Poziome ustawienie kolektora -czy tak też jest prawidlowo?
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
Poziome ustawienie kolektora -czy tak też jest prawidlowo?
Planuję zakup kolektorów płaskich. Chciałbym je umieścić na daszku nad wjazdem do garażu. Wymiary połaci daszku to około 5m x 1,2m.
Czy kolektory płaskie można montować poziomo?
Jeśli tak to czy dostanę przyłącza do takiego montażu (wszystkie jakie widziałem były do łączenia paneli pionowo)?
Jeśli tak to czy dostanę przyłącza do takiego montażu (wszystkie jakie widziałem były do łączenia paneli pionowo)?
Re: Poziome ustawienie kolektora -czy tak też jest prawidlow
Montować można, tylko będą miały wtedy mniejszą sprawność niż ustawione pod kątem. Poziomo ustawione kolektory najwiekszą sprawność będą miały latem.radwan pisze:Planuję zakup kolektorów płaskich. Chciałbym je umieścić na daszku nad wjazdem do garażu. Wymiary połaci daszku to około 5m x 1,2m.
montaż
Do takiego montażu nadają sie kolektory próżniowe -rurowe . Można je montować zarówno w pionie jak i poziomie , dla płaskich zalecam ustawienie pod odpowiednim kątem(nie znam miejscowości)
Zakład instalacyjny wod-kan,co,systemy solarne itd.
Chyba źle odczytałem pytanieradwan pisze:Planuję zakup kolektorów płaskich. Chciałbym je umieścić na daszku nad wjazdem do garażu. Wymiary połaci daszku to około 5m x 1,2m.
Zapewne chodziło Ci o kolektor w układzie poziomym. Takie kolektory produkuje np. firma Junkers. Przeznaczone są do takich właśnie celów - daszki nad wejściem, balustrady tarasów i balkonów.
90% Firm ma kolektory do montażu poziomego z całym osprzętem
są minimalnie droższe od pionowych ,poza tym wszystko to samo bez problemu z montażem.
Powodzenia
są minimalnie droższe od pionowych ,poza tym wszystko to samo bez problemu z montażem.
Powodzenia