instalacja elektryczna w nowym domu Pomocy i porady !

Domowe prace związane z prądem mogą być bardzo niebezpieczne. Tutaj dowiesz się wszystkiego na temat instalacji elektrycznych począwszy, od wymiany kontaktu po podłączenie prądu.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

elpapiotr

Instalacja elektryczna w nowym domu Pomocy i porady !

Post autor: elpapiotr »

Witam.

1. Można
2. Można
3. Pośrodku

Awatar użytkownika
marcin2057
Aktywny
Aktywny

Post autor: marcin2057 »

Dziękuję bardzo za szybką odpowiedź i pozdrawiam

Awatar użytkownika
marcin2057
Aktywny
Aktywny

a zasilanie do tej bramy to umieścić ile od drzwi na suficie ok 2m?
i czym najlepiej łączyć przewody w puszkach i jestem ciekaw czy lepiej puszki rozgałęźne zatynkować czy zostawić dekielki na wierzchu ?

MarcinKozuch
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: MarcinKozuch »

Tak czytam i mnie to samo czeka,
Jadnak zrobię to pod okiem doświadczonego elektryka, który odpowiedni dobierze mi zabezpeczenia. Własnie czekam na jego wizytę. Ja sam będę wkuwał puszki i kładł kable.
Zamiast puszek rozgałęznych chce dać głebokie.

Gniazdko do bramy garazowej około 3m od sciany na środku bramy (info od montazysty bram)

Pytanko, czy rozdzielnica moze być na scianie od wc z prysznicem w przejściu pomiędzy garażem i kotłownią?

elpapiotr

Witam.
Kolega MarcinKozuch pisze:Pytanko, czy rozdzielnica moze być na scianie od wc z prysznicem w przejściu pomiędzy garażem i kotłownią?
A dlaczego nie ? (byle nie po drugiej stronie ściany :wink:)
Nie może być w łazience, nie wskazane w kotłowni, nie powinna być
usytuowana w miejscu trudno dostępnym oraz zastawiona np. meblami.
Wysokość zamontowania też jest istotna.

Awatar użytkownika
marcin2057
Aktywny
Aktywny

a mam pytanie jaki przewód puścić od skrzynki do zasilania bramy wjazdowej oraz jaki przewód do domofonu ? Czy jest możliwość podłączenia jednego dzwonka pod 2 przyciski czyli jeden przycisk przy furtce a drugi przy drzwiach wejściowych jeśli to możliwe to jak to zrobić z góry dziękuję?

elpapiotr

Witam.

Od skrzynki do zasilania bramy wjazdowej nie puszczać przewodu.
Puścić kabel np. YKY 3x2,5 mm2
Do domofonu - przewód żelowany XzTKMXpw 4*2*0,5
Jest możliwość podłączenia dzwonka pod 2 przyciski - pracują równolegle.

Awatar użytkownika
marcin2057
Aktywny
Aktywny

Witam instalacje rozciągłem po pomieszczeniach i wyszło mi 18 obwodów w tym jeden 400V i teraz mam pytanie czy zrobić to na 2 róznicówkach trójfazowych czy lepiej na 6 jednofazowych ? i jak najlepiej rozdzielić te 18 obwodów na poszczególne fazy ?

elpapiotr

Witam.
i jak najlepiej rozdzielić te 18 obwodów na poszczególne fazy ?
Najlepiej i najkorzystniej równomiernie.

Przemek

Post autor: Przemek »

a jak nie będzie równomiernie ?

elpapiotr

Witam.
Kolega Przemek pisze:a jak nie będzie równomiernie ?
Kolego Przemek - to jest prowokacja do odpowiedzi czy zaproszenie do dalszej dyskusji ?
Kolega marcin2057 jest elektrykiem, i nie obce powinny mu być zagadnienia związane z asymetrią faz, przesunięcia powyższych
czy wpływ jej na obciążenie przewodu N/PEN.
A jak to zrobić - liczyć, liczyć, przewidzieć jednoczesność obciążenia itd.
No i na koniec poznać prawa Kirchoffa.

PS. Przykład :
Sprawdzałem instalację elektryczną zasilającą domek jednorodzinny.
Jedna różnicówka ( 40/0,03A ) na wszystkie obwody odbiorcze domku.
Przewody faowe z tejże różnicówki (odrutowanie) to 10mm2, ale główny N po różnicówce to ... 2,5 mm2.
Ktoś tu dosłownie wziął sobie do serca I prawo Kirchoffa, lecz zapomniał o :
- 3 harmonicznej
- odbiornikach o nieliniowym charakterze obciążenia
- obwodach 1-fazowych zasilonych z TEJ samej fazy

A Kolega marcin2057 ma to wiedzieć.
A jak nie, to cęgi w dłoń i mierzyć.

Awatar użytkownika
Mike_Mil
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: Mike_Mil »

Ja jestem ciekaw czy Ty ELPIOTR robisz wszystko tak jak piszesz....czy tylko sobie piszesz......
jeśli jesteś w temacie,sam wiesz że projektanci wymyślają ustrojstwa,a my je tylko wykonujemy....
Powiem Ci że jak czytam te Twoje posty które składają sie z odsyłaczy,z paragrafów to mi się nie chce na forum wchodzić...
Co jakieś pytanie-to TY musisz wyskoczyć z swoimi formułkami...nie możesz ludziom normalnie wytłumaczyć,tylko linki.......
widzę że jesteś na forum the beast i nikt Ci nie może podskoczyc....
...........

Weż się za robotę,a nie za kompa......ale po TWOICH WYPOWIEDZICH WIDZE ŻE NIGDY W ŻYCIU NIE ROBIŁEŚ TYLKO KIEROWAŁEŚ LUDZMI,I PRACĘ ZNASZ OD STRONY papiErkowej...

PS,DAJĘ TO NA WSZYTKIE TWOJE POSTY
ALBO MNI WYWALĄ Z FORUM,ALBO TY SIĘ ZMIENISZ
nigdy nie wygrasz z głupcem-najpierw ściagnie Cię do swojego poziomu,póżniej pokona doświadczeniem......

elpapiotr

Witam.
Kolega Mike_Mil pisze:Ja jestem ciekaw czy Ty ELPIOTR robisz wszystko tak jak piszesz....czy tylko sobie piszesz......
Tak, robię to wszystko a potem sobie piszę. Społecznie.
Kolega Mike_Mil pisze:Powiem Ci że jak czytam te Twoje posty które składają sie z odsyłaczy,z paragrafów to mi się nie chce na forum wchodzić...
Wobec powyższego proponuję :
- nie czytać moich postów
- nie wchodzić na forum (przynajmniej do tego działu)
Weż się za robotę,a nie za kompa......ale po TWOICH WYPOWIEDZICH WIDZE ŻE NIGDY W ŻYCIU NIE ROBIŁEŚ TYLKO KIEROWAŁEŚ LUDZMI,I PRACĘ ZNASZ OD STRONY papiErkowej...
Bardzo dziękuję za słowa uznania - dawno nie spotkał mnie taki zaszczyt i awanns.
Jednak moja praca społeczna na tym forum nie idzie na marne :D
(Bardzo byś się zdziwił, Mike_Mil, widząc mnie przy robocie.)

I taka mała dygresja z mojej strony - może rzeczywiście nie pomagać, nie tłumaczyć, nie wyjaśniać. ?

Na razie odpisuję w tym temacie, z braku czasu nie odpisuję w innych.

PS. W pięciu tematach ten sam post - w jakim celu ?
I każdy nie na temat. Licznik ?
:D

Awatar użytkownika
marcin2057
Aktywny
Aktywny

Witam a mam pytanie jaki przewód puścić przed tynkowaniem do domofonu (domofon z jedną słuchawką i prawdopodobnie zasilacz w skrzynce na szynie) chodzi mi o przekrój i ilość przewodów i ile przewodów puścić do bramy?
Kolejne pytanie to jak ma wyglądać instalacja dzwonkowa i również chodzi mi o ilość przewodów i jaki dzwonek lepiej zastosować czy na 230V czy lepiej zastosować jakiś zasilacz, a z tym dzwonkiem to chciałbym zastosować 2 przyciski jeden przy drzwiach a drugi przy bramie. Bardzo proszę o jakiś schemat oraz o porady doświadczonych elektromonterów.

elpapiotr

Witam.
...mam pytanie jaki przewód puścić przed tynkowaniem do domofonu (domofon z jedną słuchawką i prawdopodobnie zasilacz w skrzynce na szynie) chodzi mi o przekrój i ilość przewodów i ile przewodów puścić do bramy?
Kolego marcin2057, przecież odpowiedziałem kilka postów wcześniej.
Najwygodniej przewód od kasety przywoławczej bramy poprowadzic do rozdzielnicy oraz przewód od słuchawki domofonowej również tam umieścic.

O przyciskach dzwonkowych też wcześniej pisałem - połączyc równolegle ze sobą.

Taka ciekawostka - niedawno, zarówno do bramy wjazdowej garażu (napęd), jak i bramy wjazdowej na posesję (napęd) "puściłem" po jednym przewodzie dodatkowym sterowniczym.
Właściciel ma możliwośc sterowania zarówno pilotem, jak i przyciskami w garażu. To takie małe odogodnienie, bardzo przydatne dla domowników.
A piloty czekają sobie w samochodzie.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacje elektryczne”