instalacja elektryczna w nowym domu Pomocy i porady !
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
-
elpapiotr
Instalacja elektryczna w nowym domu Pomocy i porady !
Witam.
1. Można
2. Można
3. Pośrodku
1. Można
2. Można
3. Pośrodku
- marcin2057
- Aktywny

- marcin2057
- Aktywny

-
MarcinKozuch
- Zainteresowany

Tak czytam i mnie to samo czeka,
Jadnak zrobię to pod okiem doświadczonego elektryka, który odpowiedni dobierze mi zabezpeczenia. Własnie czekam na jego wizytę. Ja sam będę wkuwał puszki i kładł kable.
Zamiast puszek rozgałęznych chce dać głebokie.
Gniazdko do bramy garazowej około 3m od sciany na środku bramy (info od montazysty bram)
Pytanko, czy rozdzielnica moze być na scianie od wc z prysznicem w przejściu pomiędzy garażem i kotłownią?
Jadnak zrobię to pod okiem doświadczonego elektryka, który odpowiedni dobierze mi zabezpeczenia. Własnie czekam na jego wizytę. Ja sam będę wkuwał puszki i kładł kable.
Zamiast puszek rozgałęznych chce dać głebokie.
Gniazdko do bramy garazowej około 3m od sciany na środku bramy (info od montazysty bram)
Pytanko, czy rozdzielnica moze być na scianie od wc z prysznicem w przejściu pomiędzy garażem i kotłownią?
-
elpapiotr
Witam.
)
Nie może być w łazience, nie wskazane w kotłowni, nie powinna być
usytuowana w miejscu trudno dostępnym oraz zastawiona np. meblami.
Wysokość zamontowania też jest istotna.
A dlaczego nie ? (byle nie po drugiej stronie ścianyKolega MarcinKozuch pisze:Pytanko, czy rozdzielnica moze być na scianie od wc z prysznicem w przejściu pomiędzy garażem i kotłownią?
Nie może być w łazience, nie wskazane w kotłowni, nie powinna być
usytuowana w miejscu trudno dostępnym oraz zastawiona np. meblami.
Wysokość zamontowania też jest istotna.
- marcin2057
- Aktywny

-
elpapiotr
Witam.
Od skrzynki do zasilania bramy wjazdowej nie puszczać przewodu.
Puścić kabel np. YKY 3x2,5 mm2
Do domofonu - przewód żelowany XzTKMXpw 4*2*0,5
Jest możliwość podłączenia dzwonka pod 2 przyciski - pracują równolegle.
Od skrzynki do zasilania bramy wjazdowej nie puszczać przewodu.
Puścić kabel np. YKY 3x2,5 mm2
Do domofonu - przewód żelowany XzTKMXpw 4*2*0,5
Jest możliwość podłączenia dzwonka pod 2 przyciski - pracują równolegle.
- marcin2057
- Aktywny

-
elpapiotr
Witam.
Najlepiej i najkorzystniej równomiernie.i jak najlepiej rozdzielić te 18 obwodów na poszczególne fazy ?
-
elpapiotr
Witam.
Kolega marcin2057 jest elektrykiem, i nie obce powinny mu być zagadnienia związane z asymetrią faz, przesunięcia powyższych
czy wpływ jej na obciążenie przewodu N/PEN.
A jak to zrobić - liczyć, liczyć, przewidzieć jednoczesność obciążenia itd.
No i na koniec poznać prawa Kirchoffa.
PS. Przykład :
Sprawdzałem instalację elektryczną zasilającą domek jednorodzinny.
Jedna różnicówka ( 40/0,03A ) na wszystkie obwody odbiorcze domku.
Przewody faowe z tejże różnicówki (odrutowanie) to 10mm2, ale główny N po różnicówce to ... 2,5 mm2.
Ktoś tu dosłownie wziął sobie do serca I prawo Kirchoffa, lecz zapomniał o :
- 3 harmonicznej
- odbiornikach o nieliniowym charakterze obciążenia
- obwodach 1-fazowych zasilonych z TEJ samej fazy
A Kolega marcin2057 ma to wiedzieć.
A jak nie, to cęgi w dłoń i mierzyć.
Kolego Przemek - to jest prowokacja do odpowiedzi czy zaproszenie do dalszej dyskusji ?Kolega Przemek pisze:a jak nie będzie równomiernie ?
Kolega marcin2057 jest elektrykiem, i nie obce powinny mu być zagadnienia związane z asymetrią faz, przesunięcia powyższych
czy wpływ jej na obciążenie przewodu N/PEN.
A jak to zrobić - liczyć, liczyć, przewidzieć jednoczesność obciążenia itd.
No i na koniec poznać prawa Kirchoffa.
PS. Przykład :
Sprawdzałem instalację elektryczną zasilającą domek jednorodzinny.
Jedna różnicówka ( 40/0,03A ) na wszystkie obwody odbiorcze domku.
Przewody faowe z tejże różnicówki (odrutowanie) to 10mm2, ale główny N po różnicówce to ... 2,5 mm2.
Ktoś tu dosłownie wziął sobie do serca I prawo Kirchoffa, lecz zapomniał o :
- 3 harmonicznej
- odbiornikach o nieliniowym charakterze obciążenia
- obwodach 1-fazowych zasilonych z TEJ samej fazy
A Kolega marcin2057 ma to wiedzieć.
A jak nie, to cęgi w dłoń i mierzyć.
Ja jestem ciekaw czy Ty ELPIOTR robisz wszystko tak jak piszesz....czy tylko sobie piszesz......
jeśli jesteś w temacie,sam wiesz że projektanci wymyślają ustrojstwa,a my je tylko wykonujemy....
Powiem Ci że jak czytam te Twoje posty które składają sie z odsyłaczy,z paragrafów to mi się nie chce na forum wchodzić...
Co jakieś pytanie-to TY musisz wyskoczyć z swoimi formułkami...nie możesz ludziom normalnie wytłumaczyć,tylko linki.......
widzę że jesteś na forum the beast i nikt Ci nie może podskoczyc....
...........
Weż się za robotę,a nie za kompa......ale po TWOICH WYPOWIEDZICH WIDZE ŻE NIGDY W ŻYCIU NIE ROBIŁEŚ TYLKO KIEROWAŁEŚ LUDZMI,I PRACĘ ZNASZ OD STRONY papiErkowej...
PS,DAJĘ TO NA WSZYTKIE TWOJE POSTY
ALBO MNI WYWALĄ Z FORUM,ALBO TY SIĘ ZMIENISZ
jeśli jesteś w temacie,sam wiesz że projektanci wymyślają ustrojstwa,a my je tylko wykonujemy....
Powiem Ci że jak czytam te Twoje posty które składają sie z odsyłaczy,z paragrafów to mi się nie chce na forum wchodzić...
Co jakieś pytanie-to TY musisz wyskoczyć z swoimi formułkami...nie możesz ludziom normalnie wytłumaczyć,tylko linki.......
widzę że jesteś na forum the beast i nikt Ci nie może podskoczyc....
...........
Weż się za robotę,a nie za kompa......ale po TWOICH WYPOWIEDZICH WIDZE ŻE NIGDY W ŻYCIU NIE ROBIŁEŚ TYLKO KIEROWAŁEŚ LUDZMI,I PRACĘ ZNASZ OD STRONY papiErkowej...
PS,DAJĘ TO NA WSZYTKIE TWOJE POSTY
ALBO MNI WYWALĄ Z FORUM,ALBO TY SIĘ ZMIENISZ
nigdy nie wygrasz z głupcem-najpierw ściagnie Cię do swojego poziomu,póżniej pokona doświadczeniem......
-
elpapiotr
Witam.
- nie czytać moich postów
- nie wchodzić na forum (przynajmniej do tego działu)
Jednak moja praca społeczna na tym forum nie idzie na marne
(Bardzo byś się zdziwił, Mike_Mil, widząc mnie przy robocie.)
I taka mała dygresja z mojej strony - może rzeczywiście nie pomagać, nie tłumaczyć, nie wyjaśniać. ?
Na razie odpisuję w tym temacie, z braku czasu nie odpisuję w innych.
PS. W pięciu tematach ten sam post - w jakim celu ?
I każdy nie na temat. Licznik ?
Tak, robię to wszystko a potem sobie piszę. Społecznie.Kolega Mike_Mil pisze:Ja jestem ciekaw czy Ty ELPIOTR robisz wszystko tak jak piszesz....czy tylko sobie piszesz......
Wobec powyższego proponuję :Kolega Mike_Mil pisze:Powiem Ci że jak czytam te Twoje posty które składają sie z odsyłaczy,z paragrafów to mi się nie chce na forum wchodzić...
- nie czytać moich postów
- nie wchodzić na forum (przynajmniej do tego działu)
Bardzo dziękuję za słowa uznania - dawno nie spotkał mnie taki zaszczyt i awanns.Weż się za robotę,a nie za kompa......ale po TWOICH WYPOWIEDZICH WIDZE ŻE NIGDY W ŻYCIU NIE ROBIŁEŚ TYLKO KIEROWAŁEŚ LUDZMI,I PRACĘ ZNASZ OD STRONY papiErkowej...
Jednak moja praca społeczna na tym forum nie idzie na marne
(Bardzo byś się zdziwił, Mike_Mil, widząc mnie przy robocie.)
I taka mała dygresja z mojej strony - może rzeczywiście nie pomagać, nie tłumaczyć, nie wyjaśniać. ?
Na razie odpisuję w tym temacie, z braku czasu nie odpisuję w innych.
PS. W pięciu tematach ten sam post - w jakim celu ?
I każdy nie na temat. Licznik ?
- marcin2057
- Aktywny

Witam a mam pytanie jaki przewód puścić przed tynkowaniem do domofonu (domofon z jedną słuchawką i prawdopodobnie zasilacz w skrzynce na szynie) chodzi mi o przekrój i ilość przewodów i ile przewodów puścić do bramy?
Kolejne pytanie to jak ma wyglądać instalacja dzwonkowa i również chodzi mi o ilość przewodów i jaki dzwonek lepiej zastosować czy na 230V czy lepiej zastosować jakiś zasilacz, a z tym dzwonkiem to chciałbym zastosować 2 przyciski jeden przy drzwiach a drugi przy bramie. Bardzo proszę o jakiś schemat oraz o porady doświadczonych elektromonterów.
Kolejne pytanie to jak ma wyglądać instalacja dzwonkowa i również chodzi mi o ilość przewodów i jaki dzwonek lepiej zastosować czy na 230V czy lepiej zastosować jakiś zasilacz, a z tym dzwonkiem to chciałbym zastosować 2 przyciski jeden przy drzwiach a drugi przy bramie. Bardzo proszę o jakiś schemat oraz o porady doświadczonych elektromonterów.
-
elpapiotr
Witam.
Najwygodniej przewód od kasety przywoławczej bramy poprowadzic do rozdzielnicy oraz przewód od słuchawki domofonowej również tam umieścic.
O przyciskach dzwonkowych też wcześniej pisałem - połączyc równolegle ze sobą.
Taka ciekawostka - niedawno, zarówno do bramy wjazdowej garażu (napęd), jak i bramy wjazdowej na posesję (napęd) "puściłem" po jednym przewodzie dodatkowym sterowniczym.
Właściciel ma możliwośc sterowania zarówno pilotem, jak i przyciskami w garażu. To takie małe odogodnienie, bardzo przydatne dla domowników.
A piloty czekają sobie w samochodzie.
Kolego marcin2057, przecież odpowiedziałem kilka postów wcześniej....mam pytanie jaki przewód puścić przed tynkowaniem do domofonu (domofon z jedną słuchawką i prawdopodobnie zasilacz w skrzynce na szynie) chodzi mi o przekrój i ilość przewodów i ile przewodów puścić do bramy?
Najwygodniej przewód od kasety przywoławczej bramy poprowadzic do rozdzielnicy oraz przewód od słuchawki domofonowej również tam umieścic.
O przyciskach dzwonkowych też wcześniej pisałem - połączyc równolegle ze sobą.
Taka ciekawostka - niedawno, zarówno do bramy wjazdowej garażu (napęd), jak i bramy wjazdowej na posesję (napęd) "puściłem" po jednym przewodzie dodatkowym sterowniczym.
Właściciel ma możliwośc sterowania zarówno pilotem, jak i przyciskami w garażu. To takie małe odogodnienie, bardzo przydatne dla domowników.
A piloty czekają sobie w samochodzie.