???Tomasz_Brzeczkowski pisze:Bo i nie może go być.
coraz bardziej przekonuje mnie teoria p. T. Brzęczykowskiego
Moderator: Redakcja e-izolacje.pl
Re: coraz bardziej przekonuje mnie teoria p. T. Brzęczykowsk
Wykonałeś już ten eksperyment ? Jakie są jego wyniki ?mpm pisze:przeczytałem naście postów tego pana i zaczynam być coraz bardziej przekonany o ich słuszności, mam na myśli realizację izolacji od strony nadajnika ciepła a przed masywnym odbiornikiem tzn. ścianą lub stropem ............. całkiem słuszna idea !!!
Właśnie zaczynam wykonywać powyższy eksperyment w 1 pokoju mojego domu, postaram sie poinformować o jego rezultacie.
Nie wiem, czy czytałeś inne moje wypowiedzi, ale napisałem, że rozwiązanie, które proponuje TB jest bardzo dobrym rozwiązaniem, ale niestety nie w każdych warunkach. Napisałem jakie warunki muszą być spełnione, aby nie miało ono innych alternatyw. Napisałem także, kiedy przegrywa ono z innymi rozwiązaniami. Gdzie tu widzisz "szczekanie na siebie" ?mpm pisze:szanowni panowie - zamiast sie droczyć lepiej zjednoczcie siły i do dzieła ...... może stworzycie coś ciekawego, a wy tylko "szczekacie na siebie", niestety to takie polskie i smutne .............
To są zalety tego rozwiązania.mpm pisze:wyniki tego exp. są takie, ze :
1) w pokoju jest wyższa temp.,
2) pokój szybciej się nagrzewa,
3) zmniejszyłem ilosć żeber w grzejniku, tym samym w ukłądzie grzewczym zmn. sie ilosć wody,
4) w pomieszczeniu jest znacznie przyjemniej niz przed exp. a chyba o to chodzi aby podnieść komf. cieplny
Czy potrafisz wskazać też jego wady ?
a po co akumulacyjność, ja nie chcę ładować kilowatów lub m3 gazu w ściany lecz wyłącznie w kubaturę pomieszczenia i w te elementy które w tym pomieszczeniu sie znajdują - wyłącznie. Energia słoneczna w zimie - tak ale tylko przez przeszklenia a nie przez ściany. W lecie w moim pomieszczeniu jest chłodno, izolacja wewnętrzna odcina dostęp energii cieplnej w kierunku od zewnątrz do pomieszczenia .......... i co ty na to. O akumulacyjnosci termicznej przegród wykładali dziadkowie prof. na uczelniach kilka lat temu kiedy w ciągu sezonu grzewczego spalało sie 5-8 ton węgla do ogrzania małego domu - chyba ci ludzie mieli na myśli efekt pieca kaflowego.
Co ja na to ?mpm pisze:a po co akumulacyjność, ja nie chcę ładować kilowatów lub m3 gazu w ściany lecz wyłącznie w kubaturę pomieszczenia i w te elementy które w tym pomieszczeniu sie znajdują - wyłącznie. Energia słoneczna w zimie - tak ale tylko przez przeszklenia a nie przez ściany. W lecie w moim pomieszczeniu jest chłodno, izolacja wewnętrzna odcina dostęp energii cieplnej w kierunku od zewnątrz do pomieszczenia .......... i co ty na to. O akumulacyjnosci termicznej przegród wykładali dziadkowie prof. na uczelniach kilka lat temu kiedy w ciągu sezonu grzewczego spalało sie 5-8 ton węgla do ogrzania małego domu - chyba ci ludzie mieli na myśli efekt pieca kaflowego.
Pisałem już o tym wcześniej, nie chcę się powtarzać :
http://www.forumbudowlane.pl/viewtopic. ... 0386#90386
http://www.forumbudowlane.pl/viewtopic. ... 0489#90489
http://www.forumbudowlane.pl/viewtopic. ... 0485#90485
I co Ty na to ?
Doświadczenie życiowe nie poparte wiedzą może być niewiele warte. Najlepiej świadczą o tym wypowiedzi TBmpm pisze:czy w tym zakresie masz tzw doświadczenie życiowe, czy twoje wnioski to tylko wyliczenia ? między modelem a rzeczywistością bywa niekiedy poważna różnica ........ ja z moim exp zafunkcjonowałem w rzeczywistości nie w wirt fikcji ...........
Nie potrzeba tu aż tak wielkiego doświadczenia. Prawie w każdym współcześnie budowanym domu jednorodzinnym mamy obecne te dwa systemy ocieplenia (pomijając budynki szkieletowe).
Z takimi budynkami mam do czynienia na co dzień.
Na parterze mamy zazwyczaj ściany ocieplone od zewnątrz, zaś na poddaszu ściany ocieplone od wewnątrz. Zapytaj właścicieli takiego domu gdzie panuje bardziej stabilna temperatura : na parterze, czy na poddaszu. Dotyczy to zarówno sezonu grzewczego, jak i letnich upałów.
Oczywiście nie neguję samego ocieplania od wewnątrz. Dobrze wykonane da na pewno dużo lepszy efekt, niż jego brak. Stąd też nie dziwię się Twojemu przekonaniu o zaletach tego systemu. Nie wykonałeś jednak ocieplenia od zewnątrz i stąd trudno porównać Ci, które rozwiązanie jest lepsze.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Panie Henryku ! Doświadczenie, to i wyciąganie wniosków. Jest pan najlepszym przykładem, że nie ma czegoś takiego jak "skuteczne ocieplenie od zewnątrz! Sam się Pan przekonał jak nieskuteczne jest umieszczanie izolacji termicznej za notorycznym odbiornikiem. Czy nawet wyniki włsnego domu nie są w stanie Pana przekonać???
.. a mówią, ze mądry polak po szkodzie!
a to przed i po szkodzie ....
.. a mówią, ze mądry polak po szkodzie!
a to przed i po szkodzie ....