Witam
Z braku finansów jestem zmuszony sam zmierzyć się z podłączeniem bojlera (dwupłaszczowiec 140L). Sprawa nie wygląda dla mnie jakoś strasznie, nie mniej mam kilka pytań do ekspertów.
Bojler zawieszę na ścianie powyżej poziomu pieca. Przepływ myślę wymuszać osobną pompą cwu. Sterownik pieca daje możliwość sterowania pompą w zależności od nastaw temp w bojlerze i tu pytanie czy założenie zaworu zwrotnego przed pompą (pompę zakładam na dolocie wody kotłowej) i na powrocie wody kotłowej załatwi całkowicie odcięcie wody gdy bojler będzie nagrzany? Czy może zawór zwrotny na powrocie jest już nie potrzebny, albo stwarza zagrożenie?
Druga sprawa producent bojlera wymaga zaworu bezpieczeństwa na dolocie wody kotłowej (2,5 bara), szukałem takowych i nie znalazłem są 6 i 8 dedykowane raczej do wody sieciowej zasilającej. Czy w moim przypadku pompa nie załatwi problemu zbytniego przyrostu ciśnienia po stronie wody kotłowej?
Trzy - zawór bezpieczeństwa na dolocie wody zasilającej z zaworem zwrotnym czy bez?
I ostatnie pytanie co z mocowaniem do ściany. Jak zrobić bym nie musiał zbierać bojlera z ziemi. Ściana 25 cm cegła. Jakie długie śruby jakie M? Myślałem o założeniu takich długich gwintowanych prętów i załapaniu ich po drugiej stronie ściany w pralni ale czy warto?