coraz bardziej przekonuje mnie teoria p. T. Brzęczykowskiego
Moderator: Redakcja e-izolacje.pl
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Proszę Pana w 1993 czy 4 roku pisałem do wszystkich, zapraszałem... nikogo to nie interesowało, nikt nie zakładał wzrostu cen energii czy problemów ekologii. Rekuperatory montowaliśmy pojedynczo znajomym. Na moje badania prof. Jerzy A. Pogorzelski odpisał, że (korespondencja ukazała się w Muratorze)
-grubsze warstwy izolacji niż 15 cm wyklucza konstrukcja
-że ze względu na niską wilgotność sorpcyjną nie ma ona wpływu na przewodność cieplną izolacji
-domy są stale ogrzewane w zimie, więc ogrzewanie ścian i fundamentu nie wpływa drastycznie na podwyższenie kosztów- sterowanie ogrzewaniem można zakładać w lekkich domkach letniskowych.
Dodam, że gaz wtedy kosztował 30gr/m3 olej 40gr
-grubsze warstwy izolacji niż 15 cm wyklucza konstrukcja
-że ze względu na niską wilgotność sorpcyjną nie ma ona wpływu na przewodność cieplną izolacji
-domy są stale ogrzewane w zimie, więc ogrzewanie ścian i fundamentu nie wpływa drastycznie na podwyższenie kosztów- sterowanie ogrzewaniem można zakładać w lekkich domkach letniskowych.
Dodam, że gaz wtedy kosztował 30gr/m3 olej 40gr
Za to nasz "Wieszcz" Brzęczkowski wyrobił sobie już od lat specyficzną opinię.HenoK pisze:Nie przeczę, że Pan to zrobił, tylko z tego niewiele wynika. Prowadził Pan badania, po których nie został żaden namacalny ślad. Pisze Pan, że wydał na te badania milion złotych, a nie ma z tych badań żadnej dokumentacji. Takie badania są warte co najwyżej "funt kłaków".Tomasz_Brzeczkowski pisze:Ja tak zrobiłem. Dlatego teraz nie obawiam się pisać, że OZC jest ideowo do kotłowni więc przeciw izolacji termicznej. Nie wspominam tu o błędnych założeniach do programu.
Jak można Panu uwierzyć, jeżeli nie przedstawia Pan żadnych projektów, zdjęć, opisu metody pomiarowej, zapisu pomiarów, wykresów, itp. Dopiero taka dokumentacja pozwoliłaby na ich zweryfikowanie i wyciągnięcie konkretnych wniosków.
Czytaj interesującego forum.muratordom.pl/tanie-grzanie,t66283.htm
Domyślam się, że w tamtej dyskusji także uczestniczyłeśjochwaw pisze:Za to nasz "Wieszcz" Brzęczkowski wyrobił sobie już od lat specyficzną opinię.
Czytaj interesującego linka forum.muratordom.pl/tanie-grzanie,t66283.htm
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Znam wypowiedzi TB z wielu portali internetowych. W pewnych sprawach ma rację, ale stara się być "guru" od wszystkiego co związane z budownictwem energooszczędnym.
Zauważyłem, że jestem kolejną osobą, która stara się mu pewne rzeczy wytłumaczyć, ale gdy ktoś twierdzi, że wszystkiemu jest winny spisek, to trudno z nim dyskutować
nie licz na toHenoK pisze:
Zauważyłem, że jestem kolejną osobą, która stara się mu pewne rzeczy wytłumaczyć, ale gdy ktoś twierdzi, że wszystkiemu jest winny spisek, to trudno z nim dyskutować.
wielu już próbowało i ostatecznie przestało im się chcieć
co do wszechwiedzy to jeszcze lepsza jest w hydroizolacjach , a dokładniej ich braku - i tu o dziwo muszę się z TB zgodzić że jak osuszam budynek w którym nie ma żadnej - robota idzie dużo szybciej niż w obiektach szykowanych na dużą wodę
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Znowu pisze Pan nieprawdę.Tomasz_Brzeczkowski pisze:Panie Henryku sam pan napisał, że nie izolował domu, bo w planie była pompa ciepła. Czyli izolacja i pompa ciepła razem ... nie bardzo! Po za tym nie moją jest winą, że Politechnika tym się nie zajmuje.
Rozpatrywałem różne warianty budowy domu. Murowane, szkieletowe, izolowane od wewnątrz i od zewnątrz. Analizowałem także różne warianty ogrzewania. Na podstawie takich analiz wybrałem rozwiązanie, które mi najbardziej odpowiadało.
Rozwiązanie to (dom ocieplony lepiej niż wymagały tego warunki techniczne, ogrzewany za pomocą pompy ciepła, która przygotowuje także ciepła wodę) pozwala także na elastyczne podejście do ogrzewania. W przypadku awarii pompy ciepła mogę bez problemu ogrzewać dom energią elektryczną.
Gdyby okazało się, że energia elektryczna jest bardzo droga, mogę stosunkowo niewielkim kosztem zainstalować kocioł gazowy lub na pellety i nadal tanio ogrzewać swój dom.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Na jakiej podstawie? Przecież nie ma Pan paroizolacji, zawilgocenie ściany po zimie wzrośnie a nie spadnie. Mostek termiczny do gruntu się przez wilgoć powiększy. To nie teoria - to pomiary i praktyka. Budowlańcy takie teksty, że „po pierwszym sezo….” wciskają by klient nie był przerażony „ich dziełem” . Po kolejnym roku kontakt się urywa, klient się przyzwyczaja, firma się reorganizuje… itp. Ale, żeby Pan sam sobie kit wciskał?
Myślę, że najlepszym weryfikatorem poprawnego wykonania będzie rachunek za energię elektryczną za rok.Tomasz_Brzeczkowski pisze:Na jakiej podstawie? Przecież nie ma Pan paroizolacji, zawilgocenie ściany po zimie wzrośnie a nie spadnie. Mostek termiczny do gruntu się przez wilgoć powiększy. To nie teoria - to pomiary i praktyka. Budowlańcy takie teksty, że „po pierwszym sezo….” wciskają by klient nie był przerażony „ich dziełem” . Po kolejnym roku kontakt się urywa, klient się przyzwyczaja, firma się reorganizuje… itp. Ale, żeby Pan sam sobie kit wciskał?
Pana i tak nie przekonam
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Te dwie dane Brzeczkowskiego nie wystarczą do opisania calości zagadnienia tak jak napisał HENOK.HenoK pisze:To zależy od oporu dyfuzyjnego materiałów z jakich zbudowane są te przegrody. Inaczej będzie zachowywał się nieotynkowany gazobeton, a inaczej np. gazobeton z warstwą płynnej folii + glazura (temperatura, którą Pan podaje jest charakterystyczna bardziej dla łazienki niż pokoju).Tomasz_Brzeczkowski pisze:Przyjmując 23 st. C i 40-50% wilgotności względnej to do jakiej temperatury musimy nagrzać fundament by stojąca warstwa pustaków była cieplejsza od punktu rosy! Ile kosztuje powyższe nagrzanie fundamentu?
Ale jeśli już to dla tych danych Brzeczkowskiego
23 st.C i 50% RH punkt rosy w scianie bedzie przy temp.12 st.C a
23st.C przy 40% RH punkt rosy w scianie bedzie przy 9,5 st.C
Czyli nie jest to aż tak niewyobrażalnie duza temperatura.
Wystaczyło policzyć
A przy układzie scian np bardzo klasycznej trójwarstwowej ściany kratówka 24 cm+14cm styropian+12cm dziurawki i temp wew np 20 st. C temp to na wew.przegrodzie idzie od 18,8 do 14,15 st.C tuż przed styropianem.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

no cóż mamy tu właściwie sporo nowych technologii czy skutecznych to zweryfikuje praktyka
panie TB tylko chciałbym zwrócić uwagę iż proponowane przez pana rozwiązanie załóżmy że może i nawet słuszne co do zasady też posiada słabe punkty.
paroizolacja - folia montowana do profili z reguły nie jest 100% szczelna
co więcej przez tą folię przykręca pan płyty KG i w zasadzie paroizolacja jest tylko złudzeniem ( woda ślepa nie jest drogę sobie znajdzie )
jeśli jeszcze zamontuje pan profil metalowy to tworzy pan mostki jak ta lala
czyli może czas na weryfikację założeń i aktualizację technologii o np tynk perlitowy .
jest jasnym że łatwiej jest zamknąć bryłę od zewnątrz choć też nie w 100% niż zrobić to samo od wewnątrz i tu pozwolę sobie na niepodawanie %.
Pańskie założenia są słuszne do konstrukcji samonośnych tylko w tym momencie po jaką cholewę te mury na zewnątrz ?
w momencie mocowania czegoś do czegoś już sprawność tego systemu maleje.
fakt promowana przez pana sterowalność ok niech będzie , a sytuacja ekstremalna choć w ostatnich czasach dość pospolita ( kilkudniowy ) zanik napięcia w skutek silnych wiatrów ?
moja buda przez kilka dni będzie się nadawała do zamieszkiwania bez żadnego źródła ogrzewania ( mam zakumulowane ciepło - może ciepło nie będzie ale nie zamarznę ) pytanie szczegółowe po jakim czasie z pańskiego termosu zrobi się lodówka ? przypominam że w pańskiej opinii wszelkie źródła ciepła poza grzejnikami elektrycznymi są fe .
czyli ja w modelu swojego domu używam to co mam a pan to co tam jest i nic więcej.
a pański skąd innąd ulubiony przykład zamki - co najmniej metrowa ściana z pełnej cegły nieizolowana ani od wewnątrz ani od zewnątrz pomieszczenia bardzo wysokie a źródła ciepła sprawnością dalekie do ideału . Pełna bezwładność nim ta ściana się nagrzała zaczynała się zima nim wystygła było już lato może w krótkim rękawku nikt tam nie chadzał ale ludzie żyli
podsumowując
nie jest problemem przygotować budynek przy założeniu że wszytko gra
problemy zaczynają się wtedy kiedy zaczynamy przewidywać problemy , a życie i tak nie jeden raz nas zaskoczy
panie TB tylko chciałbym zwrócić uwagę iż proponowane przez pana rozwiązanie załóżmy że może i nawet słuszne co do zasady też posiada słabe punkty.
paroizolacja - folia montowana do profili z reguły nie jest 100% szczelna
co więcej przez tą folię przykręca pan płyty KG i w zasadzie paroizolacja jest tylko złudzeniem ( woda ślepa nie jest drogę sobie znajdzie )
jeśli jeszcze zamontuje pan profil metalowy to tworzy pan mostki jak ta lala
czyli może czas na weryfikację założeń i aktualizację technologii o np tynk perlitowy .
jest jasnym że łatwiej jest zamknąć bryłę od zewnątrz choć też nie w 100% niż zrobić to samo od wewnątrz i tu pozwolę sobie na niepodawanie %.
Pańskie założenia są słuszne do konstrukcji samonośnych tylko w tym momencie po jaką cholewę te mury na zewnątrz ?
w momencie mocowania czegoś do czegoś już sprawność tego systemu maleje.
fakt promowana przez pana sterowalność ok niech będzie , a sytuacja ekstremalna choć w ostatnich czasach dość pospolita ( kilkudniowy ) zanik napięcia w skutek silnych wiatrów ?
moja buda przez kilka dni będzie się nadawała do zamieszkiwania bez żadnego źródła ogrzewania ( mam zakumulowane ciepło - może ciepło nie będzie ale nie zamarznę ) pytanie szczegółowe po jakim czasie z pańskiego termosu zrobi się lodówka ? przypominam że w pańskiej opinii wszelkie źródła ciepła poza grzejnikami elektrycznymi są fe .
czyli ja w modelu swojego domu używam to co mam a pan to co tam jest i nic więcej.
a pański skąd innąd ulubiony przykład zamki - co najmniej metrowa ściana z pełnej cegły nieizolowana ani od wewnątrz ani od zewnątrz pomieszczenia bardzo wysokie a źródła ciepła sprawnością dalekie do ideału . Pełna bezwładność nim ta ściana się nagrzała zaczynała się zima nim wystygła było już lato może w krótkim rękawku nikt tam nie chadzał ale ludzie żyli
podsumowując
nie jest problemem przygotować budynek przy założeniu że wszytko gra
problemy zaczynają się wtedy kiedy zaczynamy przewidywać problemy , a życie i tak nie jeden raz nas zaskoczy
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Widać, że brak praktyki co do mocowań i mostków. No i muszę się zgodzić, że brak paroizolacji można zrobić dokładniej.
Szanowny MTW - czy z tego powodu, że ktoś może niedokładnie zrobić paroizolację, nie dał jej Pan w dachu? Czy z tych samych powodów nie da Pan mocowań, szafek i paroizolacji w ścianie domu szkieletowego?
Czy ytong to wprowadził dla zmylenia?

a rockwool?

a isover?

Szanowny MTW - czy z tego powodu, że ktoś może niedokładnie zrobić paroizolację, nie dał jej Pan w dachu? Czy z tych samych powodów nie da Pan mocowań, szafek i paroizolacji w ścianie domu szkieletowego?
Czy ytong to wprowadził dla zmylenia?

a rockwool?

a isover?