Niedawno kupiłem działkę dowiedziałem się że sąsiadka wykonuje przyłącze wody do swojej posesji ok. 160 m. Umówiliśmy się że podzielimy się kosztami w zamian za pozwolenie na włączenie się do przyłącza.
Teraz przyszedł czas rozliczenia i moje pytanie:
Czy powiniem z nią podpisać jakąś umowę ?
Czy może wystarczy oświadczenie z jej strony ?
Jak się zabezpieczyć aby kolejne osoby chcące się włączyć do przyłacza musiały uzyskać moją zgodę i pokryć koszty ?
Koszty podziału przyłącza wodociągowego
Moderator: Redakcja e-mieszkanie.pl
W warunkach z wodociągów pewnie masz, że wykonane przyłącze aż do wodomierza bedzie własnością wodociągów.
Jeżeli jest to przyłącze, to wątpie aby do rury 32 podłączono więcej niż dwa budynki (co i tak jest spotykane tylko w wyjątkowych sytuacjach). Jeżeli mówisz akurat o wykonaniu sieci od której idzie dopiero przyłącze do twojego budynku, to jedyne zabezpieczenie, ze nikt sie nie podłączy, to nie wyrażenie zgody na wpięcie jeżeli przebiega ono na twoim terenie. Jeżeli sieć idzie w pasie drogowym, który np. nalezy do Gminy, to jeżeli nastepny koleś który będzie się podłączał uzyska pozwolenie na takie wpięcie to nic nie zrobisz.
Jeżeli jest to przyłącze, to wątpie aby do rury 32 podłączono więcej niż dwa budynki (co i tak jest spotykane tylko w wyjątkowych sytuacjach). Jeżeli mówisz akurat o wykonaniu sieci od której idzie dopiero przyłącze do twojego budynku, to jedyne zabezpieczenie, ze nikt sie nie podłączy, to nie wyrażenie zgody na wpięcie jeżeli przebiega ono na twoim terenie. Jeżeli sieć idzie w pasie drogowym, który np. nalezy do Gminy, to jeżeli nastepny koleś który będzie się podłączał uzyska pozwolenie na takie wpięcie to nic nie zrobisz.