Witam mam pytanie
Mam remoncik pokoju, gdy byłem w pracy fachowiec (wg info żony) zamiast kupionego już środka do gruntowania zakupił farbę śnieżynki EKO przemaluj.pl/1128_316.htm rozcieńczył w stosunku 1:1 i tym zagruntował ściany po cekolowaniu bo stwierdził ze to najlepsza stara metoda a kiedyś takich wynalazków nie było , a do malowania ścian mam farbę Duluxa dulux.pl/p_kolory_swiata_emulsja.html i tu moje pytanie czy nie będzie z tym żadnego problemu
gruntowanie a farba
Moderator: Redakcja e-izolacje.pl
- gambit65
- rekomendowany doradca
- Kontakt:
Ten twój fachowiec sam jest wynalazkiem. Po nałożeniu gipsu , szlifowaniu, i odpyleniu ścian należy je zagruntować gruntem wzmacniającym podłoże , a w tym wypadku gruntem pod farbę dulux. Grunt ten jak już napisałem wzmacnia podłoże, a zarazem stanowi warstwę szczepną między ścianą a farbą dulux . Prawdopodobne konsekwencje - łuszczenie się farby. Namocz lekko w niewidocznym miejscu pomalowaną ścianę i zobacz czy trzyma się ona podłoża . Jeżeli nie należy to zdjąć . Sprawdź przed położeniem duluxa. Jeżeli w przyszłości coś będzie się działo z farbą (jakąkolwiek) a nie zastosowano gruntów dedykowanych pod nią nie masz szans na reklamację.
- gambit65
- rekomendowany doradca
- Kontakt:
Należy zrobić próbę tak jak napisałem w niewidocznym miejscu. Jeżeli będzie się trzymało dobrze to przegruntować to gruntem do duluxa . Ponieważ jest to grunt wodny polecam wałek antex i gruntować od dołu do góry to nie będzie zacieków. Scianę należy zagruntować równomiernie (nasączyć) .Do malowania wałek z owczej wełny. Jeżeli słabo się trzyma to powinny odchodzić płaty tej farby. Ewentualnie proponuję zmienić farbę dulux na inną, ponieważ jest ona bardzo wrażliwa na błędy wykonawcze- tu gruntowanie
Witam ! mam pytanie, robię łazienkę, to pomieszczenie wilgotne, znajduje się w piwnicy, kubatura pomieszczenia mała. Malowane wcześniej dwu częściowo farba akrylowa z olejną lamperią - ciemna zieleń. Chciałbym teraz to pomalować jedną farbą lateksową, i tak się zastanawiam czy w tej chwili muszę usuwać w całości tą farbę olejną, czy mogę bezpośrednio malować farbą lateksową, matową. W tej chwili matuję tą farbę olejną papierem ściernym, następnie chcem to zagruntować gruntem z Atlasa, zabiałkować farbą akrylową żeby nie było przebitek z poprzedniej farby i nanieść końcową warstwę farby lateksowej. I tu jest moje podstawowe pytanie czy to wszystko mi się nie złuszczy jak tak zrobię, czy to co robię ma sens, dodam że jestem laikiem w tych sprawach. Proszę o konstruktywną radę.