jakie tynki
Moderator: Redakcja e-mieszkanie.pl
jakie tynki
Witam wszystkich mam pytanie jakie tynki dac na sciany bo slyszalem o trzech rodzajacg : gipsowe, maszynowe i kwarcowe moj tata radzi dac normalny i puzniej go wygladzic gipsem a co wy byscie poradzili . Jak cos zli gadam to mnie poprawcie .
Z gory dziekuje za odpowiedz pozdrawiam
Z gory dziekuje za odpowiedz pozdrawiam
-
Sebastian_71
- Aktywny

Witaj
Do wnętrza mieszkalnego tylko tynki na bazie wapna - cementowo-wapienne lub wapienne - maszynowe. Jako warstwę wierzchnią tynk wygładzający wapienny lub gładź wapienną.
Poczytaj forum - wielokrotnie opisywane były zalety tynków wapiennych lub cement.-wapiennych - oprócz wyglądu mają jeszcze wiele pozytywnych cech czysto użytkowych, których nie ma gips.
pozdrawiam
Do wnętrza mieszkalnego tylko tynki na bazie wapna - cementowo-wapienne lub wapienne - maszynowe. Jako warstwę wierzchnią tynk wygładzający wapienny lub gładź wapienną.
Poczytaj forum - wielokrotnie opisywane były zalety tynków wapiennych lub cement.-wapiennych - oprócz wyglądu mają jeszcze wiele pozytywnych cech czysto użytkowych, których nie ma gips.
pozdrawiam
-
Sebastian_71
- Aktywny

-
MarcinKozuch
- Zainteresowany

Re: tynki jakie?
ponad 5 alt temu w Szkocji na budowie używali tylko BRITISH GIPSUM do szpachlowania wszelkicj płyt g-k bo tylko to szło do środka.
A ostanio na skałdzie budowlanym widziałem worek z tym "proszkiem" ale nie zwróciłem uwagi do czego dokałdnie to jest.
JA mam osobiście zrobione tynki cementowo wapienne, i teraz zastanawiam sie czynm je zgrunotwać przed malowaniem, lub ewmentualnym zacireraniem gładzią.
Pozdrawiam
A ostanio na skałdzie budowlanym widziałem worek z tym "proszkiem" ale nie zwróciłem uwagi do czego dokałdnie to jest.
JA mam osobiście zrobione tynki cementowo wapienne, i teraz zastanawiam sie czynm je zgrunotwać przed malowaniem, lub ewmentualnym zacireraniem gładzią.
Pozdrawiam
-
GipsKarton
- Superużytkownik

ehh te mity o walorach, a wszystko szczerze to o kase się rozbija popularne bo tanie.
-
MarcinKozuch
- Zainteresowany

To sie zgadza.. ze każdy ciągnie na swoja stronę..
CZym radzicie zagruntować tynki cementowo-wapienne?
Pozdr...
Pozdr...
-
Sebastian_71
- Aktywny

Pozdr...[/quote]
Przed gładzią wapienną - tylko woda - o ile jest taka potrzeba. Najlepiej sprawdzić jak pije ściana - jeżeli pod tynkiem masz materiał bardzo nasiąkliwy (silikaty, cegłą wpaienno-piaskowa, beton kom.) to wystarczy zmoczyć scianę.
pozdrawiam
Pozdr...[/quote]
Przed gładzią wapienną - tylko woda - o ile jest taka potrzeba. Najlepiej sprawdzić jak pije ściana - jeżeli pod tynkiem masz materiał bardzo nasiąkliwy (silikaty, cegłą wpaienno-piaskowa, beton kom.) to wystarczy zmoczyć scianę.
pozdrawiam
-
MarcinKozuch
- Zainteresowany

Re: jakie tynki
Musze spróbować z tą gładzią wapienną, czy wcześniej ścianę papierem ściernym jechać - np 60 czy dać sobie spokój, chodzi mi o luźne ziarna piasku.
Co do chłonności to białego pustaka na bank trzeba, teraz przy tynkowaniu to laliśmy go woda bo tak pił ze nie szło by zatrzeć..
Co do chłonności to białego pustaka na bank trzeba, teraz przy tynkowaniu to laliśmy go woda bo tak pił ze nie szło by zatrzeć..
-
Sebastian_71
- Aktywny

Re: jakie tynki
WitajMarcinKozuch pisze:Musze spróbować z tą gładzią wapienną, czy wcześniej ścianę papierem ściernym jechać - np 60 czy dać sobie spokój, chodzi mi o luźne ziarna piasku.
Jak ściana była mocno filcowana to możesz mieć osypujące się ziarna piasku - najpierw zamieść potem przetrzeć papierem/siatką, potem zmoczyć i nanosić. Jeżeli kładziesz gładź wapienną - nie więcej niż 1 mm, tynk wygładzający (0-0,6mm) możesz dać do 2 mm.
pozdrawiam