Wtyczka na 5 bolców
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
Wtyczka na 5 bolców
witam. jestem nowy na tym forum i przepraszam jeśli coś źle napiszę . Mam taki problem, kupiłem maszynę (zgrzewarkę foliową) którą podłącza się do sieci 3-faz., wtyczką na 5 bolców. Ja u siebie mam starszą instalację 4-przewodową z gniazdami na 4 bolce. zastanawiam się jak ją podłączyć? Czy jeśli zmienię wtyczkę przy maszynie na 4 bolce i podłącze w niej przewód N razem z PE czy nic nie uszkodzę ?
-
elpapiotr
Wtyczka na 5 bolców
Witam.
Nie powinno nic się stać. Nie zapomnieć o kierunku podłączenia faz do zasilania.
Pytanie dodatkowe - ilu żyłowy przewód zasilający jest od zgrzewarki ?
Nie powinno nic się stać. Nie zapomnieć o kierunku podłączenia faz do zasilania.
Pytanie dodatkowe - ilu żyłowy przewód zasilający jest od zgrzewarki ?
-
elpapiotr
Wtyczka na 5 bolców
Witam ponownie.
Jest w środku silnik ?
Jeżeli jest, istotne jest podłączenie faz tak, by silnik obracał się we właściwym kierunku.
Jeżeli nie ma w zgrzewarce elementów 3-fazowych wymagajacych "fazowania", nie jest istotna kolejność faz w urządzeniu.
Do fazowania służą odpowiednie przyrządy.
Jest w środku silnik ?
Jeżeli jest, istotne jest podłączenie faz tak, by silnik obracał się we właściwym kierunku.
Jeżeli nie ma w zgrzewarce elementów 3-fazowych wymagajacych "fazowania", nie jest istotna kolejność faz w urządzeniu.
Do fazowania służą odpowiednie przyrządy.
-
elpapiotr
Wtyczka na 5 bolców
O, o !
No tak - a instrukcja do zgrzewarki jest ?
A jakiś schemat ?
Na pewno podłączony N i PE we wtyczce ?
Możliwy błąd w podłączeniu
Możliwy brak "zera".
Transformator na jakie napięcie pierwotne ?
No tak - a instrukcja do zgrzewarki jest ?
A jakiś schemat ?
Na pewno podłączony N i PE we wtyczce ?
Możliwy błąd w podłączeniu
Możliwy brak "zera".
Transformator na jakie napięcie pierwotne ?
-
elpapiotr
Wtyczka na 5 bolców
Witam.
Oczywiście. Obwód zasilajacy transformator zamknął się z innego odbioru w maszynie.
Smutne. Przed podłączeniem maszyny nie zostało sprawdzone napięcie
fazowe i międzyfazowe.
Oczywiście. Obwód zasilajacy transformator zamknął się z innego odbioru w maszynie.
Smutne. Przed podłączeniem maszyny nie zostało sprawdzone napięcie
fazowe i międzyfazowe.
-
elpapiotr
Wtyczka na 5 bolców
Witam znowu.
A w pierwszym poście miałem napisać - Nie powinno nic się stać, oprócz ewentualnej utraty gwarancji
Zrezygnowałem z tego dopisku. Teraz żałuję. Czyli w Waszym gnieździe instalacji elektrycznej był
błąd. Długo tak sobie "było"
A w pierwszym poście miałem napisać - Nie powinno nic się stać, oprócz ewentualnej utraty gwarancji
Zrezygnowałem z tego dopisku. Teraz żałuję. Czyli w Waszym gnieździe instalacji elektrycznej był
błąd. Długo tak sobie "było"
z poluzowanym zaciskiem - nota bene NAJWAŻNIEJSZYM w instalacji ?Ja u siebie mam starszą instalację 4-przewodową z gniazdami na 4 bolce.
-
elpapiotr
Wtyczka na 5 bolców
Witam .
To nie tak, Kolego matrix
Należy się z mojej strony małe wyjaśnienie. Jak najprostrze.
Zerowanie jest to ochrona przed porażeniem polegajaca na podłączeniu wszystkich części metalowych/ obudów do "zera" instalacji.
Ma za zadanie odciąć zasilanie w przpadku zagrożenia.
Podłączany silnik do pracy NIE wymagał przewodu "zerowego", ponieważ pracował TYLKO na napięcie międzyfazowe 400 V.
"Zero" dla silnika miało funkcjonować jako ochrona dla użytkownika przed przebiciem którejś fazy do obudowy.
Ale już zgrzewarka wymagała tego "zera" dla odbiorów pracujących na napięcie 230 V - tutaj transformator.
To nie tak, Kolego matrix
Należy się z mojej strony małe wyjaśnienie. Jak najprostrze.
Zerowanie jest to ochrona przed porażeniem polegajaca na podłączeniu wszystkich części metalowych/ obudów do "zera" instalacji.
Ma za zadanie odciąć zasilanie w przpadku zagrożenia.
Podłączany silnik do pracy NIE wymagał przewodu "zerowego", ponieważ pracował TYLKO na napięcie międzyfazowe 400 V.
"Zero" dla silnika miało funkcjonować jako ochrona dla użytkownika przed przebiciem którejś fazy do obudowy.
Ale już zgrzewarka wymagała tego "zera" dla odbiorów pracujących na napięcie 230 V - tutaj transformator.
-
elpapiotr
Wtyczka na 5 bolców
Nie widziałem zgrzewarki.
Nie widziałem zainstalowanych zabezpieczeń w w/w.
W serwisie, myślę, pracują ludzie którzy na tym się znają i zorientują się
jaka jest prawdziawa przyczyna spalenia trafa.
Nie widziałem zainstalowanych zabezpieczeń w w/w.
W serwisie, myślę, pracują ludzie którzy na tym się znają i zorientują się
jaka jest prawdziawa przyczyna spalenia trafa.