia. Proponuje dodac jeszcze jakas oprawe na srodek kazdego sufitu podwieszanego, a halogeny zgrupowac po 2-3sztuki w miejscach gdzie przyda sie wiecej swiatla np. do podswietlenia miejsca gdzie bedzie lustro.
Poza tym proponuje zastosowanie zamiast halogenow zrodel swiatla power LED, ktore daja duzo swiatla i doskonale nadaja sie na sufity podwieszane. Inwestycja nie jest moze tania, ale czas zycia takich LED to 50 000h czyli w praktyce nawet 20 lat swiecenia!
Poza tym proponuje zastosowanie zamiast halogenow zrodel swiatla power LED, ktore daja duzo swiatla i doskonale nadaja sie na sufity podwieszane. Inwestycja nie jest moze tania, ale czas zycia takich LED to 50 000h czyli w praktyce nawet 20 lat swiecenia!
-
elpapiotr
Witam.
Swego czasu robiłem bardzo ciekawe rozwiązanie w postaci halogenków
10W umiejscowionych na bocznych ściankach "sufitu wpuszczonego".
Halogenki o średnicy 2 cm.
Niestety, zdjęć nie posiadam.
Jednak zostało to wykonane na etapie kładzenia profili (instalacja).
Swego czasu robiłem bardzo ciekawe rozwiązanie w postaci halogenków
10W umiejscowionych na bocznych ściankach "sufitu wpuszczonego".
Halogenki o średnicy 2 cm.
Niestety, zdjęć nie posiadam.
Jednak zostało to wykonane na etapie kładzenia profili (instalacja).
Proponuję sporządzenie planu oświetlenia np. w Dialuxie używając do tego pliki fotometryczne poszczególnych opraw lub halogenów. Blitzmann może wykonać projekt oświetlenia używając do tego celu halogenów o mocy 3W, 6W (3x2W) lub też opraw typu downlight np. o mocy 7W z kątem rozsyłu 60 lub 120 stopni. Taki projekt pozwoli nie tylko na bardzo dokładne rozmieszczenie opraw wraz z wymiarami i danymi punktów, a w końcowej fazie pokaże nam, jakie natężenie światła będziemy mogli uzyskać.
Pozdrawiamy,
Firma Blitzmann
Pozdrawiamy,
Firma Blitzmann