instalacja elektryczna w nowym domu Pomocy i porady !
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
Re: instalacja elektryczna w nowym domu Pomocy i porady !
To może i ja zadam kilka pytań:
1.Jak wykonać w starym domu uziom?
2.Jak wykonać GSU w piwnicy (jakie materiały) i czym łączyć (przekroje przewodów ochronnych) z rurami stalowymi od ogrzewania, wody itp. (połączenia wyrównawcze)?
1.Jak wykonać w starym domu uziom?
2.Jak wykonać GSU w piwnicy (jakie materiały) i czym łączyć (przekroje przewodów ochronnych) z rurami stalowymi od ogrzewania, wody itp. (połączenia wyrównawcze)?
- marcin2057
- Aktywny

Witam a mam jeszcze takie pytanie a mi. od słupa do izolatorów dochodzą 4 przewody Al i od izolatorów do bezpieczników tzw pionu przewód 4x10 Cu i chciałbym teraz wymienić te 4 linki na tzw warkocz i mam pytanie czy warkocz pociągnąć bezpośrednio do bezpieczników (pion) czy do przewodu 4x10Cu i połączyć zaciskami Jak to wygląda wg norm i przepisów?
-
elpapiotr
Witam.
(żart).
Chcieć to może Energetyka, tylko na jakiej podstawie ?
Poczytać umowę przyłączeniową - tam stoi jak byk tzw. granica własności pomiędzy dostawcą a odbiorcą energii elektrycznej.
I z całą pewnością wiem, że tą granicą są zaciski prądowe przewodów przy izolatorach stojaka dachowego
(Kolega nie napisał, gdzie są umieszczone te izolatory)
lub konstrukcji wsporczej na ścianie budynku na wyjściu w kierunku instalacji odbiorcy
Tak więc przyłącz jest własnością energetyki, i samowolnie nie można dokonywać zmian bez ich zgody.
Owszem, energetyka wymieni przedmiotowe przyłącze na izolowane (ich własność), ale na Kolegi koszt.
Kolega to może sobie chciećKolega marcin2057 pisze:od słupa do izolatorów dochodzą 4 przewody Al i od izolatorów do bezpieczników tzw pionu przewód 4x10 Cu
Chcieć to może Energetyka, tylko na jakiej podstawie ?
Poczytać umowę przyłączeniową - tam stoi jak byk tzw. granica własności pomiędzy dostawcą a odbiorcą energii elektrycznej.
I z całą pewnością wiem, że tą granicą są zaciski prądowe przewodów przy izolatorach stojaka dachowego
(Kolega nie napisał, gdzie są umieszczone te izolatory)
lub konstrukcji wsporczej na ścianie budynku na wyjściu w kierunku instalacji odbiorcy
Tak więc przyłącz jest własnością energetyki, i samowolnie nie można dokonywać zmian bez ich zgody.
Owszem, energetyka wymieni przedmiotowe przyłącze na izolowane (ich własność), ale na Kolegi koszt.
witam mam pytanie wymieniam starą TR na nową...Jest to wnękowa 48 polowa rozdzielnica.Ma wyłącznik głowny typu FR 104,wyłączniki instalacyjne S 301 oraz różnicowoprądowe P 300...Jest możliwość wstawienia w niej kontrolek świetlnych 3 faz?? Jak tak to mam to zrobić między wył głównym i różnicówka,i??
-
elpapiotr
Witam.
Najlepiej przy pomocy ... elektryka.Jak tak to mam to zrobić między wył głównym i różnicówka,i??
- marcin2057
- Aktywny

witam mam pytanie odnośnie tablicy głównej w budynku mieszkalnym jest 17 obwodów 1fazowych oraz 1 obwód trójfazowy Wszystkie obwody zabezpieczone są bezpiecznikami typu ,,S301'' od 10-20A o charakterystyce B oraz obwód trójfazowy ,,S304'' 20A B i moje pytanie dotyczy wyłączników róznicowopradowych bo będzie ich 3 jednofazowe na obwody jedno fazowe oraz wyłącznik róznicowoprądowy trójfazowy na obwód 3f i chodzi mi o wyłącznik róznicowopradowe jakie wybrać o jakiej charakterystyce A,C czy B,A,C i jakiej wartości czy wystarczy 40A czy mniej a zabezpieczenie przedlicznikowe będzie 25A na każdą z faz bo moc przyłączeniowa 13kW Proszę o podpowiedź
-
elpapiotr
Witam.
1. Jak Kolega zapozna się z informacjami na temat warunków stosowania wyłączników różnicowoprądowych, wtedy będzie łatwiej rozmawiać.
2. Na jakiej podstawie zastosowano S 304 ?
3. Skąd wzięły się charakterystyki w/w wyłączników
Ja znam podział na :
- ze względu na czułość ( od 10 do 500 i wiecej mA )
- na wykrywanie rodzaju prądu upływu ( AC ; A ; B )
- z wbudowanymi lub nie zabezpiczeniami nadprądowymi ( RCCB ; RCBO )
Wartość RCD 40 lub 25 A to nic innego tylko wytrzymałość zacisków roboczych - zdolność łączeniowa. Im podany wyższy prąd, tym cena większa
1. Jak Kolega zapozna się z informacjami na temat warunków stosowania wyłączników różnicowoprądowych, wtedy będzie łatwiej rozmawiać.
2. Na jakiej podstawie zastosowano S 304 ?
3. Skąd wzięły się charakterystyki w/w wyłączników
?jakie wybrać o jakiej charakterystyce A,C czy B,A,C
Ja znam podział na :
- ze względu na czułość ( od 10 do 500 i wiecej mA )
- na wykrywanie rodzaju prądu upływu ( AC ; A ; B )
- z wbudowanymi lub nie zabezpiczeniami nadprądowymi ( RCCB ; RCBO )
Wartość RCD 40 lub 25 A to nic innego tylko wytrzymałość zacisków roboczych - zdolność łączeniowa. Im podany wyższy prąd, tym cena większa
- marcin2057
- Aktywny

A więc jaki wyłącznik mam zastosować do obwodu trójfazowego, a z tymi charakterystykami to może i się pomyliłem bo chodziło mi o jakie wyłączniki zastosować chodzi mi o rodzaj wykrywanych prądu upływu a więc jak wyłączniki S są typu B to jakiego rodzaju zastosować wyłączniki róznicowopradowe A jeżeli chodzi o wartości wyłączników róznicowoprądowych np 30mA, 40A to to 40A oznacza wytrzymałość zacisków roboczych tak ?
-
elpapiotr
Witam.
RCD typu AC - prąd przemienny sinusoidalny (wyłacznik reaguje tylko na prądy różnicowe przemienne sinusoidalnie)
RCD typu A - prąd przemienny sinusoidalny, prąd sinusoidalny wyprostowany jednopołówkowo i impulsowy
(Wyłacznik reaguje na prądy różnicowe przemienne sinusoidalnie, na prądy pulsujące jedno-połówkowe ze składową stałą do 6 mA)
RCD typu B - prąd przemienny sinusoidalny, prąd sinusoidalny wyprostowany jednopołówkowo i impulsowy, prąd stały (Wyłącznik reaguje na prądy jak wyżej, i na prądy wyprostowane (uniwersalny)
AC najtańszy, najbardziej dostępny na rynku.
Troszkę ... chęci i w necie wszystko się znajdzie.
Przekorne odpowiedzi :
- Taki jak w projekcie, założeniach, w uzgodnieniach branżowych.
- Taki, jakie funkcje ma spełniać, i jakie odbiorniki/urządzenia ma obejmować.
- Oraz tam, gdzie ochrona uzupełniająca przed dotykiem pośrednim jest wskazana , zgodnie z wieloarkuszową normą PN-IEC 60364 (obecnie PN-HD 60364) :
pomieszczenia wilgotne typu pralnie, łazienki, baseny, oraz kempingi, place budów, pomieszczenia gospodarcze.
Są również miejsca/warunki, gdzie stosowanie tych wyłączników jest niewskazane, a nawet szkodliwe.
O RCCB i RCBO pisałem wcześniej.
Wymijająca odpowiedź, prawda ? Najlepiej jednak ... niech elektryk na miejscu doradzi.
Tym bardziej, że po zamontowaniu należy dokonać pomiarów skuteczności działania RCD.
Tym bardziej, że RCD nie może być samodzielnym środkiem ochrony przed porażeniem, ale Kolega będzie instalował wyłączniki samoczynne,
i też należ sprawdzić spełnienie warunku samoczynnego wyłączenia zasilania spod napięcia.
RCD typu AC - prąd przemienny sinusoidalny (wyłacznik reaguje tylko na prądy różnicowe przemienne sinusoidalnie)
RCD typu A - prąd przemienny sinusoidalny, prąd sinusoidalny wyprostowany jednopołówkowo i impulsowy
(Wyłacznik reaguje na prądy różnicowe przemienne sinusoidalnie, na prądy pulsujące jedno-połówkowe ze składową stałą do 6 mA)
RCD typu B - prąd przemienny sinusoidalny, prąd sinusoidalny wyprostowany jednopołówkowo i impulsowy, prąd stały (Wyłącznik reaguje na prądy jak wyżej, i na prądy wyprostowane (uniwersalny)
AC najtańszy, najbardziej dostępny na rynku.
Troszkę ... chęci i w necie wszystko się znajdzie.
Przekorne odpowiedzi :
A więc jaki wyłącznik mam zastosować do obwodu trójfazowego
- Taki jak w projekcie, założeniach, w uzgodnieniach branżowych.
- Taki, jakie funkcje ma spełniać, i jakie odbiorniki/urządzenia ma obejmować.
- Oraz tam, gdzie ochrona uzupełniająca przed dotykiem pośrednim jest wskazana , zgodnie z wieloarkuszową normą PN-IEC 60364 (obecnie PN-HD 60364) :
pomieszczenia wilgotne typu pralnie, łazienki, baseny, oraz kempingi, place budów, pomieszczenia gospodarcze.
Są również miejsca/warunki, gdzie stosowanie tych wyłączników jest niewskazane, a nawet szkodliwe.
O RCCB i RCBO pisałem wcześniej.
Wymijająca odpowiedź, prawda ? Najlepiej jednak ... niech elektryk na miejscu doradzi.
Tym bardziej, że po zamontowaniu należy dokonać pomiarów skuteczności działania RCD.
Tym bardziej, że RCD nie może być samodzielnym środkiem ochrony przed porażeniem, ale Kolega będzie instalował wyłączniki samoczynne,
i też należ sprawdzić spełnienie warunku samoczynnego wyłączenia zasilania spod napięcia.