tuje o wys 5-6 m nasadzone przy ścianie uszkodzą fundament?
Moderator: Redakcja e-izolacje.pl
tuje o wys 5-6 m nasadzone przy ścianie uszkodzą fundament?
ok 1 m od ściany mojego budynku sąsiad posadził tuje aktualnie wysokie na 5-6 m, czy ma to wpływ na fundamrnty mojego budynku ?co z tym zrobić ?
Randap (RUNDUP) na tuje ,odradzam. Czy uszkodzą fundament
to zależy z czego jest wykonany i jak zabezpieczony. Jeżeli z bloczków i nie jest zabezpieczony folją kubełkową to bendzie problem.Korzenie mogą penetrować fugi.Jeżeli jest wylewany z betonu problemu nie powinno być,nawet bez zabezpieczenia folią k.
-
Nikita_Bennet
- Początkujący

Jednak metoda z rundup'em, glifosatem, klinikiem (wszystko 360sl lub energy450 SL w przypadku rundupu) jest najlepsza - małe otworki i nalać do pełna.
Niestety jak sąsiad sie kapnie i pójdzie gdzie trzeba to sprawa robi się troche przechlapana.
Co do czegokolwiek w pobliżu fundamentów (budowlańcem nie jestem) to nie pozwolić aby cokoliwek zaistniało w pobliżu co najmiej 5 metrów.
Niestety jak sąsiad sie kapnie i pójdzie gdzie trzeba to sprawa robi się troche przechlapana.
Co do czegokolwiek w pobliżu fundamentów (budowlańcem nie jestem) to nie pozwolić aby cokoliwek zaistniało w pobliżu co najmiej 5 metrów.
korzenie tuji a fundamenty
Witam, problem mój polega na tym że zaczęliśmy budowę parterowej przybudówki i przy wizycie inspektora budowlanego została zauważona przez niego "Tuja" rosnąca ok 1,3m od przyszłego fundamentu wysoka na ok.3m w dodatku w ogrodzie sąsiada. Inspektor stwierdził że konieczne jest pogłębienie fundamentu do gł. 2,4m !!! Zaargumentował że drzewo to potrzebuje taką ilość wody że wysychanie gleby w koło fundamentu spowoduje jej skurczenie i budynek z pewnością osiądzie! ???
Z góry dziękuje za komentarze lub linki do wrzelkich informacji. Pozdrawiam.[/b]
Z góry dziękuje za komentarze lub linki do wrzelkich informacji. Pozdrawiam.[/b]
No to wyobrażnia p.inspektora pogalopowała w nieznane... Charakter systemu korzeniowego drzew iglastych jest PALOWY a to oznacza że drzewo ma jeden gruby korzeń ,który pionowo idzie w dół i bardzo mało korzeni poziomych.A jeżeli chodzi o zapotrzebowanie Tuji na wode,to drzewa te mogą rosnąć na najgorszych przesuszonych glebach.Ja bym zmienił inspektora 
może to był ...dendrolog a nie inspektormolok78 pisze:No to wyobrażnia p.inspektora pogalopowała w nieznane... Charakter systemu korzeniowego drzew iglastych jest PALOWY a to oznacza że drzewo ma jeden gruby korzeń ,który pionowo idzie w dół i bardzo mało korzeni poziomych.A jeżeli chodzi o zapotrzebowanie Tuji na wode,to drzewa te mogą rosnąć na najgorszych przesuszonych glebach.Ja bym zmienił inspektora
Aż pospieszę sprawdzić czy te 20 metowe sosny wokół których musiałem rzeźbić fundament (nie było zgody na wycinkę) nie wypiły mi wody spod fundamentu.
Normalnie uswiadomiliscie mi problem
No bo jest to niepokojące ze ten inwestor jakoś od sześciu lat do mnie nie dzwonił.
Pewnie siedzi na tarasie i patrzy jak mu ta sosna wciaga dom