witam. planuję aktualnie kupić mieszkanie od dewelopera, jednak nie do końca odpowiada mi jego układ. mieszkanie ma już założone ogrzewanie podłogowe(wodne), rury są juz pokryte jastrychem. Czy w tej sytuacji możliwe będzie burzenie lub dobudowywanie ścian działowych? Jeśli tak, to w jaki sposób? Niestety, od panów na budowie nie udało mi się uzyskać żadnych konkretnych informacji, liczę na pomoc tutaj.
pozdrawiam
ściana na ogrzewanej podłodze
Moderator: Redakcja e-izolacje.pl
- Zibi1000
- rekomendowany doradca
Re: ściana na ogrzewanej podłodze
Myślę ,że ściany z G/K można będzie zrobić bez problemów.gość1122 pisze:witam. planuję aktualnie kupić mieszkanie od dewelopera, jednak nie do końca odpowiada mi jego układ. mieszkanie ma już założone ogrzewanie podłogowe(wodne), rury są juz pokryte jastrychem. Czy w tej sytuacji możliwe będzie burzenie lub dobudowywanie ścian działowych? Jeśli tak, to w jaki sposób? Niestety, od panów na budowie nie udało mi się uzyskać żadnych konkretnych informacji, liczę na pomoc tutaj.
pozdrawiam
Stop stop stop! Nie jest to taka prawda oczywista.
Do ścian g/k profile U kołkuje się do podloża.Najczęsciej w użyciu i handlu są kołki 6x60. A minimalna (a jestem absolutnie pewien,że deweloper nie robi nic więcej ponad ustawowe minimum) grubość jastrychu nad ogrzewaniem wodnym jest... 4 cm.A więc jest ryzyko przedziurawienia ogrzewania.Są kołki krótsze własnie takie "40" ale wiertło to wiertło dziabnie i problem jak 102.
Dlatego jestem wysoce sceptyczny do rozwiązania w tym przypadku dla ścian gipsowo/kartonowych.Jest za duże ryzyko przebicia mimo sporządzenia inwentaryzacji przebiegu pętli ogrezewania za pomoca specjalnych wykrywaczy.
Pomyślałbym o murowaniu.Generalnie musi odbywac się od stropu a nie szlichty,gdyż CIĘŻKI mur doprowadzi do przełamania szlichty.Natomist w tej sytuacji też jest duze ryzyko przecięcia szlichty wraz z instalacją ogrzewania
Stad rozważyłbym wyłącznie LEKKIE ścianki gipsowe grub do 8 cm (np pustaki ORTH) murowane na klej.
Do ścian g/k profile U kołkuje się do podloża.Najczęsciej w użyciu i handlu są kołki 6x60. A minimalna (a jestem absolutnie pewien,że deweloper nie robi nic więcej ponad ustawowe minimum) grubość jastrychu nad ogrzewaniem wodnym jest... 4 cm.A więc jest ryzyko przedziurawienia ogrzewania.Są kołki krótsze własnie takie "40" ale wiertło to wiertło dziabnie i problem jak 102.
Dlatego jestem wysoce sceptyczny do rozwiązania w tym przypadku dla ścian gipsowo/kartonowych.Jest za duże ryzyko przebicia mimo sporządzenia inwentaryzacji przebiegu pętli ogrezewania za pomoca specjalnych wykrywaczy.
Pomyślałbym o murowaniu.Generalnie musi odbywac się od stropu a nie szlichty,gdyż CIĘŻKI mur doprowadzi do przełamania szlichty.Natomist w tej sytuacji też jest duze ryzyko przecięcia szlichty wraz z instalacją ogrzewania
Stad rozważyłbym wyłącznie LEKKIE ścianki gipsowe grub do 8 cm (np pustaki ORTH) murowane na klej.
Myślę ,że lepiej będziec wymurować ściankę z lekkiego materiału np pustak(gazobeton) grubości 12 cm. Jeśli chodzi o montowanie czegokolwiek na ogrzewanej podłodze to myśle że można by zlać obficie wodą podłoge i puścić podłogówkę na max w ten sposób odparuje woda n ajszybciej tam gdzie przebiega instalacje pokazując wyschnięte linie na podłodze.