palnik do lutowania twardego

Dowiedz się wszystkiego o instalacjach gazowych, które zagwarantują Ci bezpieczne i przyjazne mieszkanie. Wybierz odpowiedni piec gazowy - funkcjonalny i praktyczny.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

REM-MAX
Początkujący
Początkujący

palnik do lutowania twardego

Post autor: REM-MAX »

...witam wszystkich forumowiczów, jestem ciekawy jakich palników używacie do lutowania twardego. Ja do tej pory pracowałem z palnikiem TURBO Roterbergera + butla z propanem-butanem. Czy są jakieś wydajniejsze palniki ?
Ostatnio widziałem w sklepie również palnik ww firmy do lutowania twardego z zapalarką pizoelektryczną i jednorazowym nabojem gazu czy ktos pracuje z tym palnikiem?

mezik0
Zaawansowany
Zaawansowany

palnik

Post autor: mezik0 »

palnik działa bez zarzutów tylko butla trochę drogawa więc ja przerobiłem na małą butle turystyczną ,a do lutowania twardego używam leprzych butli z gazem o lepszej wydajności .

adamis
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: adamis »

Ja od kilkunastu lat stosuję ten sam palnik, co do lutowania miękkiego, polski f-my Pamet. Spokojnie lutuje na twardo rury do 22. Gaz również ten sam codo cyny. Jedynie trzeba pilnować, żeby było go min. 1/3 butli, bo inaczej lutowanie trwa za długo.
Większych średnic jak dotąd nie miałem potrzeby lutować.
adam

Jarek22
Aktywny
Aktywny

Post autor: Jarek22 »

Najlepszy sposób to butla tlenowa + propan-butan

pzdr.
już 24 :p

74
Aktywny
Aktywny

Post autor: 74 »

poszukaj palnika "bernzomatic" u nas koszt to ok 250-300 zł,
mi kolega podesłał z usa tam ok 30 $
można zakładać propanowe "bernzomatiki" do miękkiego lutu lub ( z odpowiednią przejściówką ) rothenberowski mapp gas do twardego

ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacje gazowe”