Stary dom a wentylacja, proszę o podpowiedź
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
Stary dom a wentylacja, proszę o podpowiedź
witam serdecznie
Remontuje stary dom poniemiecki, jak narazie zrobiłem prąd, wstawiłem okna i niedawno położyłem nowe tynki. Tynkarze pracujący u mnie przekonywali mnie że muszę sobie zrobić jakąś wentylacje bo inaczej się "ukisze".
Wogóle wcześniej nie myślałem o wentylacji . I tu moje pytanie, jak mam zrobić wentylacje żeby dobrze działała. Jest to dom położony na kamieniach tak więc zależy mi na tym żeby grzyb nie wychodził na ścianach.
Czy w chwili obecnej nie jest już za póżno jeśli mam juz tynki ??
Rozwiązanie typu: nawietrznik na oknie oraz wylot powietrza na strych zda działanie ??
Przy okazji jeszcze jedno pytanie: czy dom położony na kamieniach warto izolować pionowo ??
Z góry dziękuje za pomoc. Pozdrawiam
Remontuje stary dom poniemiecki, jak narazie zrobiłem prąd, wstawiłem okna i niedawno położyłem nowe tynki. Tynkarze pracujący u mnie przekonywali mnie że muszę sobie zrobić jakąś wentylacje bo inaczej się "ukisze".
Wogóle wcześniej nie myślałem o wentylacji . I tu moje pytanie, jak mam zrobić wentylacje żeby dobrze działała. Jest to dom położony na kamieniach tak więc zależy mi na tym żeby grzyb nie wychodził na ścianach.
Czy w chwili obecnej nie jest już za póżno jeśli mam juz tynki ??
Rozwiązanie typu: nawietrznik na oknie oraz wylot powietrza na strych zda działanie ??
Przy okazji jeszcze jedno pytanie: czy dom położony na kamieniach warto izolować pionowo ??
Z góry dziękuje za pomoc. Pozdrawiam
- Patin
- rekomendowany doradca
- Kontakt:
Re: Stary dom a wentylacja, proszę o podpowiedź
skoro wstawił Pan okna to już się Pan trochę zapędził...ale na szczęście są nawiewniki nie wymuszające ingerencji w profile oknapolik69 pisze: ...jak narazie zrobiłem prąd, wstawiłem okna ...
to że się "ukisisz" to jeszcze małe piwopolik69 pisze: inaczej się "ukisze"
Jeżeli grzyb wejdzie w ściany to już mamy problem, jeżeli jest szybko zauważony (mały) to trzeba go naprawdę szybko usunąć.polik69 pisze: W ogóle wcześniej nie myślałem o wentylacji ... Jest to dom położony na kamieniach tak więc zależy mi na tym żeby grzyb nie wychodził na ścianach.
Tynki nie mają znaczenia, ale będą szybciej schły jeżeli pomieszczenia będą wentylowane. Jeżeli nie będzie sprawnej wentylacji w zimie będzie mozna to łatwo zauwazyc kiedy woda skropli się na szybach od wewn. strony.polik69 pisze:Czy w chwili obecnej nie jest już za póżno jeśli mam juz tynki ??
To trzeba po prostu zaprojektować i to tak by cyrkulacja powietrza w pomieszczeniach była optymalna.polik69 pisze: Rozwiązanie typu: nawietrznik na oknie oraz wylot powietrza na strych zda działanie ??
Generalnie rozwój materiałów budowlanych w kierunku większej szczelności ma sens jeżeli tę szczelność w czasie użytkowania zachowujemy. Nawiewnik jest rozwiązaniem wg mnie zastępczym i niekorzystnym bo wpuszcza zimne powietrze i zwiększa zużycie energii cieplnej co z kolei niweczy szczelność materiałów za które przecież zapłaciliśmy. Genialnym rozwiązaniem jest centrala NW z wymiennikiem ciepła (rekuperatorem) ale to już większy wydatek.pzdr
jestem laikiem w sprawach wentylacji, w rozwiązaniach itp więc jeszcze zapytam:
to urządzenie, które przedstawiłem to wystarczy zamontować na ścianie wewnątrz domu, przebić sie otworem na zewnątrz i bedzie ok ?? wentylacja zapewniona ??
ps. napisałem meila do sprzedawcy z pytaniem do jakich wielkości m2 może być zainstalowane urządzenie ale nie otrzymałem odpowiedzi.
pzdr
to urządzenie, które przedstawiłem to wystarczy zamontować na ścianie wewnątrz domu, przebić sie otworem na zewnątrz i bedzie ok ?? wentylacja zapewniona ??
ps. napisałem meila do sprzedawcy z pytaniem do jakich wielkości m2 może być zainstalowane urządzenie ale nie otrzymałem odpowiedzi.
pzdr
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

- Patin
- rekomendowany doradca
- Kontakt:
Generalnie do zamontowania instalacji wentylacji NW z centralą NW z wymiennikiem ciepła są potrzebne następujące warunki:
- szczelne pomieszczenia i ich elementy (drzwi, okna)
- wysokość pomieszczenia pozwalająca na podwieszenie kanałów i zasłonięci ich sufitem z płyt GK wg mnie min. to ok 280cm w świetle
- uzyskanie niezbędnej krotności wymiany powietrza (mówią o tym ustawy lub powie projektant) i cyrkulacji w pomieszczeniu tzn. obiegu powietrza do najdalszych jego naroznikach
Naturalnie bilans ekonomiczny tez jest wazny bo rekuperator zakłądamy po to by zaoszczędzić na energi a nie po to by zwiększyć zużycie prądu - to po prostu trzeba policzyć.
Co do zaproponowanego uzrądzenia to:
- sprawnośc do 70% nic nie oznacza bo sprawnośc 20% mieści się w tej granicy
- sprawnośc 70% to mało (strata 6stopni Celsjusza na każde 20 jeżeli wyciagnie te 70%
) porządne centrale mają sprawność 90kilka %
- pytanie jaki pobór energii rocznie przez taką centralkę
- pytanie jeżeli bilans wyjdzie na + to ile taka centralka podziała ile kosztują filtry i inne części bo jeżeli padnie po 2-3 latach to....
- wysokość pomieszczenia pozwalająca na podwieszenie kanałów i zasłonięci ich sufitem z płyt GK wg mnie min. to ok 280cm w świetle
- uzyskanie niezbędnej krotności wymiany powietrza (mówią o tym ustawy lub powie projektant) i cyrkulacji w pomieszczeniu tzn. obiegu powietrza do najdalszych jego naroznikach
Naturalnie bilans ekonomiczny tez jest wazny bo rekuperator zakłądamy po to by zaoszczędzić na energi a nie po to by zwiększyć zużycie prądu - to po prostu trzeba policzyć.
- sprawnośc 70% to mało (strata 6stopni Celsjusza na każde 20 jeżeli wyciagnie te 70%
- pytanie jeżeli bilans wyjdzie na + to ile taka centralka podziała ile kosztują filtry i inne części bo jeżeli padnie po 2-3 latach to....
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

-nie opuszcza się sufitów przy montowaniu kanałów! Pan zdaje się nigdy nie montował w/w sprawPatin pisze:Generalnie do zamontowania instalacji wentylacji NW z centralą NW z wymiennikiem ciepła są potrzebne następujące warunki:
- sprawnośc 70% to mało (strata 6stopni Celsjusza na każde 20 jeżeli wyciagnie te 70% :)) porządne centrale mają sprawność 90kilka %
-nie ma czegoś takiego jak "krotność” wymian!! Proszę pokazać choć jeden przepis!
-w wentylacji nie bilans ekonomiczny a sama wentylacja jest najważniejsza. Stały strumień dopasowany do ilości osób niezależny od warunków! Sam odzysk ciepła jest przy okazji! Koszt wymiennika to 1500 - 700 zł reszta to skuteczna wentylacja!!!
-na dom 200m2 wentylacja pobiera do 0.4A
-centrale które montuję chodzą od 20 lat - wentylatory nic się nie psuje
-wymiana filtrów klasy G3 -12x w roku to 45 zł!
- Patin
- rekomendowany doradca
- Kontakt:
Opuszczać to można spodnie w... Sufity podwieszane montuje się np. w pomieszczeniach biurowych, mieszkalnych i wielu innych żeby zabudować mało atrakcyjne instalacje techniczne oraz dodatkowo je wygłuszyć.Tomasz_Brzeczkowski pisze: -nie opuszcza się sufitów przy montowaniu kanałów! Pan zdaje się nigdy nie montował w/w spraw
Przepis to można mieć na placek a w budownictwie są: ustawy, rozporządzenia, warunki techniczne itp.Tomasz_Brzeczkowski pisze:-nie ma czegoś takiego jak "krotność” wymian!! Proszę pokazać choć jeden przepis!
Skoro nie ma krotności wymian powietrza na godzinę/dobę to co określa wymieniany przez Pana strumień??? Suma wymienianego powietrza przy zakładanej kubaturze i ilości osób to właśnie krotność wymian określonej ilości powietrza w określonym czasie.
polecam tabelkę:
/http://www.wentylacja.com.pl/projektowanie/projektowanie.asp?ID=405
To stały czy dopasowany do ilości osób? Coś tu nie jest logiczne.Tomasz_Brzeczkowski pisze: Stały strumień dopasowany do ilości osób niezależny od warunków!
Strumień nie jest stały skoro warunki mówią np. o minimalnym przepływie 20m3/osobę a można więcej oraz do czego byłaby potrzebna regulacja strumienia przepływu w nowoczesnych centralach np. jeżeli organizujemy chwilowo przyjęcie na 20 osób? Więc nie jest stały i zależny od warunków. Jest zmienny lecz posiada swoje minimum.
Co za genialna wypowiedźTomasz_Brzeczkowski pisze:-w wentylacji nie bilans ekonomiczny a sama wentylacja jest najważniejsza.
Odzysk ciepła jest przy okazji czego? Bo nie rozumiem? Dostarczanie świeżego powietrza w celu zapewnienia zdrowia to jedno a stosowanie wymiennika ciepła w celu (patrz wyżej) oszczędności kosztów i energii to drugie.Tomasz_Brzeczkowski pisze:Sam odzysk ciepła jest przy okazji! Koszt wymiennika to 1500 - 700 zł reszta to skuteczna wentylacja!!!
A skoro od 20 lat nic się w montowanych przez Pana urządzeniach nic się nie psuje to gratuluje, może zapomniał Pan włączyć urządzania proszę sprawdzić
Proszę wybaczyć żart ale nie ma na tym świecie rzeczy które się nie psują tym bardziej w 20-letnim okresie działania po prostu w to nie uwierzę tak samo jak w to że nie psują się japońskie samochody
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Re: Stary dom a wentylacja, proszę o podpowiedź
Szkoda, że zabiera Pan głos nie rozumiejąc tematu.
- do montażu wentylacji nie trzeba montować sufitów podwieszanych!
-znalazł Szanowny Pan jaką ktokolwiek ustawy, rozporządzenia, o krotności wymian? Pana tabelka to nic innego jak idiotyzm, czy przepis na placek. Spotkał Pan bar z 15 wymianami na godzinę? Proszę o ustawę! Takie Tabelki to są od czasów tow. E Gierka –który wraz z KC przydzielił każdemu po 7m2 powierzchni mieszkalnej wys. 2,2 -2,4m – ustalił ( bo wtedy miało to sens) 1 wyminę na h!!!
- Stały strumień na osobę ( przecież to oczywisty skrót myślowy wynikający z tekstu. Robiliśmy wentylację dla młodego małżeństwa z dzieckiem przed przyjściem na świat bliźniaków w kawalerce 30m2 - 1wymiana na h dla 5 osób to za mało. Robiliśmy też rezydencję 650 m2 (7 m wys. sali kominkowej ) dla dwóch osób ! Tam nawet przy 0.1 wymian na h powietrze miałoby wilgotność względna ≥25%!
- Niska konstrukcja domów, szczelniejsze okna i użytkowe poddasza wykluczają skuteczną wentylację naturalną – rozwiązaniem wentylacja mechaniczna z regulacją, a nie zrobienie przy okazji wentylacji wywiewno nawiewnej odzysku ciepła byłoby marnotrawstwem.
Zapewniam, że od sarka zmów wiedzy Szanownemu Panu nie przybędzie!
- do montażu wentylacji nie trzeba montować sufitów podwieszanych!
-znalazł Szanowny Pan jaką ktokolwiek ustawy, rozporządzenia, o krotności wymian? Pana tabelka to nic innego jak idiotyzm, czy przepis na placek. Spotkał Pan bar z 15 wymianami na godzinę? Proszę o ustawę! Takie Tabelki to są od czasów tow. E Gierka –który wraz z KC przydzielił każdemu po 7m2 powierzchni mieszkalnej wys. 2,2 -2,4m – ustalił ( bo wtedy miało to sens) 1 wyminę na h!!!
- Stały strumień na osobę ( przecież to oczywisty skrót myślowy wynikający z tekstu. Robiliśmy wentylację dla młodego małżeństwa z dzieckiem przed przyjściem na świat bliźniaków w kawalerce 30m2 - 1wymiana na h dla 5 osób to za mało. Robiliśmy też rezydencję 650 m2 (7 m wys. sali kominkowej ) dla dwóch osób ! Tam nawet przy 0.1 wymian na h powietrze miałoby wilgotność względna ≥25%!
- Niska konstrukcja domów, szczelniejsze okna i użytkowe poddasza wykluczają skuteczną wentylację naturalną – rozwiązaniem wentylacja mechaniczna z regulacją, a nie zrobienie przy okazji wentylacji wywiewno nawiewnej odzysku ciepła byłoby marnotrawstwem.
Zapewniam, że od sarka zmów wiedzy Szanownemu Panu nie przybędzie!