coraz bardziej przekonuje mnie teoria p. T. Brzęczykowskiego
Moderator: Redakcja e-izolacje.pl
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

- Posty: 24711
- Rejestracja: 16 mar 2006, 13:07
- Lokalizacja: Warszawa
Niech Pan odpowie na proste pytania (może Pan zrobić taki eksperyment).Tomasz_Brzeczkowski pisze:Zarówno w lodówce jak i domu po wyłączeniu zasilania, szybciej lub wolniej temperatura dąży do wyrównania z tą na zewnątrz. Czas ten zależy od jakości izolacji i różnicy temperatur, siły wiatru, powierzchni styku z gruntem… Na końcu jest zrównanie! MOGĘ PANA ZAPEWNIĆ, ŻE TEN PROCES DALEJ SIĘ NIE POSUWA. GDY RAK JEST ZASILANIA TEMPERATURA W DOMU NIE BĘDZIE NIŻSZA NIŻ OTOCZENIA- CZYLI LODÓWKĄ TERMOS SIĘ BEZ ZASILANIA NIE STANIENIGDY
W dwóch identycznych zamrażarkach jest utrzymywana temperatura -30 st. C. Temperatura w pomieszczeniu, w którym się znajdują wynosi +20 st. C.
Różnica pomiędzy zamrażarkami jest taka, że jedna jest pusta (zawiera tylko powietrze), a druga załadowana po brzegi. W której zamrażarce temperatura szybciej podniesie się do powiedzmy +10 st. C po wyłączeniu zasilania agregatu chłodniczego ?
I jeszcze drugie - która zamrażarka będzie zużywała więcej energii - pełna, czy pusta?
Te dwie zamrażarki to odpowiedniki domów o małej i dużej akumulacyjności.
Jakieś wnioski ?
Z termosu także zrobi się lodówka - wystarczy wystarczająco długo wystawić go na mróz
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

- Posty: 24711
- Rejestracja: 16 mar 2006, 13:07
- Lokalizacja: Warszawa
Panie Henryku manipuluje Pan !!!
Bo w temacie o którym piszemy chodzi o to, że te dwie lodówki nie są identyczne!
Pytanie oddające charakter dyskusji
Czy w pustej ( może trafniej z mniejszą zawartością) lodówce zamkniętej z z grubszą izolacja, wolniej będzie temperatura rosła, niż w wypchanej po brzegi, ale niedomkniętej i z cienką izolacją.
Bez metafor
Czy termos który ma straty 200kW/m2 z 10-cioma tonami wystygnie szybciej niż termos który ma straty 15kWh/m2 z jedną toną?
Świetny termos z małą masą dużo łatwiej ( taniej ) się nagrzewa, ale za to dłużej trzyma ciepło.
To bardzo proste, Panie Henryku.
Bo w temacie o którym piszemy chodzi o to, że te dwie lodówki nie są identyczne!
Pytanie oddające charakter dyskusji
Czy w pustej ( może trafniej z mniejszą zawartością) lodówce zamkniętej z z grubszą izolacja, wolniej będzie temperatura rosła, niż w wypchanej po brzegi, ale niedomkniętej i z cienką izolacją.
Bez metafor
Czy termos który ma straty 200kW/m2 z 10-cioma tonami wystygnie szybciej niż termos który ma straty 15kWh/m2 z jedną toną?
Świetny termos z małą masą dużo łatwiej ( taniej ) się nagrzewa, ale za to dłużej trzyma ciepło.
To bardzo proste, Panie Henryku.
Dla Pana najprostsze pytanie jest za trudne, żeby na nie sensownie odpowiedzieć.Tomasz_Brzeczkowski pisze:Panie Henryku manipuluje Pan !!!
Bo w temacie o którym piszemy chodzi o to, że te dwie lodówki nie są identyczne!
Pytanie oddające charakter dyskusji
Czy w pustej ( może trafniej z mniejszą zawartością) lodówce zamkniętej z z grubszą izolacja, wolniej będzie temperatura rosła, niż w wypchanej po brzegi, ale niedomkniętej i z cienką izolacją.
Bez metafor
Czy termos który ma straty 200kW/m2 z 10-cioma tonami wystygnie szybciej niż termos który ma straty 15kWh/m2 z jedną toną?
Świetny termos z małą masą dużo łatwiej ( taniej ) się nagrzewa, ale za to dłużej trzyma ciepło.
To bardzo proste, Panie Henryku.
Nie odpowiedział Pan na żadne moje pytanie, a w zamian zadaje Pan swoje.
A chodziło mi tylko o jedno - pokazanie Panu, że bezwładność cieplna budynku nie jest tylko "odbiornikiem" energii, ale także jego magazynem, który w wielu sytuacjach się przydaje.
Na tej samej zasadzie jak Pan odpowiedział na moje pytania, ja odpowiadam na Pańskie, pomijając fakt, że są one idiotyczne.
Żegnam.
Ostatnio zmieniony 06 sie 2009, 12:04 przez HenoK, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

- Posty: 24711
- Rejestracja: 16 mar 2006, 13:07
- Lokalizacja: Warszawa
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

- Posty: 24711
- Rejestracja: 16 mar 2006, 13:07
- Lokalizacja: Warszawa
Przynajmniej tych absolwentów nauczyli odpowiadać na pytania.Tomasz_Brzeczkowski pisze:To normalne u większości absolwentów Pana uczelni, że gdy zrozumieją czego sie nie nauczyli to się obrażają. Nikt nie chce być szkodnikiem. Na szczęście ceny ogrzewania domów szybko takie osoby z rynku wymiotą.
Najlepszego!
A pana wyrzucili nim zdążyli tego nauczyć.
http://www.forumbudowlane.pl/viewtopic. ... 9228#89228 :Tomasz_Brzeczkowski pisze:Nikt nie chce być szkodnikiem.
http://www.forumbudowlane.pl/viewtopic. ... ght=#89358 :Tomasz_Brzeczkowski pisze:Jeżeli ktoś dziś projektuje lub wykonuje mniej jak 30 cm styropianu od gruntu jest niedouczonym szkodnikiem. To ostanie zdanie akurat nie moje a z KAPE
No i kto tu wyszedł na szkodnika ?Tomasz_Brzeczkowski pisze:Nie 20 cm a 30 cm w nowych domach. Dlaczego ma zmniejszyć powierzchnie jak zamieniamy mur z izolacją! Co za różnica dla grubości ściany projektowanej z której strony jest izolacja???
A w starych domach... 5 cm z folią daje więcej niż 30 cm na zewnątrz grubego muru.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

- Posty: 24711
- Rejestracja: 16 mar 2006, 13:07
- Lokalizacja: Warszawa
Domyślam się, że to jak mi Pan odpowiedział to wyraził się Pan ...autoironicznieTomasz_Brzeczkowski pisze:Po co Pan z siebie bałwana robi... i to tłustym drukiem. Rozumu od tego nie przybywa. Żegnam.
A co z BBR2006?
Kiedy zobaczę Pańską słynną "dyrektywę"
Masz Pan problemy z pamięcią,że tyle razy muszę przypominać.
Oferta miesiąca:
CHCESZ MIEĆ TERMOS BRZĘCZKOWSKIEGO
Nie wiem, czy to Pana pomysł. Jakoś nie widziałam na to patentu. Pisze Pan o roku 1989. Poszperałem w swojej literaturze i w książce :Tomasz_Brzeczkowski pisze:Dziwne tylko, że mój pomysł z reku Pan zastosował. W 1989 też nie miałem dyplomu.

wydanej w 1987 r. znalazłem taki tekst :

Czyżby jednak ktoś inny był pomysłodawcą ?
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

- Posty: 24711
- Rejestracja: 16 mar 2006, 13:07
- Lokalizacja: Warszawa
HenoK o to właśnie chodziło

choćby nie wiem jak doskonały był ten termos o pojemności 1 L. z zawartością 0,25 zbyt długo temperatury nie utrzyma podobnie jak i termo gary gdzie grube dno jeszcze długo po wyłączeniu grzania oddaje ciepło ale taki prawie pusty po godzinie jest zimny pełny po 3 jest jeszcze gorący taka drobna różnica wynikająca z fizyki .
ponadto co prawda w dniu dzisiejszym już nie stosowana w budownictwie masa krytyczna powyżej której temperatura w danym budynku jest stała przez cały rok - dlatego tak głośno się krzyczy że nie wolno ogrzewać zabytkowych kościołów i zamków.
czyli wracając do kulinariów - czynność stosowania pieprzu czarnego mielonego - pan farmazony i nie zegnam bo wiem ze nie ma takiej opcji żeby pan zaniechał odpowiedzi sprowadzając dyskusję do 0 poziomu ....etc. etc.
no cóż panie TB i z kuchni masz pan 1Tomasz_Brzeczkowski pisze: Bez metafor
Czy termos który ma straty 200kW/m2 z 10-cioma tonami wystygnie szybciej niż termos który ma straty 15kWh/m2 z jedną toną?
To bardzo proste, Panie Henryku.
choćby nie wiem jak doskonały był ten termos o pojemności 1 L. z zawartością 0,25 zbyt długo temperatury nie utrzyma podobnie jak i termo gary gdzie grube dno jeszcze długo po wyłączeniu grzania oddaje ciepło ale taki prawie pusty po godzinie jest zimny pełny po 3 jest jeszcze gorący taka drobna różnica wynikająca z fizyki .
ponadto co prawda w dniu dzisiejszym już nie stosowana w budownictwie masa krytyczna powyżej której temperatura w danym budynku jest stała przez cały rok - dlatego tak głośno się krzyczy że nie wolno ogrzewać zabytkowych kościołów i zamków.
czyli wracając do kulinariów - czynność stosowania pieprzu czarnego mielonego - pan farmazony i nie zegnam bo wiem ze nie ma takiej opcji żeby pan zaniechał odpowiedzi sprowadzając dyskusję do 0 poziomu ....etc. etc.
