Witam
Zamierzam budować dom częściowo podpiwniczony - piwnice pod garażem i jednym pomieszczeniem. Piwnice będą od strony wschodniej od zachodniej dom będzie "przyklejony" do istniejącego domu sąsiada. Według projektu ławy fundamentowe pod piwnicami powinny być na głębokości 2,70m. Rozmawiałem wczoraj z architektem, który robi mi adaptacje i powiedział że ławy pod całym budynkiem muszą być na takiej głębokości. Czy rzeczywiście? Czy ławy pod resztą budynku nie mogą być płycej? U sąsiada fundamenty są na głębokości 1,50 m. Czy nie można wylać ław na głębokości 1,50m w miejscach nie podpiwniczonych a pod piwnicami głębiej. Problem stanowią oczywiście koszty. Zastanawiam się czy nie będzie problemu z sąsiadem gdy będę kopał fundamenty na 2,70, czy jego dom się nie zapadnie. Jestem laikiem w tej sprawie dlatego proszę o opinie.
Głębokość fundamentów pod piwnicami a reszta domu.
Moderator: Redakcja e-izolacje.pl
-
borygo123456
- Początkujący

-
Bduda
Re: Głębokość fundamentów pod piwnicami a reszta domu.
Najlepiej by było zrobić fundament schodkowy, tzn w kilku stopniach przejść od głębokości 270 do 150 cm, najlepiej w trzech wtedy by były trzy "podstopnice' po 40 cm i dwa "stopnie" po 150 cm. Przy zbrojeniu pręty odpowiednio odgiąć tak by stopnie tworzyły jedną całość (rysunek u mnie w galerii). Rozwiązanie proponowane przez architekta, jest po pierwsze nie ekonomiczne, po drugie (ze względu na dom sąsiada) niedopuszczalne. Podkopanie fundamentu grozi poważną katastrofą budowlaną.
Ten cytat trzeba powtórzyć!
Rozwiązanie proponowane przez architekta, jest po pierwsze nie ekonomiczne, po drugie (ze względu na dom sąsiada) niedopuszczalne. Podkopanie fundamentu grozi poważną katastrofą budowlaną.
Rozwiązanie proponowane przez architekta, jest po pierwsze nie ekonomiczne, po drugie (ze względu na dom sąsiada) niedopuszczalne. Podkopanie fundamentu grozi poważną katastrofą budowlaną.
-
Przemek
a komu do głowy przyszło podkopywac fundament ?