Czy alternatywne systemy mają sens?
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

JASSSNE !!!Tomasz_Brzeczkowski pisze:Ja twierdzę, że niedopuszczalne. To stare programy do starych energochłonnych rozwiązań. W budownictwie energooszczędnym nie ma miejsca na kotłownie. Ceny rosną a świat idzie naprzód.
Dlaczego jest niedopuszczalne napisałem tutaj : http://www.forumbudowlane.pl/viewtopic. ... 5515#85515
Tomasz_Brzeczkowski pisze:A od 2011 roku jeszcze bardzo dużą akcyzę na węgiel nie dla elektrowni.
Skąd takie rewelacje - proszę o podanie źródła ?Tomasz_Brzeczkowski pisze:certyfikacja i akcyzy ma wyrównać cenę GJ niezależnie od nośnika
Prawdą jest, że akcyza na węgiel, koks i gaz ziemny jest wstrzymana dla Polski do 31.12.2011 r. Po tym terminie Polska ma obowiązek wprowadzenia akcyzy na te paliwa. Minimalna stawka akcyzy, którą RP będzie musiała zastosować wynosi 0,3Euro/GJ. GJ dotyczy kaloryczności paliwa. Dla węgla przecietna kaloryczność to 25GJ/tonę. Możemy się więc spodziewać akcyzy na węgiel w wysokości 7,5Euro/tonę, co przy obecnym kursie 1Euro-4,2PLN daje kwotę 31,5PLN/tonę. Jak widać nie jest to kwota, z której wynikałyby drastyczne podwyżki cen ogrzewania z wykorzystaniem węgla, czy gazu.
Dla porównania, przy tej samej ilości energii zużywanej, przy korzystaniu z energii elektrycznej akcyza wynosi ponad 10 razy więcej.
Re: Czy alternatywne systemy mają sens?
MOŻE ROZGLĄDNIJ SIĘ ZA KOTŁEM MAGNETYCZNYM.
Mam małą wiedzę w tym temacie ale konstruktor opowiadał o nim na targach w zielonej górze. POczytaj podobno ma wyśmienitą sprawność.
obserwuj kociolmagnetyczny.pl
Pozdrawiam
Mam małą wiedzę w tym temacie ale konstruktor opowiadał o nim na targach w zielonej górze. POczytaj podobno ma wyśmienitą sprawność.
obserwuj kociolmagnetyczny.pl
Pozdrawiam
Re: Czy alternatywne systemy mają sens?
Poczytaj o tym tutaj : http://www.forumbudowlane.pl/viewtopic. ... 1011#91011mocny pisze:MOŻE ROZGLĄDNIJ SIĘ ZA KOTŁEM MAGNETYCZNYM.
obserwuj www.kociolmagnetyczny.pl
Pozdrawiam
Z uwagi na tysiące postów wprowadzających Forumowiczów w błąd postanowiłem zebrać je wszystkie w jeden wątek :Tomasz_Brzeczkowski pisze:Ja twierdzę, że niedopuszczalne. To stare programy do starych energochłonnych rozwiązań. W budownictwie energooszczędnym nie ma miejsca na kotłownie. Ceny rosną a świat idzie naprzód.
Błędy w teorii i poradach Tomasza_Brzeczkowskiego. Zapraszam do uzupełnienia tego wątku.