Przeróba szamba na oczyszczalnie
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
-
klaudia11000
- Początkujący

Przeróba szamba na oczyszczalnie
Witam obecnie posiadam szambo 2 komorowe betonowe z przed jakiś 15 lat około 5 m sześciennych. I ta mam pytanie czy moge je przerobic na oczyszczalnie poprzez dołozenie drenażu rozsączajacego. Wydaje mi sie ze od strony techmicznej bedzie to smigało ale od strony prawnej bedzie oki ??
-
klaudia11000
- Początkujący

Tak to prawda,ale jak u siebie chciałem zrobić zamiane bo w planach mam szczelne szambo na oczyszczalnie to w gminie zaraz mi dpowiedzieli że nawet nie mam co o oczyszczalni myśleć bo i tak nie dostane pozwoleniaklaudia11000 pisze:oni w tej gminie niewiedza sami jak żyja a gdzie dopiero takie skomplikowane pytanie.
Pozdrowienia
-
klaudia11000
- Początkujący

wyjadacz oczyszczalniowy
Można wykorzystać stare szambo, ale niestety mogą być kłopoty:kielo pisze:Tak to prawda,ale jak u siebie chciałem zrobić zamiane bo w planach mam szczelne szambo na oczyszczalnie to w gminie zaraz mi dpowiedzieli że nawet nie mam co o oczyszczalni myśleć bo i tak nie dostane pozwoleniaklaudia11000 pisze:oni w tej gminie niewiedza sami jak żyja a gdzie dopiero takie skomplikowane pytanie.
1. Gmina, faktycznie może robić problemy - może pomóc opinia techniczna.
2. Wykonawca oczyszczalni moze nie dać Ci gwarancji lub jeśli robisz sam, po prostu może przestać dobrze działać.
3. Samych drenażowek raczej odradzam montować, za 5 lat trzeba będzie demontować, na zachodzie już się z tego wycofują.
Re: Przeróba szamba na oczyszczalnie
jest taka firma w Swarzędzu, która sprzedaje niemieckie urządzenia i z szamba zrobi oczyszczalnie SBR. Nie wiem czy można z szamba zrobić oczyszczalnie drenażową, pewnie tak ale to jest już przeżytek. Przecież g.... oczyszczane są pod ziemią. Nie wiem jak będzie wyglądać ogród za kilka lat!
Poza tym nikt w UE nie stosuje drenażówek tylko same SBR.
Jeżeli nie jest planowana budowa kanalizacji w gminie, to otrzymasz zgodę na budowę oczyszczalni. Najlepiej zadzwoń do firmy która sprzedaje oczysczalnie, oni wiedza najwięcej.
Poza tym nikt w UE nie stosuje drenażówek tylko same SBR.
Jeżeli nie jest planowana budowa kanalizacji w gminie, to otrzymasz zgodę na budowę oczyszczalni. Najlepiej zadzwoń do firmy która sprzedaje oczysczalnie, oni wiedza najwięcej.