Koszt instalacji elektrycznej
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
Chcialbym wiedziec czy ktos mnie nie chce oszukac i tak potrzebuje wyceny instalacji elektrycznej domu;
1. Piwnica 120m i parter 120m plus poddasze jakeis 100m
2. W piwnicy garaz kotlownia i 2 pokoje gospodarcze
3. Na parterze kuchnia lazienka salon jadalania gabinet i gospdoarcze
4. Na gorce 4 sypilanie i lazienka
W garazu drzwi autoamtyczne i brama wjazdowa tez reszta chyba normalnie chodzi mi o mniej wiecej koszt materialow i robocizny elektryk mi powiedzial ze bedzie mnie to kosztowalo na 7% vat jakies 10tysiecy.
W garazu drzwi autoamtyczne i brama wjazdowa tez reszta chyba normalnie chodzi mi o mniej wiecej koszt materialow i robocizny elektryk mi powiedzial ze bedzie mnie to kosztowalo na 7% vat jakies 10tysiecy.
-
buraczane_pole
- Aktywny

-
elpapiotr
Witam.
Plany są ?
Kosztorys inwestorski jest ?
Czytelny zakres robót jest ?
A później się okaże, że same bajery w tej samej cenie Inwestor sobie
zażyczy, i co wtedy ?
Kolego Piszpan, nie można jednoznacznie odpowiedzieć nie będąc na miejscu.
Na jakiejś podstawie została przedstawiona taka a nie inna kwota.elektryk mi powiedzial ze bedzie mnie to kosztowalo na 7% vat jakies 10tysiecy.
Plany są ?
Kosztorys inwestorski jest ?
Czytelny zakres robót jest ?
A później się okaże, że same bajery w tej samej cenie Inwestor sobie
zażyczy, i co wtedy ?
Kolego Piszpan, nie można jednoznacznie odpowiedzieć nie będąc na miejscu.
no zielony jestem takze szczegolowo nie odpowiem, koszt to same kable rozdzielnie itd bez montazu ani kosztu gniazdek wlacznikow oswietlenia tylko wyprowdzone kable do nich i koszt zawiera juz materialy, co do reszty ciezko mi pwoeidziec ale bez fajerwerkow w sensie normalne standardy a nie wodotryski zreszta sa wodotryski w kablach etc? 
-
andrzejlen
- Początkujący

- Kontakt:
Re: Koszt instalacji elektrycznej
Nie można tak od ręki wycenić kosztów wykonania instalacji elektrycznej w domku jednorodzinnym. Najważniejsze jest to, że przy wykonywaniu instalacji należy wziąć pod uwagę, czy decydujemy się na wersję minimum, czy chcemy zrobić raz a dobrze. Na etapie budowy warto wykonać od razu komplet instalacji tzn. Elektryczne, telefoniczne/komputerowe, alarmowe i telewizyjne wiąże się to z koniecznością ułożenia od razu dodatkowych przewodów. Można oczywiście odłożyć na później montaż aparatury ale przewody muszą być wykonane na etapie budowy. Poza tym aby prawidłowo wykonać instalację (efektywną i bezpieczną) trzeba zainstalować cały szereg urządzeń ochronnych (szyny wyrównawcze, połączenia ekwipotencjane) oraz koniecznie zainstalować ochronniki przepięć we właściwej konfiguracji (klasa A, B, C). To wszystko wiąże się ze znacznymi wydatkami i myślę, że wartość całego kompletu pewnie będzie oscylowała powyżej 20tyś. Przy budowie własnego domu należy pamiętać, że robimy to dla siebie i nie stać nas na tanie budowanie ponieważ prawda jest taka, że kto tanio buduje ten buduje drogo (bo co najmniej 2 razy ponosi koszty na te same rzeczy). Nie mniej jednak faktem, jest że zazwyczaj na budowę domu zaciągamy kredyty mieszkaniowe hipoteczny bo jest to największa inwestycja w życiu i trzeba przewidywać, że jeżeli coś robimy to trzeba to zrobić raz a dobrze, zazwyczaj niestety dobrze to nie oznacza tanio.
Powierzchnia domu i ilosc pomieszczn nie decyduja o cenie istalacji.Jej wyznacznikiem jest wielośc instalacji a wiec ilosc gniazd i wypustów swietlnych i odleglosc pomiedzy nimiPiszpan pisze:Chcialbym wiedziec czy ktos mnie nie chce oszukac i tak potrzebuje wyceny instalacji elektrycznej domu;
remonty-wnetrza.warszawa.pli
-
elpapiotr
Witam.
Niestety, Kolego senssei - źle zlinkowane (aż wstyd)
Powinno być tak :
remonty-wnetrza.warszawa.pl/
A z tymi punktami to wam fajnie wyszło - to ile bierzecie od "punktu", i dlaczego tak drogo ?
Niestety, Kolego senssei - źle zlinkowane (aż wstyd)
Powinno być tak :
remonty-wnetrza.warszawa.pl/
Nie tylko, Kolego, nie tylko.Powierzchnia domu i ilosc pomieszczn nie decyduja o cenie istalacji.Jej wyznacznikiem jest wielośc instalacji a wiec ilosc gniazd i wypustów swietlnych i odleglosc pomiedzy nimi
A z tymi punktami to wam fajnie wyszło - to ile bierzecie od "punktu", i dlaczego tak drogo ?
Witam
Jak byś umieścił skan planu, wtedy można było by o konkretach porozmawiać.
Jak byś umieścił skan planu, wtedy można było by o konkretach porozmawiać.