Przejęcie obow. Insp Nadzoru w trakcie budowy!

Więźba dachowa to drewniana konstrukcja dachu, jego szkielet, który jest elementem konstrukcyjnym. Dlatego tak ważną sprawą jest jej dobre i bezpieczne wykonanie. Poznaj tajniki więźby dachowej i nie daj się zaskoczyć przy budowie dachu swojego domu.

Moderator: Redakcja e-dach.pl

Michau
Początkujący
Początkujący

Przejęcie obow. Insp Nadzoru w trakcie budowy!

Post autor: Michau »

Witam,

Za kilka dni przejmę obowiązki Inspektora Nadz. na budowie drogi.

Droga jest już budowana i jest na niej spory bałagan.
Dotychczasowy Insp. złożył wymówienie, po tym jak udowodnili mu krętactwo

Zamierzam spisać protokół zaawansowania robót, które przejmuję i zastanawiam się czy nie spisać protokołu usterek?

ma to sens?

Nie widziałem jeszcze dziennika budowy i nie wiem jakie roboty już zostały odebrane.
Czy rządać pisemnego przekazania również całej dokumentacji jaką zebrał były Insp? Narobił bałaganu razem z Wykonawcą, myślę że nie me większości certyfikattów i aprobat na materiały.

Co myślicie?

Zenon
Aktywny
Aktywny

Re: Przejęcie obow. Insp Nadzoru w trakcie budowy!

Post autor: Zenon »

Każda budowa ma swoją specyfikę, trzeba ją wyczuć i działać. Inspektor nadzoru, kierownik budowy, winni cechować się mądrością działania, a ta wymyka się poza prosty opis słowny. Mądrość trzeba nabyć.

W każdym zawodzie oprócz wiedzy potrzebna jest jeszcze intuicja, w tym wypadku budowlana.

Sam powinieneś ułożyć plan działania, logiczny, wewnętrznie spójny, ale bez przesady. Nadmierna drobiazgowość może nie mieć sensu.

Dokumentację, dokumenty powinieneś przejąć protokolarnie. Po zapoznaniu się z nimi można budować plan działania.

Wykonawcę trzeba wysłuchać, zapytać o przyczyny istniejących usterek, plan ich usunięcia itd.

Spisywanie usterek, to dla inspektora codzienność, miejsce i forma jest kwestią wyczucia.

Bądź dla wykonawcy jak surowy ojciec, a nie jak kapuś!

ODPOWIEDZ

Wróć do „Więźba dachowa”