ściana na ogrzewanej podłodze

Szukasz odpowiedniego materiału na ściany swojego domu? Nie wiesz jakie materiały będą odpowiednie do ich wzniesienia i wykończenia? Jakie trzeba ponieść koszty wynajęcia ekipy remontowej? Tutaj znajdziesz odpowiedzi.

Moderator: Redakcja e-izolacje.pl

gość1122
Początkujący
Początkujący

ściana na ogrzewanej podłodze

Post autor: gość1122 »

witam. planuję aktualnie kupić mieszkanie od dewelopera, jednak nie do końca odpowiada mi jego układ. mieszkanie ma już założone ogrzewanie podłogowe(wodne), rury są juz pokryte jastrychem. Czy w tej sytuacji możliwe będzie burzenie lub dobudowywanie ścian działowych? Jeśli tak, to w jaki sposób? Niestety, od panów na budowie nie udało mi się uzyskać żadnych konkretnych informacji, liczę na pomoc tutaj.

pozdrawiam

Awatar użytkownika
Zibi1000
rekomendowany doradca

Re: ściana na ogrzewanej podłodze

Post autor: Zibi1000 »

gość1122 pisze:witam. planuję aktualnie kupić mieszkanie od dewelopera, jednak nie do końca odpowiada mi jego układ. mieszkanie ma już założone ogrzewanie podłogowe(wodne), rury są juz pokryte jastrychem. Czy w tej sytuacji możliwe będzie burzenie lub dobudowywanie ścian działowych? Jeśli tak, to w jaki sposób? Niestety, od panów na budowie nie udało mi się uzyskać żadnych konkretnych informacji, liczę na pomoc tutaj.

pozdrawiam
Myślę ,że ściany z G/K można będzie zrobić bez problemów. :wink:

jochwaw
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: jochwaw »

Stop stop stop! Nie jest to taka prawda oczywista.
Do ścian g/k profile U kołkuje się do podloża.Najczęsciej w użyciu i handlu są kołki 6x60. A minimalna (a jestem absolutnie pewien,że deweloper nie robi nic więcej ponad ustawowe minimum) grubość jastrychu nad ogrzewaniem wodnym jest... 4 cm.A więc jest ryzyko przedziurawienia ogrzewania.Są kołki krótsze własnie takie "40" ale wiertło to wiertło dziabnie i problem jak 102.
Dlatego jestem wysoce sceptyczny do rozwiązania w tym przypadku dla ścian gipsowo/kartonowych.Jest za duże ryzyko przebicia mimo sporządzenia inwentaryzacji przebiegu pętli ogrezewania za pomoca specjalnych wykrywaczy.
Pomyślałbym o murowaniu.Generalnie musi odbywac się od stropu a nie szlichty,gdyż CIĘŻKI mur doprowadzi do przełamania szlichty.Natomist w tej sytuacji też jest duze ryzyko przecięcia szlichty wraz z instalacją ogrzewania
Stad rozważyłbym wyłącznie LEKKIE ścianki gipsowe grub do 8 cm (np pustaki ORTH) murowane na klej.

Awatar użytkownika
Zibi1000
rekomendowany doradca

Post autor: Zibi1000 »

Można i tak. :wink:

jochwaw
Witam :)

miś9666
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: miś9666 »

Myślę ,że lepiej będziec wymurować ściankę z lekkiego materiału np pustak(gazobeton) grubości 12 cm. Jeśli chodzi o montowanie czegokolwiek na ogrzewanej podłodze to myśle że można by zlać obficie wodą podłoge i puścić podłogówkę na max w ten sposób odparuje woda n ajszybciej tam gdzie przebiega instalacje pokazując wyschnięte linie na podłodze.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Ściany”