etapy zakladania i korzysci wentylacji mechanicznej
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
etapy zakladania i korzysci wentylacji mechanicznej
Witam razem z mezem budujemy dom jestesmy na etapie zamknietych fundamentów tzn wylanej podlogi . Bardzo powaznie zastanwiamy sie nad zastosowaniem rekuperatorow do wentylacji .Poczatkowo mylelismy ze koszta sa troche nizsze ale w zeczywistosc to okolo 30-40 tys z tego co sie dowiedzielismy. Mam pyrtanie czy sa etapy instalacji ktore moglibysmy przeprowadzic na etapie budowy domu i zaoszczedzic. Chodzi mi o to czy budujac dom mogzna ekipie ktora buduje powiedziec jakies wytyczne ktore spowoduja ze pozniej sie zaoszczedzi. Jestesmy z Wroclawia czy jest firma godna polecenia w tym okregu i od czego zaczac jak juz sie zdecydujemy i ktory moment budowy na instalacje jest najlepszy Bardzo prosze o odpowiedz , prosiłabym tez o odpowiedz pana Tomasza Brzeczkowskiego
kulik
Ja także się jeszcze zastanawiam nad wyborem rekuperatora. Napewno warto wykonać całą instalację, której koszt nie jest aż taki wielki. Później można dokupić rekuperator - oczywiście trzeba pamiętać aby poszczególne elementy do siebie pasowały.
Warto się równiez zastanowić nad GWC - gruntowym wymiennikiem ciepła, który mógłby współpracować z rekuperatorem.
Dzięki temu uzyskamy dodatkowo zimą cieplejsze powietrze (ogrzane Ziemią), a latem chłodniejsze (taka "klima" z Ziemi).
Warto się równiez zastanowić nad GWC - gruntowym wymiennikiem ciepła, który mógłby współpracować z rekuperatorem.
Dzięki temu uzyskamy dodatkowo zimą cieplejsze powietrze (ogrzane Ziemią), a latem chłodniejsze (taka "klima" z Ziemi).
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Re: etapy zakladania i korzysci wentylacji mechanicznej
- na dom 200 m2 instalacja wentylacji zrównoważonej ( na skrzynce rozdzielczej) której nie słychać - 28dB (człowiek słyszy od 30-tu) to koszt niestety 18 000 zł brutto z VATem 22% - oczywiście na gotowo.Mariko pisze:Witam razem z mezem budujemy dom jestesmy na etapie zamknietych fundamentów tzn wylanej podlogi . Bardzo powaznie zastanwiamy sie nad zastosowaniem rekuperatorow do wentylacji .Poczatkowo mylelismy ze koszta sa troche nizsze ale w zeczywistosc to okolo 30-40 tys z tego co sie dowiedzielismy. Mam pyrtanie czy sa etapy instalacji ktore moglibysmy przeprowadzic na etapie budowy domu i zaoszczedzic. Chodzi mi o to czy budujac dom mogzna ekipie ktora buduje powiedziec jakies wytyczne ktore spowoduja ze pozniej sie zaoszczedzi. Jestesmy z Wroclawia czy jest firma godna polecenia w tym okregu i od czego zaczac jak juz sie zdecydujemy i ktory moment budowy na instalacje jest najlepszy Bardzo prosze o odpowiedz , prosiłabym tez o odpowiedz pana Tomasza Brzeczkowskiego
W tym najlepsza centrala z elektronicznym układem rozmrażania dostosowana do kominków - nie wyłączna wentylatora nawiewowego), biegami "kominkowymi" ( regulacja nadciśnienia)
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Proszę nie przesadzać z rolą GWC! Ani "grzanie" ani "klima!} Zwłaszcza jak dystrybucja powietrza jest źle zrobiona.ekmir pisze:Ja także się jeszcze zastanawiam nad wyborem rekuperatora. Napewno warto wykonać całą instalację, której koszt nie jest aż taki wielki. Później można dokupić rekuperator - oczywiście trzeba pamiętać aby poszczególne elementy do siebie pasowały.
- grzanie - zimą, by nie przesuszać powietrza , wentylacja pracuje na max 100m3/h dla 4-5 osób - ogrzanie w GWC takiej ilości powietrza o 15 st C to zysk 500W - ponieważ sprawność reku przy 100m3/h to 80-90% a cieplejsze powietrze na wejściu mniej odbierze ciepła z powietrza wychodzącego, to zostaje z tych 500W 50-100W , Ponieważ GWC stwarza dodatkowe opory, które wentylator musi pokonać pobierając więcej prądu- zostaje ... coś koło ZERA!!!
chłodzenie - By słodzić powietrze w GWC o 15 st - na zewnątrz musi być +30 bo na dole jest +15. Osobiście nie znam nikogo kto siedzi w taki upał w domu z pozamykanymi oknami (warunek działania) . Kolejna kwestia to przekroje kanałów - często są one większe niż 60-80mm - a wtedy powierzchnia wymiany ciepła na poddaszu jest duża a czas przebywania tam powietrza wydłuża się - tak tracimy nawet te mizerne zyski z gwc.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

witam, jakiś czas temu, po otrzymaniu kosztorysów odzysku ciepła, odrzuciłem to rozwiązanie z uwagi na zbyt wysoki koszt w stosunku do spodziewanych zysków. Dzisiaj odwiedzają popularny market budowlany zobaczyłem rekuperator w cenie 2 tyś zł i ponownie myślę o odzysku.
Czy faktycznie wentylator małej mocy, trochę rurek i blaszki musi kosztować 18-25 tyś (dla domu do 150 m2)?
Różnica w cenie samych rekuperatorów (o zbliżonej wydajności) jest bardzo duża, czasem dochodząca do kilkuset procent.
Na jakie zatem elementy zwrócić uwagę w ocenie rekuperatora? Jakie elementy mają faktyczny wpływ na cenę? Czy jest dostępne w sieci jakieś zestawienie porównawcze (konsumenckie) oceniające producentów?
pozdrowienia
Czy faktycznie wentylator małej mocy, trochę rurek i blaszki musi kosztować 18-25 tyś (dla domu do 150 m2)?
Różnica w cenie samych rekuperatorów (o zbliżonej wydajności) jest bardzo duża, czasem dochodząca do kilkuset procent.
Na jakie zatem elementy zwrócić uwagę w ocenie rekuperatora? Jakie elementy mają faktyczny wpływ na cenę? Czy jest dostępne w sieci jakieś zestawienie porównawcze (konsumenckie) oceniające producentów?
pozdrowienia
Możesz coś więcej napisać o tej centrali wentylacyjnej z odzyskiem ciepła (wydatek, rodzaj wymiennika, sprawność odzysku ciepła, itp) ?elektrus pisze:witam, jakiś czas temu, po otrzymaniu kosztorysów odzysku ciepła, odrzuciłem to rozwiązanie z uwagi na zbyt wysoki koszt w stosunku do spodziewanych zysków. Dzisiaj odwiedzają popularny market budowlany zobaczyłem rekuperator w cenie 2 tyś zł i ponownie myślę o odzysku.
nie, nie mam żadnych danych do porównania, ale chodzi mi o biegunowość ofert - po jednej stronie kilkanaście czy dwadzieścia kilka tysięcy, po drugiej urządzenia na poziomie maksymalnie kilku tysięcy zł.
Oczywiście cena "castoramy" nie uwzględnia robocizny jednak taki rozstrzał trochę utrudnia ocenę merytoryczną zastosowania takiego rozwiązania w małym domu.
Oczywiście cena "castoramy" nie uwzględnia robocizny jednak taki rozstrzał trochę utrudnia ocenę merytoryczną zastosowania takiego rozwiązania w małym domu.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

te za 2000zł to reku firmy tywent.
Po wyjęciu wentylatorów, założeniu filtrów, uszczelnieniu i zaizolowaniu okazało się zdatnym do użytku.

Po wyjęciu wentylatorów, założeniu filtrów, uszczelnieniu i zaizolowaniu okazało się zdatnym do użytku.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Jako producent mogę podać:
przy zakupie dobrej klasy , minimum 50 sztuk wentylatorów o wydajności do 300m3/h
produkcja chińska - 55$ netto sztuka
niemieckiej firmy Ziehl-Abegg 150 € netto sztuka
przy zakupie dobrej klasy , minimum 50 sztuk wentylatorów o wydajności do 300m3/h
produkcja chińska - 55$ netto sztuka
niemieckiej firmy Ziehl-Abegg 150 € netto sztuka