fundament na studniach - proszę o jakieś waidomości
Moderator: Redakcja e-izolacje.pl
-
telusiewicz
- Początkujący

fundament na studniach - proszę o jakieś waidomości
Witam Wszystkich
Mam do wybudowania domek drewniany - 110 m2.
Zaprojektowano, że będzie stał na płycie, która będzie położona na 9 studniach.
Studnie mają różną głębokość od 1,5 do 3 m (ponieważ domek ma stać na skarpie).
Jęśli ktoś wie, ile w dużym przybliżeniu może to kosztować to proszę o tę wiadomość oraz o inne spostrzeżenie co samego wykonania
Piotrek
Mam do wybudowania domek drewniany - 110 m2.
Zaprojektowano, że będzie stał na płycie, która będzie położona na 9 studniach.
Studnie mają różną głębokość od 1,5 do 3 m (ponieważ domek ma stać na skarpie).
Jęśli ktoś wie, ile w dużym przybliżeniu może to kosztować to proszę o tę wiadomość oraz o inne spostrzeżenie co samego wykonania
Piotrek
-
bartek1675
- Aktywny

-
telusiewicz
- Początkujący

Witam, Dzięki za odpowiedź, choć nie jest ona dla mnie pozytywna. Czy swoją wiedzę opierasz na przypuszczeniach czy może przeprowadzałeś kiedyś taką kalkulację? Obliczenia wskazują, że sam materiał będzie kosztował 20 000 zł (studnie, płyta plus dodatki) - licząc 150 % tej ceny za robociznę - koszt powinien wynieść 50 000 zł - może z nadwyżką
-
telusiewicz
- Początkujący

Badania geologiczne były. Stąd wiadomo, że grunt nośny znajduje się pod luźną powierzchnią (ta luźna ma mniej więcej 2,5 metra). Dlatego studnie będą wchodzić na 3 metry. Na nie będzie położona płyta. Jak rozmawiam z wykonawcami o palach, to mówią że jest to mniej opłacalen. dlatego zdecydowałem się na studnie
W takich sytuacjach często należy wykonać ekspertyzę geotechniczną.
Po prostu skonsultuj to z jakimś geotechnikiem, on wybierze zwykle najlepsze rozwiązanie (jakościowo i ekonomicznie).
Ja bym się skłaniam ku palom.Z tego co wiem to studni nie stosuje się przy domach jednorodzinnych bo się nie opłaca.
Po prostu skonsultuj to z jakimś geotechnikiem, on wybierze zwykle najlepsze rozwiązanie (jakościowo i ekonomicznie).
Ja bym się skłaniam ku palom.Z tego co wiem to studni nie stosuje się przy domach jednorodzinnych bo się nie opłaca.
Bez przesady. W tym przypadku fundament na studniach to nie tak drogo. Pytanie o średnice studni. Jak do 200 cm to wykopie je każdy studniarz bez specjalnego sprzętu - te studnie są płytkie (i da się wykorzystać zwykłe kręgi studzienne). Jest drugi problem - fundamenty na studniach to fundamenty specjalne w rozumieniu prawa budowlanego -nie każdy może je projektować i nadzorować wykonanie.
stakam
-
telusiewicz
- Początkujący

Podziękowania
Dziękuję wszystkim, którzy odpowiedzieli. Pozytywne są informacje co do kosztów. Ponadto dziękuję za wskazania co do uprawnień nadzorczych. Cenne informacja. Pozdrawiam wszystkich
-
telusiewicz
- Początkujący