Czym ciąć blachę trapezową lub blachodachówkę?
Moderator: Redakcja e-dach.pl
- Andrzej Wilhelmi
- Superużytkownik

- Kontakt:
Artur 1989 były w Polsce niblery (produkowała je Celma) były nawet specjalne przystawki ze przęgłami do wiertarek do wkręcania farmerów bo mało kto posiadał wkrętarki a część wykonawców wbijała farmery młotkami! Na tym Forum powinniśmy udzielać profesjonalnych porad, amatorszczyzna wykluczona. A w Szwecji niech se robią co chcą, mogą też przyjechać do Polski to się czegoś nauczą. Pozdrawiam.
andrzej czy wierzysz w to aby dach z blachy został wykonany bez zadraśnięć ja z praktyki wiem że kładąć blache w różnych miejscach sie ona rysuje np. przy zakładkach ,przy podawaniu i rzładunku
jeśli są na ziemi tacy którzy wykonali dach bez draśnięcia to chętnie ich zatrudnie
kolejne pytanie
co więcej wyrządza szkód obcięcie blachy kątówką,czy szalejący wiatrz ostrym piaskiem i silny grad,a może zsówający sie śnieg z granulkami piasku i ostrego lodu
profesjonalizm owszem ale z odrobiną rozśądku
Informacja dla pytającego kup nożyce wibracyjne koszt niemam pojęcia.
lub wezwij fachowców którzy zagwarantują 100% iż nie drasną blachy bo pomalowany uszczerbek to tylko maskowanie (fuchy)
jeśli są na ziemi tacy którzy wykonali dach bez draśnięcia to chętnie ich zatrudnie
kolejne pytanie
co więcej wyrządza szkód obcięcie blachy kątówką,czy szalejący wiatrz ostrym piaskiem i silny grad,a może zsówający sie śnieg z granulkami piasku i ostrego lodu
profesjonalizm owszem ale z odrobiną rozśądku
Informacja dla pytającego kup nożyce wibracyjne koszt niemam pojęcia.
lub wezwij fachowców którzy zagwarantują 100% iż nie drasną blachy bo pomalowany uszczerbek to tylko maskowanie (fuchy)
- Andrzej Wilhelmi
- Superużytkownik

- Kontakt:
-
TOMASZKLUS
- Aktywny

-
TOMASZKLUS
- Aktywny

-
Gregor midwest
- Początkujący

- Kontakt:
-
JBZ
- marcinradom
- Superużytkownik

- Kontakt:
ja osobiście około 10 lat temu robiłem pokrywę na studnię z desek, które okładałem blachą ocynkowaną grubości 1mm. z racji tej, że nie miałem pod ręką nożyc ciąłem ją szlifierką kątową i do tej pory mimo tego iż blacha jest wciąż na dworze nie widać na niej nawet śladu rdzy. tajemnica tkwi w tym by nie przegrzać blachy. oczywiście nie polecam cięcia blachodachówki, czy trapezu szlifierką. chcę jedynie obalić mit jako by flexem nie można ciąć blachy. owszem można, byle robić to z głową.
pozdrawiam
pozdrawiam
nibbler fajny jest
ja bym na Twoim miejscu od razu uderzał po jakiegoś nibblera. Zresztą już Ci to fachowcy przede mną proponowali. W przypadku dobrego sprzętu, podczas cięcia nie ma ani odkształceń, ani możliwości powstania korozji, ponieważ nie przegrzewasz materiału. Widziałem też modele nożyc z przyciskiem. Jak kończyłeś cięcie to za jego pomocą odcinałeś wióry. Ja jednak bym polecał jakąś maszynkę, która nie powoduje ubytku materiału.
Okukulele
-
Rudolf Bras jr.
- Superużytkownik

Mam taki sam dach jak internauta o nicku 08111976 (dział Braas jego posty) ciekawe czy mi, także owy sklepik internetowy przytnie na wymiar blachóweczkękwpkielce pisze:ja już kupiłem pociętą blachę na wymiar w sklepie internetowym , tramet-sklep.eu
przysłali kurierem, z fakturką pod same drzwi.Wygodnie i bez problemu.
Nikt mnie nie przekona że białe jest białe, a czarne to czarne !
-
gary_speed
- Początkujący

ciecie blachy (trapez blachodachowka )
jak planujesz robic wiecej niz jeden dach (firma czy konkretne fuchy) to kupuj nozyce do blachodachowki ( najlepiej makite JN1601 na allegro po 500 - 600 zł)
a jak robisz sam w domu to jedziesz szlifierką kątową tylko po obcieciu zetnij z 2-3 cm nożycami recznymi bo koncowka jest spalona i bedzie rdzewiec po wczesniejszym zejsciu farby i tyle na ten temat czyli jak bierzesz wymiar dodawaj po obwodzie ciety z 3 wiecej i jedziesz szlifierka
a jak robisz sam w domu to jedziesz szlifierką kątową tylko po obcieciu zetnij z 2-3 cm nożycami recznymi bo koncowka jest spalona i bedzie rdzewiec po wczesniejszym zejsciu farby i tyle na ten temat czyli jak bierzesz wymiar dodawaj po obwodzie ciety z 3 wiecej i jedziesz szlifierka
Re: Czym ciąć blachę trapezową lub blachodachówkę?
jaki flex? kup nibler na straganie. Widziałem kiedyś nibler prod. bułgarskiej za 400 zł. Ja mam za 1400 zł hitachi kupowane w 2003 roku, a gdy je kopowałem to kosztowały pół pokrycia sredniego dachu.
gunar-wycinam dachy z pasją