remomt starego dachu

Więźba dachowa to drewniana konstrukcja dachu, jego szkielet, który jest elementem konstrukcyjnym. Dlatego tak ważną sprawą jest jej dobre i bezpieczne wykonanie. Poznaj tajniki więźby dachowej i nie daj się zaskoczyć przy budowie dachu swojego domu.

Moderator: Redakcja e-dach.pl

mika

remomt starego dachu

Post autor: mika »

dzień dobry:-)
a może dobry wieczór :-))
poszukuję informacji o środkach do wyleczenia i zabezpieczenia starej więźby dachowej
pojedzonej przez korniki
bardzo proszę o pomoc
chodzi raczej o coś czym można drzewo spryskać niż walczyć pędzlem
znalazłam produkt DULUX Owad-Killer
czy jest na rynku coś jeszcze?
pozdrawiam
:oops:

Siwasz
Początkujący
Początkujący

Post autor: Siwasz »

Ja kiedyś walczyłem z owadami i larwami Spuszczel'a Kupiłem wtedy Cuprinol 5 star.
Zadziałał rewelacyjnie przy natrysku. Dziurki zalepiłem silikonem i stąd wiem, że nowe nie powstały. Nie widziałem go ostatnio na rynku, ale warto poszukać.
Pozdrawiam
Pozdrawiam Janusz

Siwasz@wp.pl

mika

Post autor: mika »

:) Bardzo dziękuję. Wśród środków, jakie udało mi się znaleźć w internecie Cuprinolu nie było na stronach fachowców, producentów i hurtowni. Może znajdzie się wprost w sklepach.
Pozdrawiam
m.

dachman

Re: remomt starego dachu

Post autor: dachman »

Witam .
jest to odwietrzny problem starych konstrukcji dachowych .
Z własnego doświadczenia wiem ,że pomaga sól borna niestety nie wiem gdzie ją można kupić tą którą używałem pochodziła z Niemiec z prywatnego importu .
Podziałało [/list]

Siwas_z

Dulux = Cuprinol

Post autor: Siwas_z »

Witam wszystkich. Ostatnio znów szukałem impregnatu i o dziwo sprawdzony Cuprinol pojawił się pod marką DULUX a na metce małymi literkami jest dopisane, że owad-killer odpowiada dawnej nazwie rynkowej 5 star. Jest chyba najdroższy na rynku(3x), ale i tak go kupię.
Pozdrawiam wszystkich budujących

Siwas_z

Dulux = Cuprinol

Post autor: Siwas_z »

Witam wszystkich. Ostatnio znów szukałem impregnatu i o dziwo sprawdzony Cuprinol pojawił się pod marką DULUX a na metce małymi literkami jest dopisane, że owad-killer odpowiada dawnej nazwie rynkowej 5 star. Jest chyba najdroższy na rynku(3x), ale i tak go kupię.
Pozdrawiam wszystkich budujących

myszka

Post autor: myszka »

Znalazłam coś nowego. Francuska produkcja. Środek nazywa się 3V3. Jest o tyle lepszy, że rozpuszczalny w wodzie i nie śmierdzi tak jak Dulux. Ponad to jest chyba ciut tańszy. W każdym razie polecany przez specjalistów ;)
A resztą, środek środkiem, ale jak go rozprowadzić na belkach sprzed sześćdziesięciu lat? Ostatnio znalazłam nawet w nich gniazdo myszy - dziura wzdłuż całej belki. Jeśli wymiana nie wchodzi w grę z powodu kosztów, to co robić??? Hektolitry Duluxu, czy 3v3 wprowadzane przez iniekcję. Ale jak trzeba to trzeba.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Więźba dachowa”