8 cm róznicy na ławie - jak zniwelować ????

Fundament może być wykonany z różnych materiałów, a jego poprawne wykonanie jest podstawą budowy domu. Jeżeli jeszcze nie wiesz jakiego materiału użyć do budowy swojego domu to w tym dziale z pewnością poznasz zalety i wady różnych materiałów i rodzajów fundamentów.

Moderator: Redakcja e-izolacje.pl

norbiwolow
Aktywny
Aktywny

8 cm róznicy na ławie - jak zniwelować ????

Post autor: norbiwolow »

Wylałem ławę fundamentową o rozpietości 9.5m na 13.4m i po przeciwległych rogach ( zmierzone szlaufwaga ) wyszła róznica około 7-8 cm :( powstało to w wyniku wlania nadmiaru betonu w ławy i złym rozprowadzeniu nadmiaru betonu :(
Dzis zaczynam murowac ścoany fundamentowe z bloczków 14x25x38 cm - wysokość planowana około 100cm czyli jakies 6 warstw blochków

I teraz pytanie jak wyprowadzić równo górny poziom bloczków fundamentowych ??? dostepne opcje wg mnie :

1. rozpoczęcie murowania ścian z najwyższego punktu i gubienie róznicy w zaprawie ( spoinie ) czyli na zaczynam od 1 cm grubości a na drugim koncu ściany wyprowadzam na 2 cm i tak przez wszystkie warstwy

2. deskuje dolna warstwę zaprawy pod bloczki i daje jej tam zdecydowanie wiecej lub wylewam beton w tym deskowaniu i wtedy mam poziom - czasochłonne :( rozwiązanie

3. muruję normalnie a poziom górny wyrównuję wylewając wieniec fundamnetowy - ze zbrojeniem lub bez

Proszę o poradę jak sobie z tym poradzić aby było ok i żaden pseudo fachowiec nie nazwał mojej roboty chałturą :)

Z góry thx za pomoc !!!

jochwaw
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: jochwaw »

Ehhh Norbi pamiętasz co mówiłem? Ale się nie przejmuj.zawsze jest wyjście.
Nie mozna murować zbyt grubych warstw zaprawy musiałbyś rzeźbić na kilku warstwach. A to i tak zajmie Ci sporo czasu.
Norbi po prostu muruj normalnie natomiast zamiast ostatniej warstwy z bloczka wylej klasyczny wieniec lecz tym razem szalung spoziomowany tak jak należy.Z uzyciem szlaufwagi lub niwelatora :) Ba przygotowałbym bym poziomy kanalizy i warstwy posadzki i zalał sobie to razem z chudziakiem aby nie wozic się kika razy z betonem :) To tez koszt

ODPOWIEDZ

Wróć do „Fundamenty”