EKOGROSZEK PLUS KOCIOŁ GAZOWY
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
-
andrzej763
- Zainteresowany

EKOGROSZEK PLUS KOCIOŁ GAZOWY
jestem w trakcie projektowania kotłowni mam wybraną instalacje i kocioł na ekogroszek plus zasobnik ale mam problem z ciepłom wodą w lecie i planuje założyć piec gazowy dwufunkcyjny(dwufunkcyjny tak awaryjnie) .Czy jest możliwe w prosty sposób wpięcie pieca żeby w zimie po odkręceniu ciepłej wody została pobierana z zasobnika a latem gdy piec na ekogrosze nie chodzi bezpośrednio z pieca gazowego omijając zasobnik Oczywiście nie chce żeby gazowy grzał zasobnik(zasobnik będzie z jedną wężownicą)Bardzo prosze o przykładowy schemat oczywiście żeby piec gazowy mógł awaryjnie działać w c.o. gdy ceny groszku powariują Pozdrawiam Andrzej
najlepiej na emaila bo nieraz nie wiem jak się niektóre wiadomości otwiera najlepiej moge wysłać zaprojektowaną instalacje ze wszystkimi szczegółami mój email poniżej
najlepiej na emaila bo nieraz nie wiem jak się niektóre wiadomości otwiera najlepiej moge wysłać zaprojektowaną instalacje ze wszystkimi szczegółami mój email poniżej
-
andrzej763
- Zainteresowany

Nie ma sensu zbytnio komplikować, jeśli instalacja CO jest otwarta to kocioł powinien być przystosowany do tego typu pracy (np. firmy Immergas), kotły można połączyć równolegle, na wyjściu zasilania każdego kotła trzeba zamontować zawór zwrotny, natomiast przełączanie pomiedzy wodą ciepła z kotła gazowego lub zasobnika najłatwiej zrealizować na dwóch zaworkach kulowych za kilka zł
, lub w wersji full wypas na elektrozaworach sterowanych czujką temperatury zasobnika - jeśli jest odpowiednia, no to bierzemy wodę z zasobnika, jak za niska to z kotła gazowego.
-
andrzej763
- Zainteresowany

-
Przemek
piec-kociol co. oferty propozycje.
Sz.P.
po co borykac sie z piecem na paliwo sta;le -po co robic sobie kotlownie i robote... kiedy mozna zastosowac kociol -piec na olej oplaowy....tanszy w eksploatacji (olej-opalowy jest obecnie tanszy niz ekogroszek ,wegiel ,mial )
i bez roboty .
Kociol co. na olej opalowy .
1 . ED 20 2-wu funkc. Z nierdzewki turbo -
2. OI 15 kW -2-wu funkc. turbo
3. Zbiornik na olej opalowy 1000 litr =
-----------------------------------------------------------------------------------------------
POLECAM .
V. Kominek z plaszczem wodnym, na PELET AP12 kW
idealny na dom do 150 m2. , 7 zl. dziennie na potrreby co.(zima)
( pelet to sprasowane i pociete drewno jak ołówek wkawalkach
Kociol co. na pelet i ekogroszek ze zbiornikiem 200 kg.
KP 21 . C
Pracuje w hurtowni instalacyjnej ......

po co borykac sie z piecem na paliwo sta;le -po co robic sobie kotlownie i robote... kiedy mozna zastosowac kociol -piec na olej oplaowy....tanszy w eksploatacji (olej-opalowy jest obecnie tanszy niz ekogroszek ,wegiel ,mial )
i bez roboty .
Kociol co. na olej opalowy .
1 . ED 20 2-wu funkc. Z nierdzewki turbo -
2. OI 15 kW -2-wu funkc. turbo
3. Zbiornik na olej opalowy 1000 litr =
-----------------------------------------------------------------------------------------------
POLECAM .
V. Kominek z plaszczem wodnym, na PELET AP12 kW
idealny na dom do 150 m2. , 7 zl. dziennie na potrreby co.(zima)
( pelet to sprasowane i pociete drewno jak ołówek wkawalkach
Kociol co. na pelet i ekogroszek ze zbiornikiem 200 kg.
KP 21 . C
Pracuje w hurtowni instalacyjnej ......