mój drugi problem odnosi się również do oblicówki z cegły klinkierowej, szukam więcej informacji o nadprożach systemu "Murfor", szczególnie o maksymalnych rozpiętościach takiego nadproża
węgarki w oblicówce z cegły klinkierowej - prosze o pomoc
Moderator: Redakcja e-izolacje.pl
-
Bles
węgarki w oblicówce z cegły klinkierowej - prosze o pomoc
jak osadzić okno w ścianie trójwarstwowej?? jak wykonać węgarek kiedy oblicówka tej ściany jest wykonana z cegły klinkierowej?? widziałem jedynie rozwiązania w których okno jest zamontowane na wysokości izolacji termicznej. Niestety mój profesor nie uznaje takiego rozwiązania, powiedział że okno powinno byćcofnięte w głąb ściany, a węgarek z cegły klinkierowej poszerzony na grubość izolacji cieplnej. jak to wykonać?? prosze o pomoc, przydał by sie teższczegół tego rozwiązania w formacie Autocad
z góry dziękuje za pomoc 
mój drugi problem odnosi się również do oblicówki z cegły klinkierowej, szukam więcej informacji o nadprożach systemu "Murfor", szczególnie o maksymalnych rozpiętościach takiego nadproża
-
Rafał
-
Paweł
-
Zbyszek
-
Artur
montaz
Pana profesor jest w błędzie . Okno musi byc osadzone w warstwie ocieplenia . W miejscu jdzie styka się z klinkierem należy użyc tasmy rozpreznej ( paroizolacyjnej) np. ILMOD . Okno powinno byc zamocowane za pomoca kotew montazowych , ktore przykreca sie do okna i do ciany . Oczywicie do monazu uzyc nalezy pianki PU . Pianka od strony wewnętrznej powinna buc zaklejona foliš paroprzepuszczalnš .
Pozdrawiam
Artur
www.okna.rii.pl
Pozdrawiam
Artur
www.okna.rii.pl
-
Innostraniec
1.Okno oczywiscie w warstwie izolacyjnej. Od wegarka z klinkieru powinno byc oddzielone tasma rozprezna (np Illbruck), paroprzepuszczalna.Chroni ona jednoczesnie przed wnikaniem wody deszczowej za wegarek. Praktyczna wskazowka: poniewaz okna " wiszą " w izolacji (najczesciej w welnie mineralnej), kotwice na ktorych okno stoi (w dolnym poziomym ramiaku oscieza) nalezy wykonac z solidnego kątownika, tak zeby przez wiele lat bez odksztalcen przenosil ciezar okna.
pozdr. jm
pozdr. jm