wymiana eternitu (rekompensaty)
Moderator: Redakcja e-dach.pl
-
Alibi
wymiana eternitu (rekompensaty)
Chciałbym sie dowiedzieć o przepisach w sprawie rekompensat za wymianę pokrycia dachowego z eternitu na blachodachówkę. Co należy zrobić krok po kroku?
-
HUGO
Ostatnio coraz więcej miast i gmin opracowuje wieloletnie programy usuwania wyrobów zawierających azbest i związanych z tym zwrotów kosztów . Ostatnio na stronie www.ekoinfo.pl znalazłem informację o tym , że radni miasta Radomia przyjeli taki program i polegać on będzie na tym że gmina będzie pokrywała 80% kosztów . Przyjęto , że prace z tym związane czyli demontaż ,zabezpieczenie,transport i unieszkodliwienie metra kwadratowego eternitowej płyty falistej kosztuje średnio 18 zł brutto . Właściciel posesji , który zwróci się do gminy o dofinansowanie będzie mógł wybrać trzy , spośród listy 30 firm posiadających zezwolenie . Następnie gmina wybierze spośród tych trzech jedną ofertę i zawrze z właścicielem nieruchomości umowę dotacji . Po wykonaniu robót właściciel otrzyma od gminy 80 % poniesionych kosztów .Pierwsze wypłaty pieniędzy mają rozpocząć się w maju .Nie wszystkie gminy mają to już dopracowane i różnie może w nich być. W mojej miejscowości wiem , że te sprawy związane z opracowaniem takiego planu mają dopiero ruszyć .
Pozdrawiam
Pozdrawiam