wełna czy styropian
Moderator: Redakcja e-izolacje.pl
-
Marzena Piłka
- Początkujący

wełna czy styropian
Co lepsze na izolację dachu, wełna czy styropian? A może ktoś mi przy okazjiwyjaśni czym się różni ta dzisiejsza wełna od waty szklanej? Pamiętam, że tamta wbijała się w ręce...
-
Mirek
ja mam wełnę
Ja mam wełnę i chyba wszyscy, których znam też. Na dachu ze styropianem jednak trzeba uważać, bo drewniana konstrukcja, zagrożebnie pożarowe itp. Ale to chyba nie jest tak, że styropian jest zabroniony, bo widziałem kiedyś takie ponacinane płyty Styropolu, które zapierało się między krokwiami. Wiem, że są też takie specjalne panele styropianowe, które układa się na krokwiach i służą jednoczesnie jako poszycie, łaty i ocieplenie - sprytne co?
-
majster amator
-
Marek
?! Wełna czy styropian?!
Nie ma różnicy jeden i drugi materiał jest doskonałym izolatorem.
pozdrawiam
Marek
pozdrawiam
Marek
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

-
Przemek
-
TOMASZKLUS
- Aktywny

Do wszystkich którzy wątpią w zastosowanie styropianu na dachu,poczytajcie sobie o niemieckim systemie Isola firmy MacoDach. osobiście mam wykonane dwa dachy w tej technologii,mają już ok. 10lat i sprawują się doskonale. system poprawnie wykonany zapewnia 100% szczelności bez pokrycia dachowego! Pozdrawiam 
- Andrzej Wilhelmi
- Superużytkownik

- Kontakt:
Oczywiście, że wełna i to najlepiej szklana. Wełna doskonale dopasowuje się do nierównej powierzchni drewna, no bo przecież jest wkładana pomiędzy krokwie i nie reaguje z chemicznymi ipregnatami drewna. Te dwa argumenty wykluczją styropian! Sprawa palności jest mniej istotna ale też nie bez znaczenia wełna może opóźniać proces palenia i nie wydziela szkodliwych substancji. Wełna mineralna nazywana też skalną produkowana jest z bazaltu wełna szklana ze szkła sodowo-wapniowego. Pozdrawiam.