Kolektory słoneczną pochłaniają energię słoneczną i w inteligentny sposób i zamieniają ją na energię cieplną w naszych domach. Dowiedz się o wadach i zaletach kolektorów.
Witam. od około tygodnia jestem użytkownikiem kolektorów thermomaxa df100 3m2 i zbiornika froling st-n300 i chciałbym się dowiedzieć jak Koledzy i Koleżanki mają poustawianą różnice temperatury załączającą pompkę do glikolu i różnice temperatury wyłączającą pompkę do gilkolu i jaki powinien być ustawiony przepływ bo mi fachman poustawiał przepływ 4 ltr/min, różnice temp. włączenia 10 stopni i różnice temp. wyłączenia 6 stopni. Wrzuciłem kilka fotek do galerii
Witam! Wygląda na to, że wszystko jest ok. Można zmniejszyć temperaturę włączającą pompe tylko pytanie ile stopni tracimy na orurowaniu. Jeśli ustawimy sobie np. że pompa ma się włączać przy 6 stopniach różnicy a na rurach stracimy 3 lub 4 to nie ma sensu aby ta pompa wogóle się uruchamiała. Moim zdaniem przy takich ustawieniach system będzie dobrze pracował. Miałem problem z dotarciem do jakiś konkretnych informacji związanych z tym kolektorem lecz trafiłem na strone kingspansolar.com i jest tam do pobrania katalog techniczny. Ich zalecany przepływ przy 3m2 to 180l/h.
U mnie (6,6m2) metoda optymalizacji mam teraz ustawione - deltaT 7`(róznica załączania pompy między kolektorami a zbiornikiem) . przepływ 100% 4l/min i minimalny (sterowany TDC3) na 60% co odp.2,5l/min
A ile Ci weszło glikolu w instalacje bo u mnie ok 27 litrów 9,7 wężownica w zbiorniku 5,7 kolektor i reszta w rurki a mam fi22mm w miedzi i ok 11 metrów w jedną stronę do kolektora czyli 22 m w obie strony. No i do ilu stropni grzeje ci wode w buforze. pozdrooo
Nie wiem ile jest u mnie , -ale to 3 kolektory po 1,7l każdy i wężownica ok.12l.
Rurki mam tylko o średnicy 15mm, niestety firma, która mi montowała (Topset -Solar Shop) dała (oszczędzili na mnie) za małe rurki o średnicy tylko 15mm co przy 3 kolektorach daje duże opory przepływu i straty. razem to bedzie też ok.20l.
Mam dwa zbiorniki -jeden co był przy piecu co 115l i solarny 400l -połaczone cyrkulacją. od maja mam stale w 115l ponad 40`C (do 80`C) a w solarnym w słoneczne dni 60-80`C. Piec co od maja wyłaczony.