Mur kombinowany proszę o opinie
Moderator: Redakcja e-izolacje.pl
Mur kombinowany proszę o opinie
Witam jestem na etapie przygotowania do budowy domu (sam początek) i mam pytanie i prszę o radę bo co osoba to inna opinia o konstrukcji najlepszego muru. Moja koncepja wygląda następująco proszę o opinie fachowców praktyków lub uzytkowników podobnego rozwiazani może nie typowego. Na zewnatrz cegła klinkierowa potem szczelina powietrzna, połówka pustaka ceramicznego i od środka połówka pustaka pianowego (gazobetonowego). Prosze o opinie o parametry akustyczności i ciepłość muru. Co do pracochłonności wiem ze nie bedzie to najszybsze rozwiazani ale to ja bede sie meczył. Po prostu nie ma zaufania do klejenie steropianu ns sciane o dawanie go jako ocieplenie do wnetrza muru. Z góry dzieki za radę.
-
meatpacker99
- Początkujący

Proponowane przez ciebie rozwiązanie jest trochę do niczego. Chcesz mieć ścianę szczelinową(dobry pomysł) a taka składa się z: warstwy konstrukcyjnej(np. bloczków z gazobetonu), warstwy izolacyjnej(np. wełna mineralna), szczelina, cegła klinkierowa. Zupełnie nie wiem skąd to uprzedzenie do styropianu wewnątrz muru. Kombinowaniem z połówką jednego i połówką drugiego raczej nie poprawisz izolacyjności cieplnej w znacznym stopniu, chyba że znajdziesz jakieś rozwiązania systemowe ale ja takich na tę chwile nie znam.
beton
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik