Docieplenie poddasza starej kamienicy
Moderator: Redakcja e-izolacje.pl
Docieplenie poddasza starej kamienicy
Witam
Robilem ostatnio remat dachu i jest polozona blachodacowka. Chcialbym zrobic poddase uzytkowe i zastanawiam sie czym najlepij i najtaniej docieplic poddasze?
1. Pomiedzy krokwie wsypac granulat wełny mineralnej i na to plyty karton gips?
2. Zwykla welna mineralna w rolkach i na to karton gips?
3. Istnieje jakas tansza metoda od waty i ruwnie dobra?
4. Czym sie rużni wata szkalna od wełny mineralnej i ktora jest tansza?
Robilem ostatnio remat dachu i jest polozona blachodacowka. Chcialbym zrobic poddase uzytkowe i zastanawiam sie czym najlepij i najtaniej docieplic poddasze?
1. Pomiedzy krokwie wsypac granulat wełny mineralnej i na to plyty karton gips?
2. Zwykla welna mineralna w rolkach i na to karton gips?
3. Istnieje jakas tansza metoda od waty i ruwnie dobra?
4. Czym sie rużni wata szkalna od wełny mineralnej i ktora jest tansza?
- exclusivebud
- Zainteresowany

- Kontakt:
z dotychczasowych doświadczeń w budownictwie mogę powiedzieć - większość tego co tańsze, szybko trzeba poprawiać/robić na nowo - odstaje jakością a to nie są inwestycje które mają wytrzymać kilka miesiecy, ale dużo dłużej
rozumiem że masz ograniczony budżet, czyli prawie jak 90% inwestorów, chcąc mieć jednak zrobione dobrze, niestety trzeba trochę wydać, w przypadku starych kamienic dochodzi element "niespodzianki" - nigdy nie wiesz co kryje w sobie i czym ciebie zaskoczy na kolejnych etapach remontu
wata szklana i wełna mineralna to prawie to samo, różnica jest w formule wykonania i topienia składników
ja osobiście zastosowałbym piankę poliuretanową, ale nie jestem obiektywny, bo tym zajmuje się moja firma, tutaj może jednak zniechęcić ciebie cena na którą zwracasz największą uwagę, cena ta jest 15-20 % wyższa niż przy zastosowaniu wełny, ale pianka daje inne efekty docieplenia
rozumiem że masz ograniczony budżet, czyli prawie jak 90% inwestorów, chcąc mieć jednak zrobione dobrze, niestety trzeba trochę wydać, w przypadku starych kamienic dochodzi element "niespodzianki" - nigdy nie wiesz co kryje w sobie i czym ciebie zaskoczy na kolejnych etapach remontu
wata szklana i wełna mineralna to prawie to samo, różnica jest w formule wykonania i topienia składników
ja osobiście zastosowałbym piankę poliuretanową, ale nie jestem obiektywny, bo tym zajmuje się moja firma, tutaj może jednak zniechęcić ciebie cena na którą zwracasz największą uwagę, cena ta jest 15-20 % wyższa niż przy zastosowaniu wełny, ale pianka daje inne efekty docieplenia
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

exclusivebud jest dokladnie tak jak piszesz budynek jest dość stary i czeka mnie duza inwestycja wiec musze sie liczyc z kosztami i szukac dość tanich rozwiazań.
Panie Tomasz_Brzeczkowski
Dziekuje za rysunek ale nie zabardzo sie orientuje poniewasz jestem laikiem w tych sprawach i dopiero sie ucze a rysunek jest troche maly i opisy po niemiecku.
RYBCZAN Narazie nic nie ma jest blacho dachówka pod nia folia paro przepuszczalna pod nia chce dac wate w granulacie potem paraizlolacje i na to plyty karton gips
Panie Tomasz_Brzeczkowski
Dziekuje za rysunek ale nie zabardzo sie orientuje poniewasz jestem laikiem w tych sprawach i dopiero sie ucze a rysunek jest troche maly i opisy po niemiecku.
RYBCZAN Narazie nic nie ma jest blacho dachówka pod nia folia paro przepuszczalna pod nia chce dac wate w granulacie potem paraizlolacje i na to plyty karton gips