Elewacja zewnetrzna na zime
Moderator: Redakcja e-izolacje.pl
Elewacja zewnetrzna na zime
Witam,
W moim budowanym domu parterowym z użytkowym poddaszem zostaly wykonane tynki wewnętrzne, wylewki, dach , okna i drzwi oraz instalacje również.
Moje pytanie : Czy jest sens robić elewację zewnętrzną oraz docieplenie poddasza przed zimą? Czy może dać doschnąć tynkom i wylewkom, choć z drugiej strony mam obawy czy duży mróz nie spowoduję szków w tynkach wewnętrznych (ściana budowana z pustaka MAX)
Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedź
W moim budowanym domu parterowym z użytkowym poddaszem zostaly wykonane tynki wewnętrzne, wylewki, dach , okna i drzwi oraz instalacje również.
Moje pytanie : Czy jest sens robić elewację zewnętrzną oraz docieplenie poddasza przed zimą? Czy może dać doschnąć tynkom i wylewkom, choć z drugiej strony mam obawy czy duży mróz nie spowoduję szków w tynkach wewnętrznych (ściana budowana z pustaka MAX)
-
budowlaniec16
- rekomendowany doradca
-
budowlaniec16
- rekomendowany doradca
Ja teraz używam b. często Ceresit ZS do styropianu oraz ZU do siatki ( tutaj polecam do siatki Knaufa z włóknem gdyż klej do zatapiania siatki jest dość ważny , cena ok. 30 zł przy tych tańszych klejach prawdopodobnie szybciaj może popękać ci tynk . Tak więc ni ma co oszczędzać) . A co do styropianu to bierz najtańszy . Płyta napewno ci nie odpadnie gdyż pewnie będziesz je jeszcze przytwierdzał mechanicznie (kołki)
-
Sebastian_71
- Aktywny

Zastanów się nad zakupem całego systemu od jednego producenta - może wyjść drożej, ale masz "gwarancję", w razie problemów wykonawczych, powykonawczych lub materiałowych nie będzie zrzucania winy na grunt czy klej innego producenta. Dodatkowo systemy zwykle są robione na lepszych materiałach niż jakieś garażowe produkty, a to często prostuje błędy wykonawcze.260377 pisze:Witam.Czeka mnie docieplanie mojego domu,więc mam pytanie:jaki klej do przyklejania styropianu użyć? W sklepie polecali mi ASPOL,ale wiadomo każdy poleca to co sprzedaje.
pozdrawiam
Do przyklejania płyt styropianowych kupiłem klej SOLBET(15 zł).Zrobiłem test z kawałkiem styropianu,przykleiłem na ścianę i po trzech dniach oderwałem.Styropian się rozdzielił,część została na kleju reszta w ręku (test zaliczony).Do siatki jak pisał kolega kupię KNAUFA z włóknem,ma dobrą opinię.Robota już w trakcie i nasuwa mi się następne pytanie,co zrobić ze szczelinami między płytami ? Docieplam 12cm frez,a te frezy czasem są nie równe przy ścianie się stykają a na zewnątrz pozostaje szczelina i na odwrót.Szczelina max 3mm,czy uzupełnić ją pianką czy są inne sposoby na to ?
-
budowlaniec16
- rekomendowany doradca
Witam,
Nie konca uzyskałem odpowiedź na postawione przeze mnie pytanie.
Może inaczej: W domu, który buduje są już tynki wewnętrzne oraz wylewki. Planowałem na zime zrobić docieplenie poddasza i elewacje zewnętrzną ale chyba będe musiał się wstrzymać do wiosny. Czy w takim przypadku mróz i warunki atmosferycznę zimowe nie spowodują uszkodzenia tynków wewnętrznych? Dom jest pokryty dachówka ceramiczną i posiada dość duży okap na zewnątrz co prowadzi do podwiewania zimnego powietrza na poddasze.
Dodam, iż dom posiada już wszystkie okna, drzwi i brame garażową. Jedynym problemem jest owa "luka" pomiędzy dachem a podmurówką poddasza, którą zakryje później docieplenie.
Niewiem czy dobrze to nakreśliłem, więc jeśli będą pytania to chętnie pomogę.
Nie konca uzyskałem odpowiedź na postawione przeze mnie pytanie.
Może inaczej: W domu, który buduje są już tynki wewnętrzne oraz wylewki. Planowałem na zime zrobić docieplenie poddasza i elewacje zewnętrzną ale chyba będe musiał się wstrzymać do wiosny. Czy w takim przypadku mróz i warunki atmosferycznę zimowe nie spowodują uszkodzenia tynków wewnętrznych? Dom jest pokryty dachówka ceramiczną i posiada dość duży okap na zewnątrz co prowadzi do podwiewania zimnego powietrza na poddasze.
Dodam, iż dom posiada już wszystkie okna, drzwi i brame garażową. Jedynym problemem jest owa "luka" pomiędzy dachem a podmurówką poddasza, którą zakryje później docieplenie.
Niewiem czy dobrze to nakreśliłem, więc jeśli będą pytania to chętnie pomogę.
-
budowlaniec16
- rekomendowany doradca
Re: Elewacja zewnetrzna na zime
Żeby cokolwiek robić z poddaszem należy najpierw zmierzyć wilgotnośc elementów drewnianych (16-18% od biedy 20%)przyrząd można pożyczyć u znajomego stolarza.Posadzki schną ok.1 cm. na tydzień czyli po sześciu tygodniach powinieneś mieć zero wilgotności na posadzkach a także na tynkach(po tym czasie można szpachlować i malować tynki cem-wap) ,przy optymalnych warunkach.Według mnie mozna na spokojnie do zimy zabudować poddasze a także zrobić elewację.Nie zapomnij ocieplenie poddasza oddzielić paroizolacją.Ocieplanie przed zimą ma swoje minusy-koszty ogrzewania a także praca świeżego budynku.Nieocieplanie ma także swoje minusy-podwiewanie śniegu,ptaki szukające schroniena ,przymus zabezpieczenia wody przed zamarznięciem,stracony czas.Cokolwiek byś zrobił zrobił nie będzie to miało wpływu na wylewki i tynki (a śnieg zawsze można usunąc) gdyz do zimy na pewno wyschnie to wszystko na zero.Jacapol pisze:Witam,