Mam problem:piorunochron
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
Witam,
Chyba mam problem piorunochronem.
Dekarz poprowadził zwód z komina wzdłuż w dół ,a potem pod górkę do kalenicy.Komin wychodzi z dachu nie na szczycie,tylko na jednej połaci poniżej kalenicy.On twierdzi ,że tak to się robi,a znajomy elektryk mówi mi, że piorun "pod górkę " nie biega,więc nie zadziała.Jaka jest szkoła?
Czytam tez artykuł w "GW" i jest tam napisane:
po pierwsze- "Jeśli budowa już jest zakończona, a teren wokół domu urządzony, wtedy najczęściej wykonuje się uziomy pionowe. Są to metalowe pręty długości około 3 m wbijane w ziemię przy każdym zejściu przewodu odprowadzającego z budynku."
Ja to rozumiem tak,że nie trzeba zakopywać bednarki wokół domu na głębokości 0,5 m.Czy tak?
po drugie -" Wszystkie elementy metalowe znajdujące się na powierzchni lub nad powierzchnią dachu, takie jak kominy, maszty anten, wywiewki, jak również metalowe elementy biegnące przy dolnej krawędzi dachu (na przykład: rynny), należy połączyć z najbliższym zwodem lub przewodem odprowadzającym."
Jeżeli zwod jest dołączany do rynny ,to można także go spuścić do ziemi po rynnie.Czy tak ?
Proszę fachowca o opinię.
Chyba mam problem piorunochronem.
Dekarz poprowadził zwód z komina wzdłuż w dół ,a potem pod górkę do kalenicy.Komin wychodzi z dachu nie na szczycie,tylko na jednej połaci poniżej kalenicy.On twierdzi ,że tak to się robi,a znajomy elektryk mówi mi, że piorun "pod górkę " nie biega,więc nie zadziała.Jaka jest szkoła?
Czytam tez artykuł w "GW" i jest tam napisane:
po pierwsze- "Jeśli budowa już jest zakończona, a teren wokół domu urządzony, wtedy najczęściej wykonuje się uziomy pionowe. Są to metalowe pręty długości około 3 m wbijane w ziemię przy każdym zejściu przewodu odprowadzającego z budynku."
Ja to rozumiem tak,że nie trzeba zakopywać bednarki wokół domu na głębokości 0,5 m.Czy tak?
po drugie -" Wszystkie elementy metalowe znajdujące się na powierzchni lub nad powierzchnią dachu, takie jak kominy, maszty anten, wywiewki, jak również metalowe elementy biegnące przy dolnej krawędzi dachu (na przykład: rynny), należy połączyć z najbliższym zwodem lub przewodem odprowadzającym."
Jeżeli zwod jest dołączany do rynny ,to można także go spuścić do ziemi po rynnie.Czy tak ?
Proszę fachowca o opinię.
-
elpapiotr
Witam.
1. Dekarz robił instalację nową czy odtwarzał istniejącą ?
2. Na jakiej podstawie dekarz twierdzi, że "tak się to robi" ?
3. Dekarz po skończeniu prac oddaje protokół pomiarowy, na podstawie metryki ?
4. Dekarz miał w ręku projekt tej instalacji piorunochronnej ?
??Dekarz poprowadził zwód z komina wzdłuż w dół ,a potem pod górkę do kalenicy
1. Dekarz robił instalację nową czy odtwarzał istniejącą ?
2. Na jakiej podstawie dekarz twierdzi, że "tak się to robi" ?
3. Dekarz po skończeniu prac oddaje protokół pomiarowy, na podstawie metryki ?
4. Dekarz miał w ręku projekt tej instalacji piorunochronnej ?
Dziękuję za odzew.
Dom jest nowy.
O piorunochronie przypomniałem sobie dopiero po położeniu dachu(karpiówka).
Dekarz (notabene b.dobry,dach z wolimi okami i "falami")zainstalował tylko instalację na dachu.
Reszta z pomiarami należy do elektryka,który własnie nie akceptuje tego piorunochronu pod górke.
W projekcie domu nie ma instalacji odgromowej.
Kierownik budowy dopiero teraz się "orientuje"
Dom jest nowy.
O piorunochronie przypomniałem sobie dopiero po położeniu dachu(karpiówka).
Dekarz (notabene b.dobry,dach z wolimi okami i "falami")zainstalował tylko instalację na dachu.
Reszta z pomiarami należy do elektryka,który własnie nie akceptuje tego piorunochronu pod górke.
W projekcie domu nie ma instalacji odgromowej.
Kierownik budowy dopiero teraz się "orientuje"
-
elpapiotr
Witam.
I ma rację - a jak piorun nie wyrobi na zakręcie ?Reszta z pomiarami należy do elektryka,który własnie nie akceptuje tego piorunochronu pod górke.
-
elpapiotr
Witam.
Kolego bmaciej1, tu nie chodzi o opinie.
Tu chodzi o zasady wymiarowania i rozmieszczania zwodów/przewodów odprowadzajacych.
A o tym mówi (w dalszym ciągu aktualna PN/E-05003) oraz najnowsza PN-EN 62305.
Elementy i urzadzenia niezbedne do wykonania zewnetrznej instalacjiodgromowej powinny spełniać szereg wymagań
dla zapewnienia ich długotrwałej eksploatacji przy zachowaniu właściwego stanu technicznego.
Wymagania te powinny być znane projektantom i wykonawcom ochrony odgromowej obiektów.
Tyle dygresji z mojej strony - teraz ja pytam : o co chodzi z tym pionowym uziemieniem ?
Kolego bmaciej1, tu nie chodzi o opinie.
Tu chodzi o zasady wymiarowania i rozmieszczania zwodów/przewodów odprowadzajacych.
A o tym mówi (w dalszym ciągu aktualna PN/E-05003) oraz najnowsza PN-EN 62305.
Elementy i urzadzenia niezbedne do wykonania zewnetrznej instalacjiodgromowej powinny spełniać szereg wymagań
dla zapewnienia ich długotrwałej eksploatacji przy zachowaniu właściwego stanu technicznego.
Wymagania te powinny być znane projektantom i wykonawcom ochrony odgromowej obiektów.
Tyle dygresji z mojej strony - teraz ja pytam : o co chodzi z tym pionowym uziemieniem ?
-
AniaElkoBis
- Początkujący

- Kontakt:
Re: Mam problem:piorunochron
Witam,
Jeśli budowa domu jest już zakończona wtedy uziemienie pionowe jest najmniej kolizyjne. Polega na wbiciu pręta- uziomu w ziemię w odległościach od siebie 20m oraz od ściany 1m. Chętnie odpowiem na pytania w tym temacie.
Pozdrawiam
Anna Klaczak 667-427-667
Jeśli budowa domu jest już zakończona wtedy uziemienie pionowe jest najmniej kolizyjne. Polega na wbiciu pręta- uziomu w ziemię w odległościach od siebie 20m oraz od ściany 1m. Chętnie odpowiem na pytania w tym temacie.
Pozdrawiam
Anna Klaczak 667-427-667
ELKO-BIS jest znanym i uznanym producentem profesjonalnych systemów odgromowych. Poprzez hurtownie zaopatruje największe inwestycje w Polsce. Posiadamy wieloletnie doświadczenie.
-
elpapiotr
Witam.
Co wtedy ?
Coś mi się wydaje, że koleżanka szuka ziemi odniesienia, i nie może znaleźć
A jeśli budynek ma bok/ścianę 14-15 m ?AniaElkoBis pisze:Jeśli budowa domu jest już zakończona wtedy uziemienie pionowe jest najmniej kolizyjne. Polega na wbiciu pręta- uziomu w ziemię w odległościach od siebie 20m oraz od ściany 1m. Chętnie odpowiem na pytania w tym temacie.
Co wtedy ?
Coś mi się wydaje, że koleżanka szuka ziemi odniesienia, i nie może znaleźć
-
AniaElkoBis
- Początkujący

- Kontakt:
Odległość między wbitymi uziomami "zejściami" nie powinna przekroczyć 20m. według PN
Jeżeli każdy bok wynosi ok. 15m. najlepiej zrobić "zejścia" na rogach, ale to oczywiście zależy od budynku. Ważne aby tej odległości nie przekroczyć.
ELKO-BIS jest znanym i uznanym producentem profesjonalnych systemów odgromowych. Poprzez hurtownie zaopatruje największe inwestycje w Polsce. Posiadamy wieloletnie doświadczenie.
-
elpapiotr
Witam.
Coś za mało informacji, by mnie przekonać do tych ... danych.
A co Koleżanka na tę informację ? -
Zaleca się dostosowanie odstępów między przewodami do podziałki budowlanej obiektu oraz do wymiarów oka siatki zwodów poziomych niskich lub podwyższonych.
PS. Też byłem w BB na Targach i gościłem u Was, tak więc łatwo nie pójdzie ...
Coś za mało informacji, by mnie przekonać do tych ... danych.
A co Koleżanka na tę informację ? -
Zaleca się dostosowanie odstępów między przewodami do podziałki budowlanej obiektu oraz do wymiarów oka siatki zwodów poziomych niskich lub podwyższonych.
PS. Też byłem w BB na Targach i gościłem u Was, tak więc łatwo nie pójdzie ...
Witam ,
Chciałbym zapytać , czy zamontowanie piorunochronu w 100% chroni nas przed skutkami burzy ? Moje pytanie takie a nie inne gdyż , w niedalekim czasie mój ukochany dom został nawiedzony przez piorun icon_evil.gif a dokładnie komin . Tyle szczęścia że uszkodzenia nie są duże ale mogło skacząc się tragicznie . I zastawiam się czy opłaca się montować i czy jest to opłacalne . Z góry dzięki za odp .
Chciałbym zapytać , czy zamontowanie piorunochronu w 100% chroni nas przed skutkami burzy ? Moje pytanie takie a nie inne gdyż , w niedalekim czasie mój ukochany dom został nawiedzony przez piorun icon_evil.gif a dokładnie komin . Tyle szczęścia że uszkodzenia nie są duże ale mogło skacząc się tragicznie . I zastawiam się czy opłaca się montować i czy jest to opłacalne . Z góry dzięki za odp .
-
elpapiotr
No, jeżeli firma zajmująca się konsultacjiami technicznymi, doborem i montażem systemów odgromowych na obiektach zadaje pytania na forum, to mni już ręce opadły - z gaciami, do kolan.
Idźcie się bawić do piaskownicy bez urojonych wizli.
Idźcie się bawić do piaskownicy bez urojonych wizli.
[quote=elpapiotr]No, jeżeli firma zajmująca się konsultacjiami technicznymi, doborem i montażem systemów odgromowych na obiektach zadaje pytania na forum, to mni już ręce opadły - z gaciami, do kolan.
Idźcie się bawić do piaskownicy bez urojonych wizli.[/quote]
Co miało opaść już dawno opadło i nawet podnieść się nie chce. Tyle człowiek rzeczy widzi i słyszy...
Idźcie się bawić do piaskownicy bez urojonych wizli.[/quote]
Co miało opaść już dawno opadło i nawet podnieść się nie chce. Tyle człowiek rzeczy widzi i słyszy...