sterownik menuet piec tłokowy 35 kw

Informacje na temat instalacji grzewczych, ogrzewania domu, kotłów CO. Dowiedz się jak ogrzać mieszkanie i jakie wybrać instalacje grzewcze aby rachunki nas nie zaskoczyły.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

szkocik
Początkujący
Początkujący

sterownik menuet piec tłokowy 35 kw

Post autor: szkocik »

witam serdecznie
dwa tygodnie temu zamontowałem mój piec tlokowy 35 kw czy moze ktos mi napisac jakie ma ustawienia sterownika oprucz fabrycznych.nie wiem jak zmienic zeby zwiekszyc ilości przedmuchów poniewaz gaśnie mi piec a wegiel jest podany prosze o pomoc pozdrawiam

Awatar użytkownika
Jarecki79
Superużytkownik
Superużytkownik

..

Post autor: Jarecki79 »

Nie patrz na czyjeś ustawienia, musisz je sam dobrac do swojego kotła, instalacji, strat ciepła swojego budynku i jakości posiadanego paliwa.

Bardziej znam obsługę wersji ślimakowej tego sterownika, ale tłokowa będzie miała podobne parametry

Ustawienia wgrane przez firmę foster są delikatnie mówiąc nie nadające się do pracy.

To producent kotła powinien programować parametry wyjściowe pod swoja konstrukcje kotła, pod stosowany rodzaj przekładni i napędu tłoka.

Podaj markę tego kotła tłokowego, może coś się wymyśli.

Z nastaw podstawowych - menu standard:
- Czas pracy pod - tego parametru chyba nie ma po przełączeniu na tłok

- Obroty dmuch. podt. - ten parametr ma być równy lub o 2biegi niższy od Obroty dmuchawy. Do tłoka ok.6-7

- Czas dmuchawy podt. do tłoka ok.20-25sekund

- Krotn. podawania przy tłoku ok. 5-6krotoność

- Czas oczekiwania tłok ok.5minut stara instalacja ok.10minut nowa

- Obroty dmuchawy min.7 do ok.9bieg

- Czas pauzy pod - w zależności od tłoka i ilości podawanego paliwa, czasami nastawa w granicy 180-240sekund (3-4minuty), czasami ok.360-420sekund (6-7minut)

Z menu dmuchawa zmienić:
-obr.dm.wzrost (podbicie biegów w chwili podawania) z 0 na 3biegi podbicia (o ile ten parametr jest w sofcie tłokowym)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacje grzewcze i ogrzewanie domu”