Certyfikaty energetyczne
Moderator: Redakcja e-izolacje.pl
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Pisałem o kosztach ogrzewania i przygotowania ciepłej wody, bo pozostałe zużycie energii zależy od nawyków mieszkańców. Można się się spodziewać, że ci sami ludzie w domu słabo i dobrze izolowanym zużyją podobne ilości energii elektrycznej na oświetlenie, gotowanie, prasowanie, rozrywkę, itp.Tomasz_Brzeczkowski pisze:Dlaczego Pan pisze o 120 kWh/ m2 może ustalmy po "naciąganiu" u Lipińskich, że podajemy całkowite zużycie energii . Przyznam że nie znam domu z ociepleniem na zewnątrz który by zużywał 120 kWh/m2 , a Pan podaje to jako standard.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Zgoda, tylko, że jest ogromna różnica ... jeżeli na oświetlenie, TV, komputery zużywamy 15kWh dziennie w domu izolowanym w standardzie BBR 2006 ( 30 cm w podłodze i ścianie 50 cm w dach + reku) a w domu zużywającym na grzanie 120kWh/m2. Przy dobrej izolacji „pozagrzejne źródła „ mogą spowodować, że ogrzewanie się nie włączy.HenoK pisze:Pisałem o kosztach ogrzewania i przygotowania ciepłej wody, bo pozostałe zużycie energii zależy od nawyków mieszkańców. Można się się spodziewać, że ci sami ludzie w domu słabo i dobrze izolowanym zużyją podobne ilości energii elektrycznej na oświetlenie, gotowanie, prasowanie, rozrywkę, itp.Tomasz_Brzeczkowski pisze:Dlaczego Pan pisze o 120 kWh/ m2 może ustalmy po "naciąganiu" u Lipińskich, że podajemy całkowite zużycie energii . Przyznam że nie znam domu z ociepleniem na zewnątrz który by zużywał 120 kWh/m2 , a Pan podaje to jako standard.
... w efekcie czego uzyskamy w skali roku na ogrzanie domu 15kWh/m2, CND (co należało dowieśćTomasz_Brzeczkowski pisze:Zgoda, tylko, że jest ogromna różnica ... jeżeli na oświetlenie, TV, komputery zużywamy 15kWh dziennie w domu izolowanym w standardzie BBR 2006 ( 30 cm w podłodze i ścianie 50 cm w dach + reku) a w domu zużywającym na grzanie 120kWh/m2. Przy dobrej izolacji „pozagrzejne źródła „ mogą spowodować, że ogrzewanie się nie włączy.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Panie Tomaszu, Roczne zużycie ciepła w "domach izolowanych" na poziomie 15kWh/m2 rocznie jest możliwe tylko po uwzględnieniu zysków wewnętrznych.Tomasz_Brzeczkowski pisze:A w domach izolowanych ... -15kWh/m2 CJP co jest parodią
W wątku http://www.forumbudowlane.pl/viewtopic. ... ght=#85173 policzyłem, może w sposób uproszczony zapotrzebowanie na ciepło do ogrzania domu o powierzchni 100m2.
Przypomnę :
Przy powierzchni 100m2 p.u. daje to 29,09kWh/m2K.Gabaryty osłony termicznej licząc po stronie zewnętrznej wyniosą :
- długość 12,8m + 2 x 0,4 = 13,6m
- szerokość 8,30 + 2 x 0,4 = 8,9m
- wysokość 2,80 + 2 x 0,4 = 3,6m
Kubatura po zewnętrznej stronie ocieplenia : 435,74m3
Stąd objętość ocieplenia 435,74-297,47 = 138,27m3
Powierzchnia zewnętrzna osłony termicznej wyniesie : 404,08m2
Straty ciepła przez cały sezon grzewczy wyniosą : 0,1*404,08*(20-5)*24*200/1000=2909,4kWh
Do tego trzeba doliczyć straty na wentylację, a także większe straty na okna, drzwi, mostki termiczne (założyłem całkowity ich brak).
Bez zysków wewnętrznych i słonecznych nie uda się zejść do poziomu 15kWh/m2 rocznie.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Heh, niedawno liczyłem na szybko podobny domek w wątku Termoizolacja (30 cm w ścianach i podłodze, okna o U=0.7 prawidłowo rozmieszczone), reku 80% i również wyszło mi 29 kWh/m2, po uwzględnieniu zysków ciepła 3 W/m2 15 kWh/m2
2900 W - taka mi wyszła moc grzejników przy -20'C na zewnątrz
No proszę, dyskusja i udowadnianie panu TB że OZC jednak potrafi policzyć domek pasywny zmusza do myślenia jak widać nie tylko mnie
2900 W - taka mi wyszła moc grzejników przy -20'C na zewnątrz
No proszę, dyskusja i udowadnianie panu TB że OZC jednak potrafi policzyć domek pasywny zmusza do myślenia jak widać nie tylko mnie
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Nie OZC a Pan policzył - dałbym to paru innym i każdy by wyliczył coś innego. W fizyce rozwiązując zadanie – każdy ma identyczny wynik.
Mało tego zrobiłby to zgodnie z metodyką. To słowa - głównego ( zKAPE) szkolącego w certyfikacja. Nigdy nie twierdziłem, że liczyć nie można tylko, że pokrywa się to z praktyką w domach 150kWh/m2 rocznie na wszystko.
Druga sprawa PO CO TO LICZYĆ .
Teraz jeżeli dom na ogrzewanie 150m2 x 15 kWh zużywa 2250kWh = 1000zł
Przy niecentralnym ogrzewaniu koszt założenie 5000zł (materiał robocizna VAT)
To proszę mi podać
koszt gazowego
koszt PCi
Straty roczne na zasobniku i cyrkulacji
zużycie kWh przez
piec
PCi
Czy Pana oprogramowanie potrafi policzyć ile zaoszczędzimy
-rezygnując z kotłowni
-zwiększając moc do 100W/m2 w pokojach i 150W/m2 w łazienkach
-wprowadzając sterowanie strefami
-
Jak Pan wyjdzie że się opłaca...
Ps.
W OZC praktycznie nie ma różnicy, czy 30 cm styropianu jest za odbiornikiem czy przed, paroizolacja ściany też nie ma znaczenia. Moje pomiary licznikowe pokazały straty na mb fundamentu zależnie od zimy około 400kWh. Tzw dom Pasywny Lipińskich zużyła na wszystko 16320kWh (136m2) Podali jak w Pana wyliczeniach 15kWh/m2 rocznie na ogrzewanie, ale nieporównywalnie więcej było na inne cele 105kWh/m2 a nie 15. Opisywany dom miał 34 m fundamentu – ponieważ zima była słaba (2007) to uwzględniając moje dane dotyczące mostka do gruntu – wyjdzie Pan z teorii na praktykę.
Mało tego zrobiłby to zgodnie z metodyką. To słowa - głównego ( zKAPE) szkolącego w certyfikacja. Nigdy nie twierdziłem, że liczyć nie można tylko, że pokrywa się to z praktyką w domach 150kWh/m2 rocznie na wszystko.
Druga sprawa PO CO TO LICZYĆ .
Teraz jeżeli dom na ogrzewanie 150m2 x 15 kWh zużywa 2250kWh = 1000zł
Przy niecentralnym ogrzewaniu koszt założenie 5000zł (materiał robocizna VAT)
To proszę mi podać
koszt gazowego
koszt PCi
Straty roczne na zasobniku i cyrkulacji
zużycie kWh przez
piec
PCi
Czy Pana oprogramowanie potrafi policzyć ile zaoszczędzimy
-rezygnując z kotłowni
-zwiększając moc do 100W/m2 w pokojach i 150W/m2 w łazienkach
-wprowadzając sterowanie strefami
-
Jak Pan wyjdzie że się opłaca...
Ps.
W OZC praktycznie nie ma różnicy, czy 30 cm styropianu jest za odbiornikiem czy przed, paroizolacja ściany też nie ma znaczenia. Moje pomiary licznikowe pokazały straty na mb fundamentu zależnie od zimy około 400kWh. Tzw dom Pasywny Lipińskich zużyła na wszystko 16320kWh (136m2) Podali jak w Pana wyliczeniach 15kWh/m2 rocznie na ogrzewanie, ale nieporównywalnie więcej było na inne cele 105kWh/m2 a nie 15. Opisywany dom miał 34 m fundamentu – ponieważ zima była słaba (2007) to uwzględniając moje dane dotyczące mostka do gruntu – wyjdzie Pan z teorii na praktykę.
Oczywiście że oprogramowanie potrafi policzyć ogrzewanie strefami, uwzględni wpływ czasu pracy w różnych godzinach, przeliczy ile energii potrzeba do grzania np. gazem z najrozmaitszymi rodzajami kotłów i różnie rozwiązanym przesyłem, uwzględnia przewidywane zyski ciepła, straty energii przez mostki cieplne itd.
Strata energii z zasobnika, o ile jest on w strefie ogrzewanej, doliczana jest do zysków ciepła, zmniejszając tym samym zapotrzebowanie energii na ogrzewanie.
Całość przytoczonych obliczeń wykonałem na oprogramowaniu Intersoftu - o ile Pan w ogóle słyszał, bo wydaje mi się, że program OZC to dla Pana jeden jedyny wyrób (a są ich setki różnych firm) stworzony przez Żydów, cyklistów i masonów w celu wspierania sprzedaży grzejników i gnębienia inicjatyw obywatelskich polegających na montażu ogrzewania elektrycznego
Radziłbym Panu najpierw pozwalczać faktycznych użytkowników ogrzewania elektrycznego, płacących po 2000 zł miesięcznie za ogrzewanie zimą, bo to oni najbardziej zniechęcają do jakiejkolwiek rozmowy o elektryce i robią Panu antyreklamę
A Pana atakowanie Lipińskich dochodzi do absurdu - nie potrafi Pan przyznać, że na ogrzewanie zużyli 15 kWh/m2, a co ponad to to sprawa trybu użytkowania.
Czy jest Pan w stanie policzyć (bo strzelić to każdy umie) ile zużyje Pański domeczek jeśli będą w nim chodzić dwie plazmy po 10h dziennie i całareszta urządzeń ???
150 kWh/m2 to w cugach przeskoczy - i też na tej podstwie stwierdzę, że izolowanie od środka jest do d....
Strata energii z zasobnika, o ile jest on w strefie ogrzewanej, doliczana jest do zysków ciepła, zmniejszając tym samym zapotrzebowanie energii na ogrzewanie.
Całość przytoczonych obliczeń wykonałem na oprogramowaniu Intersoftu - o ile Pan w ogóle słyszał, bo wydaje mi się, że program OZC to dla Pana jeden jedyny wyrób (a są ich setki różnych firm) stworzony przez Żydów, cyklistów i masonów w celu wspierania sprzedaży grzejników i gnębienia inicjatyw obywatelskich polegających na montażu ogrzewania elektrycznego
Radziłbym Panu najpierw pozwalczać faktycznych użytkowników ogrzewania elektrycznego, płacących po 2000 zł miesięcznie za ogrzewanie zimą, bo to oni najbardziej zniechęcają do jakiejkolwiek rozmowy o elektryce i robią Panu antyreklamę
A Pana atakowanie Lipińskich dochodzi do absurdu - nie potrafi Pan przyznać, że na ogrzewanie zużyli 15 kWh/m2, a co ponad to to sprawa trybu użytkowania.
Czy jest Pan w stanie policzyć (bo strzelić to każdy umie) ile zużyje Pański domeczek jeśli będą w nim chodzić dwie plazmy po 10h dziennie i całareszta urządzeń ???
150 kWh/m2 to w cugach przeskoczy - i też na tej podstwie stwierdzę, że izolowanie od środka jest do d....
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Pan się nie denerwuje. Nie zwalczy Pan izolacji, nie obroni Pan pośrednich ogrzewań. Będzie budował Pan tak jak Lipińscy, 15kWh/m2 na ogrzewanie przy 105kWh/m2 zysków to wynik dla Pana. Dokąd będzie Pan zwalczał izolację jakimś OZC czy czymś podobnym będzie Pan miał wyniki jak Lipińscy.
150kWh/m2 rocznie! (120 to było przy bardzo lekkiej zimie i przy suchych jeszcze ścianach) .
Ja ich zaatakowałem ? Dlaczego wycofali się z budowy takich domów?
Pozdrawiam. I radzę pamiętać w fizyce (nie mylić z fizyką budowli) izolacja to termos - suchy, gruby termos
150kWh/m2 rocznie! (120 to było przy bardzo lekkiej zimie i przy suchych jeszcze ścianach) .
Ja ich zaatakowałem ? Dlaczego wycofali się z budowy takich domów?
Pozdrawiam. I radzę pamiętać w fizyce (nie mylić z fizyką budowli) izolacja to termos - suchy, gruby termos