dach dwuspadowy- mokre drzewo?
Moderator: Redakcja e-dach.pl
-
krystian28i
- Początkujący

dach dwuspadowy- mokre drzewo?
Witam, mam pytanie do fachowców: czy można dac na więźbę mokre drzewo z tartaku?czy jest możliwosc że się zwichruje?Czy to prawda że właśnie w więźba to idealne warunki na wysuszenie drewna? Dach mam zamiar zrobic koniec września początek października. Proszę o rady. Pozdrawiam!
Kto tanio kupuje, ten... drogo kupuje!
Często zdarza mi się robić w mokrym drewnie i jeśli miałbym robić u siebie z mokrego to bym się nie zdecydował
Właśnie robie z mokrego drewna ,ustawialiśmy krokwie z dokładnością do 2 milimetrów na wysokości zamków ten wymiar się utrzymuje a w połowie krokwi po tygodniu zrobiły się różnice około 0,5 - 1 cm ,krokwie się kręcą ,drewno strzela i pęka. Inwestor i inspektor nie ma nic przeciw mając świadomość że wpływa to na jakość więźby i wytrzymałość ,więc lecimy z mokrego bo jak nie ja to kto inny to zrobi.
Właśnie robie z mokrego drewna ,ustawialiśmy krokwie z dokładnością do 2 milimetrów na wysokości zamków ten wymiar się utrzymuje a w połowie krokwi po tygodniu zrobiły się różnice około 0,5 - 1 cm ,krokwie się kręcą ,drewno strzela i pęka. Inwestor i inspektor nie ma nic przeciw mając świadomość że wpływa to na jakość więźby i wytrzymałość ,więc lecimy z mokrego bo jak nie ja to kto inny to zrobi.
Zdania są podzielone nawet u fachowców. Powiem szczerze, że najsuchszym surowcem z którego zmuszeni jesteśmy robić jest świerk. Ostatni mój dach był właśnie ze świerka i byłem nawet zadowolony z tego materiału. Dachołaz co do krzywizny krokwi to już chyba temat został wyczerpany. Dzisiaj stałem koło traka i widziałem jakie banany wychodzą w momencie gdy przecinana jest bela na pół- krokiew nie mówię że wszystkie, wypacza się znacznie i na to niestety nie mamy wpływu. Najlepiej robić z podsuszanego z komór, ale tam z kolei też trzeba walczyć ze skręconymi krokwiami. Na świerka trzeba uważać, gadzina lubi mieć mursz w rdzeniu i warstwie bielma. Krystian jak fundusze ci pozwolą to kup suchy surowiec. Ja bym sobie z takiego robił, bo mokre drzewo to nieobliczalne drzewo, a zapomnij już o klasie drzewa podanej w projekcie. Wybór jest jeden. Ja stawiam na suchy surowiec.
gunar-wycinam dachy z pasją
W zeszłym roku trafiliśmy na robotę gdzie drewno było złożone byle jak w garażu i tak przez kilka miesięcy podsychało .Narożne garażu 10m 26x14 leżały na dwóch punktach podparcia i to przy samych końcówkach ,a narożne budunku 12,5m 26x16 jedną stroną wystawały przez okno na ogród żeby placu od frontu nie zajmowały. Krokwie były skręcone we wszystkich możliwych kierunkach
Naciągaliśmy je pasami i łapaliśmy kulawkami , prawdziwy hardkor
Efekt końcowy odlotowy 
Aktualnie robię dach z mokrego drewna, to jest mój pierwszy dach - pomagam cieśli
i tak po wielu godzinach pracy dochodze do wniosku - suche drewno po tym jak dostanie wody - zwiększa swoją objętość? prawda? więc jak zrobisz jednego dnia pół dachy z suchego - w nocy będzie padać deszcz to Twoje ustawianie co do mm pójdzie w pi..guły.
Więc wydaje mi się że z mokrego drewienka wcale nie tak źle robić, poza tym że bele i krokiewki 7m troche ważą...
i tak po wielu godzinach pracy dochodze do wniosku - suche drewno po tym jak dostanie wody - zwiększa swoją objętość? prawda? więc jak zrobisz jednego dnia pół dachy z suchego - w nocy będzie padać deszcz to Twoje ustawianie co do mm pójdzie w pi..guły.
Więc wydaje mi się że z mokrego drewienka wcale nie tak źle robić, poza tym że bele i krokiewki 7m troche ważą...
Drewno pracuje nawet po 200 latach ,reaguje na wilgotność etc. Pisząc mokre mam na myśli świeżo tarte ,nie sezonowane ,przywiezione prosto z traka na plac budowy. Na małym ,prostym dachu od momentu rozpoczęcia więźby do dachówki mija kilka dni , w tym czasie słońce nie zdąży jeszcze tak wykręcić krokwi ale na dachu który robie obecnie jest + - 400 krokwi 5,5m i drugie tyle 2 metrowych na mansard , nie licząc kulawek i koszy. Po tygodniu krokwie na płatwi nie zakotwione kładą się na bok 
Re: dach dwuspadowy- mokre drzewo?
Z tego, co zdążyłam się zorientować, z drewnem na więźbę jest tak, że w projekcie każdy ma drewno C24, a większość inwestorów wybiera tańsze, które jest mniej podsuszone i jeszcze trochę "układa się" na dachu zanim całkiem wyschnie. I to może spowodować przemieszczenie się dachówek. Na płaskiej bardziej będzie to widać. Do płaskiej dachówki na pewno nie szłabym na żadne kompromisy w kwestii klasy drewna na więźbę. No i nam dekarz powiedział, że u siebie płaskiej by nie układał, bo jest mniej szczelna niż te ze żłobieniami, które odprowadzają wodę.
Dodam, ze więcej wybacza blachodachówka https://pokrycia.pl/blachodachowka
Dodam, ze więcej wybacza blachodachówka https://pokrycia.pl/blachodachowka